Imprimeix
PDF

El TC accepta a tràmit el recurs del Partit Socialista contra la Llei de Funció Pública de Bauzá

recurs TC Palma, 23 de novembre 2012.- El Ple del Tribunal Constitucional ha acceptat a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Partit Socialista contra la reforma de la Llei de Funció Pública del Govern Bauzá. Així ho ha fet públic el Tribunal Constitucional amb un escrit remès a les parts i on acorda traslladar l'expedient al Govern i Parlament de les Illes Balears, així com també al Congrés dels Diputats, al Senat i al Govern Central, per a que puguin personar-se en el procediment i presentar al·legacions en el termini de quinze dies.

En la reunió del Ple del Constitucional, celebrada el passat 13 de novembre, els magistrats varen acordar acceptar a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat presentat per cinquanta senadors del Partit Socialista contra els apartats 1,3,5,6,7,8 i 9 de l'article únic, la disposició derogatòria única i les disposicions finals primera (apartats 1,2,4,5 i 7), segona i tercera de la llei 9/2012, de modificació de la llei 3/2007, de 27 de març, de la Funció Pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Des del PSIB-PSOE, la portaveu de l'Executiva Pilar Costa ha manifestat la seva satisfacció per la decisió del TC i ha dit que és una passa més per a que es reconegui finalment la inconstitucionalitat de la llei del Govern Bauzá en contra d'una de les llengües cooficials en la nostra Comunitat Autònoma, el català.

Costa ha afirmat que "espera que el Parlament i el seu president es posicionin a favor del recurs presentat pel Partit Socialista i defensin la llengua catalana en contra del atacs de Bauzá". La portaveu socialista ha recordat que la presentació del recurs davant el Constitucional es va fer per defensar "la legalitat, els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes Balears i el consens que fa més de 25 anys que teníem en matèria lingüística i que s'han romput amb l'arribada del Govern de Bauzá". Per Costa, la reforma de la llei de Funció Pública del PP és una estocada en el procés normalitzador ja que s'opta preferentment per la llengua castellana en detriment de la mínima consideració que exigeix la llengua pròpia i oficial de la comunitat autònoma.

El passat mes d'octubre, la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, acompanyada dels senadors socialistes Francesc Antich i Antoni Manchado, varen presentar davant la seu del TC aquest recurs d'inconstitucionalitat. Aquest és el primer recurs que presenta el PSIB-PSOE davant el Tribunal Constitucional i ho fa després que el PP hagi ignorat les més de 12.000 al·legacions presentades contra la reforma de la llei així com les manifestacions de protesta, on varen participar més de 50.000 persones.

Claus del recurs d'inconstitucionalitat

El recurs d'inconstitucionalitat fa objeccions perquè els preceptes que conté "contradiuen els imperatius de la normalització progressiva de la llengua catalana, vist que s'estableixen autèntiques mesures d'involució en el procés de defensa, conservació i promoció de la llengua pròpia en el territori de les Balears, operant d'aquesta manera una vertadera desprotecció de la llengua catalana en l'àmbit administratiu i de la funció pública en la mesura que aquesta llei obri la via perquè el català sigui una llengua subordinada i pràcticament innecessària".

Segons l'escrit del recurs, la Llei 9/2012 "comet infraccions als articles 3.3 de la CE i 4.3 i 35 de l'Estatut d'Autonomia, que estableixen els principis de protecció del pluralisme lingüístic i de la normalització progressiva de la llengua catalana". També comet infraccions "al 3.2 de la CE i al 4.1 de l'Estatut, que reconeixen al català la condició de llengua pròpia i oficial", entre d'altres articles.

D'acord amb el recurs, la Llei 9/2012 és un exemple "d'un paquet de mesures antinormalitzadores amb efectes que a mig i llarg termini determinaran el caràcter innecessari de la llengua catalana en l'àmbit institucional i administratiu", i que a més "són mesures que no responen a les prescripcions estatutàries en matèria de normalització lingüística, ni un exemple de creació de les condicions que permetin assolir la igualtat entre llengües pel que respecta als drets dels ciutadans tal com assenyalen l'article 4.3 i el 14.3 de l'Estatut de les Illes Balears".

A la vegada, les mesures adoptades per la majoria parlamentària del Partit Popular van clarament en la direcció d'aminorar l'ús del català en l'àmbit institucional i administratiu, vist que els nous empleats públics, de forma majoritària, no tendran l'obligació de conèixer la llengua pròpia, de manera que hi haurà una tendència a la castellanització a l'hora de la utilització de la llengua amb els administrats, però també a l'hora dels procediments administratius.

I finalment, la Llei invadeix les competències dels municipis i dels consells insulars, indicant-lis que no exigeixin el català per accedir a un lloc de feina públic (amb excepcions).

El recurs presentat pel Partit Socialista, en contra la modificació de la Llei de Funció Pública aprovada pel Govern del PP, considera que es vulnera la Constitució Espanyola, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.

Podeu trobar el document d'acceptació a tràmit del TC en aquest enllanç: http://www.psib-psoe.org/index.php/partit/quefem/documents/item/document-acceptacio-a-tramit-recurs-llei-funcio-publica?category_id=3

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube