Imprimeix
PDF

Armengol: "El pressupost demostra que estam davant un govern derrotat amb cap idea per sortir de la crisi"

Armengol Ple web 2711121El Grup Socialista demana la retirada del pressupost 2013 i acusa el PP d'aprofitar "l'excusa de la crisi per executar una contrarreforma ideològica

Palma, 27 de novembre 2012.- El Grup Parlamentari Socialista ha demanat avui la retirada del pressupost de la Comunitat Autònoma per al 2013, que no inclou cap mesura per lluitar contra la crisi i que durà més recessió, més desigualtats i més atur. El pressupost per al 2013 demostra "que estam davant un govern derrotat amb cap idea per sortir de la crisi", ha denunciat avui la portaveu socialista Francina Armengol durant el debat parlamentari.

"Vostès utilitzen l'excusa de la crisi econòmica per executar una contrarreforma ideològica" que, en el pressupost 2013, prioritza els pagaments als bancs,  retalla en les partides de l'Estat del Benestar i fa recaure el pes de la crisi damunt el més febles, ha criticat Armengol. Són uns pressuposts injustos, incoherents i poc rigorosos, que contemplen una mala política d'ingressos i una mala política de despesa.

Els comptes, de fet, parteixen de dos pecats originals. Per una banda, el Govern Bauzá no ha fet la feina quan tocava: no s'ha plantat ni ha exigit a Madrid el pagament del deute de mil milions d'euros que té amb la comunitat, ni la inclusió de les inversions estatutàries en el PGE2013. A la vegada, Bauzá no ha estat capaç d'exigir a Rajoy que la flexibilització de l'objectiu del dèficit sigui compartida entre el Govern central i les comunitats autònomes.

Els ingressos que preveu el Govern en els pressuposts són irreals, amb uns imposts i taxes inflats. Han aprovat tres nous impostos –envasos, rent a car i grans superfícies- que no saben ni com aplicaran, que disfressen com a  "fiscalitat mediambiental" i en realitat són purament recaptatoris. Una política d'ingressos erràtica, equivocada, i regressiva,  que fa pagar més a tothom i que ha aconseguit enfrontar al Govern amb tots els sectors.

Per altra banda, el Govern difícilment aconseguirà ingressar 11 M€ per venda de patrimoni, quan en el 2012 no ha aconseguir vendre res. I la gran millora en els PGE 2013 que Bauzá va anunciar durant el debat de política general és una pressa de pel. Ahir mateix, el PP va dir que presentava una esmena en el Senat per aconseguir els 92 milions addicionals que Bauzá va anunciar, però que en els pressuposts de la CAIB estan previstos com 111M€.

"Ni una cosa, ni l'altra", ha denunciat Armengol.  L'esmena presentada ahir pel PP en el Senat diu, literalment: "Se autoriza al Gobierno para que, en el marco de lo dispuesto en los vigentes convenios de colaboración suscritos con el Consell de Govern de la CAIB, pueda iniciar las actuaciones necesaris para garantizar el cumplimiento de los compromisos adoptados para la financiación de los proyectos en materia de carreteras, ejecutados de conformidad con lo dispuesto en los citados convenios". Això, ha dit Armengol, és "paper banyat", una convidada a negociar –cosa que ja estava obligat a fer Madrid- un paper sense "cap euro",  cap xifra, ni cap compromís.

La socialista ha lamentat que el Govern Bauzá sigui "una delegació del PP de Madrid a les Illes Balears", incapaç de presentar ni una sola idea per afrontar la crisi que patim i que fins i tot presenten els pressuposts "amb desil·lusió, amb desànim, sense empenta ni valentia".

La supèrbia del PP s'uneix a la improvisació i la manca de rigor del Govern Bauzá. En la part de la despesa, el pressupost 2013 també és injust i dogmàtic, prioritza els bancs i lleva finançament a les persones, és a dir, de les partides com sanitat, educació i partides socials.

El pressupost destina 808 milions d'euros a pagar els bancs i només 37,4 milions a polítiques actives d'ocupació. Això suposa fer desaparèixer, de facto, el SOIB, quan les Illes Balears es troben en una situació d'emergència social pel rècord històric d'aturats (122.000 persones en temporada turística) i amb 51.000 persones inscrites al SOIB que no reben cap prestació.

En Sanitat, Balears destinarà, per primera vegada, menys de 1.000 euros per habitant a la salut. Això és "un retrocés històric", que creua la línia vermella i ens deixa enfora d'altres comunitats, que estan en 1.250 euros. Però les retallades van més enllà: destinen 68 euros menys a professionals, zero euros a infraestructures, zero a campanyes de prevenció i zero en rebaixar les llistes d'espera. "Menys qualitat, menys professionals, pitjor salut de les persones a Balears. Aquest és el seu pressupost", ha apuntat Armengol.

També en matèria sanitària, el diputat socialista Vicenç Thomàs, ha demanat al conseller de Sanitat que "pensi en les persones i no només amb els bancs" quan analitzi la situació dels hospitals General i Joan March, on difícilment el Govern podrà garantir la qualitat assistencial i la cartera de serveis, amb els retalls previstos.

Els pressuposts també maltracten els ajuntaments i els consells insulars, amb un increment de 150M€ del deute del Gover, des que governa el PP.

La portaveu socialista ha denunciat que aquests pressuposts són l'essència de la política del PP, i posen en evidencia "la seva incapacitat davant Madrid, la seva incapacitat de gestionar la crisi, una política que castigarà el consum, i que retallarà encara més els serveis públics". "Retiri aquest pressupost sr. Vicepresident i presenti un de nou, basat en el diàleg amb la societat i amb mesures per compensar i corregir la greu situació econòmica que vivim", ha demanat Armengol.

Per altra banda, en el Parlament, el diputat Cosme Bonet ha demanat al portaveu del Govern que valori la imatge que ha transmès l'Executiu les darreres setmanes, amb l'ús de recursos públics amb fins privats i la foto del conseller Delgado amb uns senyals de cérvol al cap publicada a molts de mitjans de comunicació de tot el món. Bonet ha considerat  que als consellers "els ha faltat l'ètica de ser coherents amb els sacrificis i l'austeritat que demanen als ciutadans".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube