Imprimeix
PDF

Armengol: “Els socialistes lluitarem contra la doble marginació que pateix Menorca per part dels governs de PP”

Armengol i Tur“Si les decisions que estan prenent els governs del PP perjudiquen de forma notòria als ciutadans de Mallorca, perjudiquen doblement als ciutadans de Menorca”. D’aquesta manera s’ha pronunciat la secretària general del PSIIB-PSOE, Francina Armengol, en iniciar la visita que avui du a terme a Menorca.

Durant una compareixença davant dels mitjans de comunicació acompanyada el secretari general del PSOE de Menorca; Vicenç Tur, Armengol ha emfatitzat com tant “amb dades objectives (les pitjors xifres d’atur i la pitjor previsió de la evolució del PIB segons el CRE amb una caiguda del 1,2% en el tercer trimestre d’enguany), com en “qualitat de vida” (la manifestació del 14N a Menorca va ser la més nombrosa quee es recorda a l’illa) s’evidencia que “aquesta és una illa de dimensions més petites amb unes necessitats extra que no s’estan atenent per part ni del Govern d’Espanya ni del de Balears”.

Armengol ha contraposat el que es necessita per afrontar la crisi amb l’actitud dels responsables del PP tant a nivell autonòmic com insular en relació a Menorca. “En moments de dificultats, i de crisi econòmica com aquesta, els Socialistes entenem que cal valentia, lideratge i es necessiten propostes reivindicatives clares”. Però en canvi la forma d’actuar dels representants menorquins del PP evidencia com “el compromís polític dels menorquins que governen ha deixat d’existir a les Balears. Ho veiem dimarts rere dimarts al Parlament. Menorca, històricament, havia estat combativa a dins les illes per defensar el seu pes específic, la seva tradició, la seva manera de fer assenyada de protecció del territori, d’emprendre un model econòmic diferent ara, en canvi, veiem que Menorca ha desaparegut del vocabulari del Govern”.

La secretaria general del PSIB-PSOE ha evidenciat, també, el paral·lelisme entre la manera d’actual del president del Consell Insular de Menorca respecte al president Bauzà i la d’aquest respecte al govern Rajoy. Armengol ha explicat com en “un moment clau de la legislatura com és el de l’aprovació dels segons pressupostos (el que marca aquelles polítiques, infraestructures iniciatives que es desenvoluparan durant els propers anys) el president Tadeo acota el cap i diu amen al que decideixi Bauzà, mentre que Bauzà fa el mateix amb el Sr Rajoy. Fet pel qual tenim els pitjors PGE de la història per a Balears”.

“Què ha aconseguit el Sr Tadeo del Sr Bauzà?” – demana Armengol- “La mateixa misèria, en una illa que necessita, més que mai, suport institucional i econòmic...per això Menorca presenta les pitjors xifres d’atur, per això patirà una temporada d’hivern molt complicada, mentre la temporada d’estiu no ha estat igual de bona que a la resta d’illes i molts treballadors no tindran cotització a l’hivern”. I amb els Pressupostos de la CAIB “es discrimina Menorca d’una forma molt clara...i què ha fet el Sr Tadeo? Acotar el cap i de moment ha votat a favor de les xifres globals dels pressupostos”.

I tota aquesta actitud es tradueix en retallades “ales persones. En educació pública, en sanitat pública i en política social...i també es retalla a les institucions més properes als ciutadans i, de forma molt exagerada, als consells insulars i als Ajuntaments. Als consells perquè fins ara es pressupostaven les bestretes de fiançament i en aquests moments no hi són als Pressupostos de 2013, estan a l’aire. A més, el finançament dels consells queda congelat un any més (portem 2 anys consecutius que no es puja el que es destina als consells) i els convenis de carreteres de les administracions insulars amb el Govern es redueixen un 30%”. En definitiva es tracta d’una “destrossa absoluta a les arques insulars”. Una situació que es repeteix als ajuntaments. “Des que governa Bauzà, qui deia que seria el Batlte de Balears, el Fons de cooperació Municipal ha baixat del 0,7% al 0,3. Per tant han reduït al 50% als pressupostos 2013 les aportacions als ajuntaments de Balears”.

Aquestes retallades signifiquen que hi haurà “menys doblers per fer política social, que és el que fan els consells i, en gran part, els ajuntaments. Les més de 200.000 persones en situació de pobresa que hi ha a Balears tenen un coixí social que són les institucions properes. Si el Govern, tal i com està fent, decideix suprimir la xarxa social que dona suport a aquestes persones, esteim tirant a la cuneta a milers i milers de ciutadans”. 

En la mateixa línia s’ha expressat el secretari general del PSOE de Menorca qui, després de repassar bona part de les retallades que pateix l’illa, ha expressat la percepció que, a causa de la submissió de Tadeo i Bauzà als seus superiors, “el PP pren Menorca com un laboratori de les seves idees, de males pràctiques...la política lingüística més radical i retrògrada s’està realitzant a Menorca (l’única illa que mai havia tingut conflicte lingüística), mentre que en Sanitat i Serveis Socials s’estan desmuntant tots els models que havien servit per cohesionar aquesta societat”.  

Finalment Tur també ha lamentat la nul·la reivindicació dels responsables de les institucions de Menorca. “Ens sorprèn i ens molesta, perquè fins i tot al Consell de Menorca són capaços de pactar per unanimitat una proposta del PSOE per tal de reivindicar majors inversions als pressupostos de la Comunitat”. A Menorca, en canvi, el que s’obre passa per destrossar tot el model territorial de convivència que ha existit aquests anys. PSOE està completament disposat a replantejar i a actualitzar aquest model territorial, però no des de la ruptura de tota la filosofia de sostenibilitat que recull el PTI”.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube