Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta esmenes al pressupost 2013 per millorar en 40 milions d'euros les partides socials

obrador i garau web Conxa Obrador: "Darrera els pressuposts del PP només hi ha xifres, no hi ha persones, que haurien de ser la prioritat de les polítiques del Govern"

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat esmenes per valor de gairebé 40 milions d'euros als pressuposts del Govern de les Illes Balears per al 2013, amb l'objectiu d'augmentar els recursos destinats a polítiques socials.

 "Darrera els pressuposts del PP només veiem xifres i números, no veiem persones", ha denunciat en roda de premsa la diputada socialista Conxa Obrador.

Obrador ha valorat que Bauzá "parla molt d'estendre la mà, però és una mà buida", amb unes dotacions pressupostàries que "no donaran solució als problemes que pateixen les persones més vulnerables de la nostra comunitat, com són els dependents, els discapacitats, els que estan en risc de pobresa i d'exclusió social".

Les esmenes socialistes per benestar social s'articulen en dos grans grups. Per una banda, en matèria de dependència, el PSIB ha presentat una esmena per valor de 10 milions d'euros per corregir l'actual dotació insuficient per pagar les nòmines del personal que treballa en matèria de dependència.

Apart d'aquest punt tan important, el PSIB ha presentat tot un seguit de millores per evitar que el PP segueixi bloquejant i paralitzant el servei, l'accés de nous usuaris, i la millora de les residències. Proposa, en concret, destinar 5 M€ a reformar i construir residències públiques per augmentar en 200 el nombre de places, i altres 2 M€ per augmentar la dotació de la Fundació de la Dependència i poder concertar 200 més. També demana 3 M€ per començar a reduir el deute amb les entitats del Tercer Sector, augmentar en 1 M€ la dotació destinada als ajuntaments que gestionen places de centres de dia, i 5 M€ més a dotar el Pla de Prestacions Bàsiques. Aquest pla es veurà molt perjudicat per la decisió del Govern central de reduir en un 66% la seva aportació, i per tant el PSIB considera imprescindible que el Govern compensi aquesta davallada amb aquests 5M€ .

Igualment, el PSIB demana l'eliminació de la taxa per poder ser avaluada una  dependència i que, si les circumstàncies canvien, es pugui repetir l'avaluació, ja que "la dependència no és estàtica, i una persona que avui no hi té dret, ho pot tenir en un altra moment", ha explicat Obrador. També s'inclouen esmenes per millorar la dotació en matèria de serveis a les dones víctimes de violència de gènere i ajuts a les entitats sense ànim de lucre, en aquest àmbit.

Respecte a la lluita contra la pobresa, els socialistes consideren que el que té previst el Govern "no donarà solució ni molt manco a la situació en la que ens trobem, amb més de 94.000 persones inscrites al SOIB que ja no reben cap prestació. Les necessitats creixen i el Govern no dóna solucions", ha explicat Obrador. Per això, els socialistes han presentat esmenes per augmentar en 5 milions el pressupost dels consells insulars en matèria de Renda Mínima d'Inserció. També crea una partida de 1,5M€ per donar atenció a emergències socials , gestionada per entitats sense ànim de lucre.

Mesures concretes per defensar el dret a l'habitatge

El PSIB-PSOE ha presentat també dues esmenes concretes al pressupost 2013 per defensar el dret dels ciutadans a l'habitatge, davant el greu problema que suposen els desnonaments per impagament d'hipoteques a la nostra comunitat autònoma. El PSIB vol destinar 2 milions d'euros a pagar entre el 40 i 50% del lloguer de famílies vulnerables, com les monoparentals, nombroses, amb discapacitats, aturades, víctimes de violència de gènere, etc. Amb aquests 2 M€ es podrà ajudar a 850 famílies, han calculat. També vol destinar 1,5 M€ a ajudes de lloguer social per a les persones que han estat desnonades, i podrà beneficiar a 650 famílies.

"La vivenda és la darrera barrera de contenció abans d'arribar a la pobresa i a l'exclusió social, i a Balears gairebé 2.000 persones perden ca seva cada any. Però davant aquesta situació, el Govern no du ni una sola proposta en els pressuposts per donar resposta al  problema", ha explicat Obrador.

Greu situació per a les polítiques socials del Consell de Mallorca

Per altra banda, el portaveu socialista en el Consell de Mallorca, Jaume Garau, ha considerat avui "molt greu" la situació en que queda el Consell de Mallorca, que es veurà obligat a prorrogar els pressuposts del 2012 per a l'any que ve, donat que el Govern no preveu en els seus comptes les dotacions necessàries per al seu funcionament.

Això tindrà conseqüències directes molt importants per a les polítiques de benestar social que desenvolupa el Consell i "agreujarà i augmentarà les mancances que ja tenia el CIM durant el 2012". De fet, ja l'any actual ja ha hagut problemes per pagar el cost del personal que fa feina a les residències, s'ha bloquejat l'accés de noves persones a la renda mínima, no hi ha el pla d'ajudes als col·lectius amb majors dificultats, ni inversions per transformar les residències del CIM per persones vàlides en llits per a dependents.

Garau ha explicat que prorrogar el pressupost del CIM ja és pràcticament inevitable, donat que tècnicament no hi ha temps d'aprovar-lo abans de final d'any.  "Sabem que hi ha un conflicte intern molt important dintre del Partit Popular, ja que és inèdit que el Govern no faci cas a una demanda oficial i unànime de tots els consellers del CIM en matèria de finançament", ha explicat Garau.  "Pot ser perquè Bauzá no reclama davant Madrid el que li toca, que pensa que la resta no reclamarà", ha afegit.  

El Grup Socialista ha presentat una esmena per garantir que arribin als Consells Insulars les bestretes que es van aprovar durant l'anterior Govern, que per al Consell de Mallorca eren 37,5M€.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube