Imprimeix
PDF

El PSIB considera "frau de llei" la suspensió indefinida del CES i proposa alternatives per la seva continuïtat

Thomàs i Aguiló WEB Thomàs lamenta el "tarannà autoritari" de Bauzá, que "confon la autonomia universitària amb la ingerència política"

El Grup Parlamentari Socialista presentarà en el plenari del Parlament de les Illes Balears una esmena a la totalitat al projecte de llei que suspèn el Consell Econòmic i Social, amb un text alternatiu per defensar aquest organisme estatutari i el seu finançament. La "suspensió indefinida del Consell Econòmic i Social és un frau de llei perquè elimina, de facto, un òrgan estatutari a través d'una llei ordinària" ha denunciat el portaveu parlamentari adjunt Vicenç Thomàs.

El socialista ha recordat que l'Estatut d'Autonomia de Balears estableix en l'article 78 la creació del CES com a únic "òrgan de participació, estudi, assessorament i proposta en matèria econòmica i social de la societat civil organitzada". Suspendre indefinidament el CES crea un buit en la responsabilitat que té el Govern de reconèixer i garantir drets, deures i llibertats dels ciutadans de Balears, tal com estableix el Títol II de l'Estatut. I la seva suspensió "indefinida" supera, sense garanties, l'abast temporal del Pla Econòmic i financer de Reequilibri de la Comunitat Autònoma, ha afegit.

El CES "és molt actiu en la recerca d'alternatives i de solucions per als problemes que afecten als ciutadans", ha dit Thomàs. I en aquests moments de crisi econòmica, social i política, la solució passa per cercar propostes consensuades i fonamentades en la societat civil, no per eliminar els òrgans que donen veu a la ciutadania.  

"El Govern al·lega motius econòmics per suspendre el CES i nosaltres facem propostes que permetrien garantir la seva continuïtat", ha explicat Thomàs. En concret, el PSIB proposa suspendre amb caràcter indefinit la Delegació Territorial del Govern a Formentera, i el seu delegat, així com la suspensió amb caràcter indefinit de totes les contractacions de serveis externs destinats a consultoria, assessorament o estudis de l'Administració i del Govern. Aquest estalvi permetria mantenir el CES.

Tarannà autoritari de Bauzá

Thomàs ha considerat que l'eliminació del CES és un exemple més de la manca de diàleg del Govern Bauzá, un executiu que governa contra tots els col·lectius, contra els sindicats, els empresaris, els mestres, el personal sanitari. En aquesta mateixa línia, el portaveu socialista adjunt ha lamentat les declaracions del president Bauzá aquest cap de setmana sobre la utilització del castellà a la Universitat de les Illes Balears, que demostren la seva total manca de respecte per l'autonomia de la UIB.

La llei d'autonomia universitària és la que regula els temes que afecten a la UIB, on hi ha dues llengües oficials, ha recordat Thomàs. "Bauzá vol decidir el que es pot i el que no es pot fer a la UIB, i diu que ell paga. El Sr. Bauzá no paga res. El Govern és qui té l'obligació de mantenir la Universitat", ha recordat Thomàs. Les declaracions de Bauzá  van en contra de l'autonomia universitària i demostren les intencions d'ingerència política del PP en la UIB. A més, Bauzá pretén amb aquestes declaracions que no es parli d'altres coses, dels grans problemes dels ciutadans, que són l'atur, la crisi econòmica i les retallades" . En el poc temps que du governant el PP, "anem cap enrere, cap a una realitat en blanc i negre, un retrocés ideològic profund en molts d'àmbits, com la sanitat o l'educació", ha opinat Thomàs. Bauzá "confon l'autonomia universitària amb ingerències polítiques".

Setmana decisiva per als pressuposts 2013

Aquesta setmana és crucial per als pressuposts de la CAIB del 2013, ja que es debatran en la Comissió d'Hisenda totes les esmenes dels diferents grups. "Fins ara, en la ponència, el PP no ha donat suport a cap de les esmenes del Grup Socialista", ha explicat la diputada Lourdes Aguiló, membre d'aquesta Comissió. Aguiló ha explicat que els socialistes han presentat un total de 317 esmenes, de les quals 277 a seccions del pressupost i 40 a l'articulat, afectant a un total de 342 milions d'euros.

Aquestes esmenes volen "corregir i millorar" uns pressuposts molt poc socials que "criden l'atenció per la forma "xapussera" com s'han fet, pels incompliments, les il·legalitats i fins i tot dubtes respecte a la constitucionalitat d'alguns aspectes" ha explicat. Inclús en les xifres s'han equivocat, comptant per duplicat els ingressos de l'impost de benzina que ni tan sols sabem si arribaran a Balears. La manca de rigor, de transparència i d'ortodòxia de la llei de pressupostes és preocupant, segons la diputada, que ha explicat les principals esmenes a l'articulat.

Els socialistes proposen la supressió el 2013 del nivell 33 per als funcionaris ex-alts càrrecs que ara tenen garantit el màxim nivell de sou i eliminar les dietes dels membres del Govern per participació en les activitats del Parlament. Una altra esmena proposa que les dietes per participació en reunions dels òrgans de direcció del sector públic instrumental siguin inferiors a 50 euros. Igualment, es proposa que els sous dels funcionaris no puguin superar 3 vegades el sou base, és a dir, que ningú cobri més de 90.000 euros a l'any.   Al mateix temps, els socialistes proposen recuperar el 0,7% per al fons de cooperació local, i actualitzar les quanties dels consells insulars, recuperant les bestretes, així com eliminar les taxes a la dependència, discapacitat i targeta sanitària.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube