Imprimeix
PDF

El PP aprova uns pressuposts injustos i insuficients, que preparen el camí cap a un nou rescat el 2013

Marc Pons web El PSIB-PSOE lamenta que només s'hagi aprovat una de les 317 esmenes presentades pels socialistes, tot i que celebra la rectificació del Govern, que permetrà destinar 12 M€ més a polítiques socials. La manca de credibilitat de les xifres que no quadren i la improvisació constant obligarà al Govern balear a demanar el rescat, perquè els bancs no els deixaran doblers

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat, amb els únics vots favorables del Partit Popular, el pressupost per a l'any 2013, que serà clarament insuficient per cobrir les necessitats dels ciutadans de les Illes Balears. Són uns comptes injustos, fets amb xifres que no quadren, que pugen impostos per a tothom, i a la vegada retallen prestacions i serveis de l'Estat del Benestar.

"Aquests són uns pressuposts il·legals, poc rigorosos, i que no ajudaran en absolut a sortir de la crisi econòmica", ha criticat el diputat Marc Pons, en la seva intervenció davant el vicepresident econòmic. Pons ha assenyalat que els comptes per al 2013 són clarament insuficients per atendre les necessitats dels ciutadans de Balears, i no inclouen "cap ni una mesura de reactivació econòmica ni per al turisme, ni per a la innovació, ni per als emprenedors".

Un rere l'altre, tots els diputats socialistes que han intervengut en els dos dies de debat al Parlament han defensat les esmenes per corregir uns pressuposts que, lluny de donar solució als problemes de la ciutadania, en creen més. Uns pressuposts que, només en el darrer moment, han augmentat la partida per a benestar social en 12,5 milions d'euros, gràcies a unes esmenes del PSM-IV-ExM transaccionades. "El PP només encerta quan rectifica", ha valorat la diputada Pilar Costa, del PSIB-PSOE, que davant aquesta millora, ha decidit retirar les seves esmenes en benestar social.

Costa ha lamentat, no obstant, l'absoluta manca de diàleg dels populars amb el PSIB, que també ha presentat nombroses esmenes per fer els pressuposts "més socials". De les 317 esmenes inicialment presentades del PSIB-PSOE, el PP només ha volgut donar suport a una esmena per destinar 60.000 € en el programa de drogodependència. Han votat "no" a posar en marxa un Pla de Xoc per crear ocupació, i "no" a assignar el doblers suficient per garantir les nòmines dels professors durant tot l'any 2013. També han dit "no" a crear ajudes a la vivenda per a 850 famílies desnonades i "no" als ajuts per habitatge per a 650 famílies en risc d'exclusió social. S'han negat a retirar els imposts que gravaran el consum de tots els ciutadans de Balears, i a retirar la taxa que es cobra per la targeta sanitària.

"El que està fent el PP és un frau", ha denunciat el diputat socialista Joan Boned, en referència a totes les taxes i copagaments que el PP va negar durant la campanya electoral i ara està aplicant, per serveis que ni tan sols dóna. Un clar exemple és la taxa de 10 euros per a la "nova" targeta sanitària, que havia de ser amb foto i altres mecanismes contra el frau, i que resulta ser exactament la mateixa que abans. "Aquest és només una de les mentides del PP", ha dit, mencionant igualment el frau del 5 cèntims sanitaris", que havien d'anar a finançar la sanitat i ara resulta que ni financen la sanitat ni tan sols sabem si arribaran a Balears.

Precisament en matèria sanitària, el PSIB havia proposat augmentar la despesa per al personal sanitari, que baixa un 11% respecte al 2012, i per tant no serà suficient, i la retirada de taxes i copagaments, així com no llogar instal·lacions sanitàries públiques a la sanitat privada, o un pla de xoc contra les llistes d'espera. Duplicar els recursos i ajuts als autònoms i a l'economia social era una altra de les propostes socialistes, tampoc aprovades, així com més plans de segona oportunitat per als joves que deixaren d'estudiar i que ara ni tenen treball ni estan formats.

Els números no quadren

De fet, els pressuposts són la negació de tot el que havia defensat la dreta ortodoxa. "Primer s'oposen a pujar impostos, i després els van posant allà on poden", això sí, el president Bauzá opina que els ciutadans no notaran aquests 135 milions d'euros en imposts, ha ironitzat Marc Pons. Són també uns pressuposts il·legals, perquè encara no s'han aprovat les lleis que donen suport als nous imposts, i per tant no es podran rebre els ingressos previstos. Uns imposts que, a més a més, s'estan renegociant a darrera hora amb els col·lectius afectats (ens rent a car, les grans superfícies...), perquè el seu afan recaptatori ha provocat una vertadera rebel·lió del sector empresarial.

De fet, el PSIB-PSOE ha demanat la retirada d'aquests imposts, i l'aprovació d'una vertadera reforma fiscal progressiva perquè pagui més qui més té, i no es gravi el consum ni es posin més dificultats als ciutadans que ja ho estan passant molt malament.

Tampoc està gens clar que les previsions de creixement del 0,3% del PIB que té el vicepresident econòmic es compleixin. Al deute de més de 800 milions previst als pressuposts, s'haurà d'afegir el forat pels ingressos inflats, que no arribaran. I tot això, tenint en compte que Madrid invertirà a Balears una xifra històrica, per baixa, i elimina les estatutàries. El Govern Rajoy ha deixat a Balears amb 70 euros per càpita d'inversió, davant una mitjana estatal de 225 euros, davant la qual cosa el Govern Bauzá ha acotat el cap, acceptant-ho.

El ball de xifres, els ingressos inflats, i el repartiment injust de la despesa fa que aquests pressuposts no quadrin per cap banda. De fet, aquests números "preparen el camí per anar a demanar un nou rescat a Madrid, perquè no quadren els números, i ningú excepte l'Estat els donarà el doblers que han de menester, per la manca de rigor i de credibilitat dels seus comptes", ha conclòs Pons.

El PSIB-PSOE ha votat en contra del pressupost de la CAIB per al 2013, amb l'excepció de les esmenes socials abans esmentades i el pressupost del Parlament, que l'ha votat a favor. Respecte als pressuposts per a la Sindicatura de Comptes, L'Oficina de Transparència i el Consell Consultiu, els socialistes s'han abstès.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube