Imprimeix
PDF

Armengol: "Comença un any que serà molt difícil, amb un Govern inepte que no dóna solucions i amaga informació a la ciutadania"

Thomàs i FAS El PSIB-PSOE denuncia que el Govern bloqueja la tasca de l'oposició en el Parlament, ignorant preguntes, sol·licituds de documentació i de compareixença. Els socialistes han demanat una reunió amb la nova presidenta del Parlament per plantejar aquesta i altres qüestions. Es celebrarà dilluns.

El 2013 serà sens dubte "un any molt difícil" per a molts de ciutadans de les Illes Balears, amb una situació econòmica complicada, unes xifres d'atur històriques i una part important de la població en risc de pobresa. En aquest any, els socialistes seguiran fent "una oposició forta, contundent i propositiva", ha anunciat en roda de premsa la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol.

"La nostra primera ocupació, preocupació i obsessió seran les persones que pitjor ho estan passant", ha dit Armengol. La socialista ha mencionat, per exemple, les 96.000 persones que es troben aturades a Balears i les 70.500 que no tenen accés a cap tipus de subsidi. Davant aquesta situació, el Govern del president Bauzá ha reduït en un 50% el pressupost per a polítiques actives d'ocupació.

"De cada dia, els ciutadans de Balears són més pobres", ha dit Armengol. L'any arruba acompanyat d'una pujada indiscriminada d'imposts i taxes, que encareixen la vida, i a la vegada zero polítiques de reactivació econòmica. El Govern del PP és "un govern inepte, incapaç de posar en marxa cap mesura per solucionar els problemes dels ciutadans i que està aprofitant la crisi econòmica per desmantellar l'Estat del Benestar", ha dit. Des que governa, tenim una pitjor educació pública, pitjor sanitat, pitjor polítiques socials.

Més austeritat i més retalls és el que propugna el PP, i tot amb una forta crispació social. El PP, en contra del que va dir el president Bauzá en el seu missatge de final d'any, "ni dialoga ni parla ni pacta ni consensua. Governa tot sol contra tothom". I, a més, està "ocultant informació i amagant informació a la ciutadania ", ha afegit.

Així ho han pogut constatar els diputats i diputades del Grup Socialista, que al llarg dels 18 mesos de legislatura s'han trobat nombrosos obstacles per exercir la seva tasca de control al Govern. "Duim 18 mesos de bloqueig d'accés a la informació i a la documentació sol·licitada", ha denunciat el portaveu adjunt Vicenç Thomàs.

El PP no tan sols ha aprovat 19 decrets llei en 18 mesos -quan el DLL havia de ser una eina extraordinària i en circumstàncies d'urgent necessitat- sinó que omple els plenaris de preguntes d'autobombo i nega a l'oposició molta de la informació que demana, a través dels instruments que preveu el Parlament. Thomàs ha donat tres exemples prou contundents: una tercera part de les compareixences demanades als consellers no s'ha produït. Moltes d'elles, eren sobre el pla d'equilibri econòmic i d'altres sobre temes diversos, com la que es va demanar al darrer conseller de Salut, Sansaloni, perquè expliqui les principals línies de la seva política.

El 40% de les sol·licituds de documentació -un total de 430- també estan pendents, ha explicat Thomàs. En alguns casos, hi ha sol·licituds pendents des de l'inici de legislatura. I de les preguntes amb resposta escrita, una de les principals eines per obtenir informació argumentada i sòlida, el 54% (un total de 1.762) encara estan pendents de resposta. "En matèria de salut, per exemple, no he tengut cap resposta des del mes de juliol", ha explicat.

La magnitud de les xifres explica que pràcticament tots els àmbits de la política estiguin afectats: contractes del sector públic instrumental, organigrames, xifres de llistes d'espera, subvencions, documentació econòmica, en matèria educativa, despeses de protocol, etc. "Sense la documentació, es fa molt complicada la tasca de control al Govern, que és una de les responsabilitats del Parlament", ha explicat Thomàs.

Aquesta és una de les qüestió que els socialistes plantejaran a la actual presidenta del Parlament, Margalida Durán, en la reunió que tindrà lloc el proper dilluns matí. "Ens preocupa que la presidenta estigui a les ordres de l'Executiu", ha explicat Armengol, qui també plantejarà a Durán altres temes, alguns d'ells pendents de l'anterior president, que va dimitir en ver-se imputat en un presumpte cas de corrupció. Els socialistes tornaran a plantejar la creació del Grup Mixt i l'equitat de tracte per als diferents grups parlamentàries.

Igualment demanaran la creació de la Comissió dels Consells Insulars que marca l'Estatut i que es modifiqui la Comissió de peticions per fer-la més accessible i facilitar als ciutadans la participació i la implicació en la vida política a les Balears. Armengol ha considerat que és imprescindible "fer més participativa la nostra democràcia", amb implicació de la ciutadania en els assumptes del seu interès.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube