Imprimeix
PDF

PSIB-PSOE: el Govern encara no ha tornat ni un euro del copagament farmacèutic avançat pels pensionistes

Vicenç Thomas al parl Vicenç Thomàs: "el Govern no ha tingut cap voluntat política d'adaptar el sistema de la recepta electrònica per evitar que els pensionistes hagin d'avançar el doblers i ja ha superat el límit de sis mesos que tenia per tornar-lo"

El portaveu socialista adjunt en el Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs, ha denunciat avui "l'ús abusiu" que està fent el Govern del Partit Popular dels copagamants en matèria sanitària, alguns ja en vigor i d'altres que estan a punt d'arribar. "Estam patint copagaments salvatges que afecten principalment als majors, als malalts crònics i als que pateixen malalties rares", ha explicat.

Thomàs ha recordat que, el mes de juny, el PP va començar a aplicar el copagament del 10% del preu dels medicaments receptats per als pensionistes. En aquell moment, va anunciar uns topes màxims que pagarien els pensionistes: 8 euros al mes per als que tenen rendes inferiors a 18.000 euros; 18 € mensuals per als que tenen entre 18.000 i 100.000 euros i 60 € per als que ingressen més de 100.000 euros. La normativa senyala que s'hauria de retornarr el doblers que haguessin pagat de més, en menys de sis mesos. "Ja han passat sis mesos i el Govern no ha tornat ni un euro", ha denunciat Thomàs, en roda de premsa.

El diputat ha exigit al Govern que hi posi remei. "El Govern no ha tingut cap voluntat política de posar en marxa un sistema per solucionar aquesta situació, tot i que es pot fer fàcilment amb una modificació del programa de la recepta electrònica", ha explicat Thomàs. A Andalusia ja fa cinc mesos que s'ha fet aquesta modificació i els pensionistes no han d'avançar res, i a Madrid, on no tenen recepta electrònica, han posat en marxa unes cartilles que omplen les farmàcies i serveixen per al mateix.

Thomàs ha explicat que "és un problema de voluntat política. El Govern ha tingut la voluntat de no fer res." "El PP ha tornat a enganar la ciutadania, igual que va fer amb el cèntim sanitari, que no té cap obligació de destinar a Sanitat o com ha fet amb la targeta sanitària "intel·ligent" que no és tal i per la qual ja ha recaptat més de 2,5 milions d'euros" , ha apuntat.

Iniciatives parlamentàries per modular els copagaments

Els socialistes han tornat denunciar que el PP està utilitzant l'excusa de la crisi econòmica per canviar el model sanitari, que ja ha deixat de ser un dret de qualsevol ciutadà, per tornar-se un privilegi del que estigui assegurat. A més, l'estratègia del PP és fer recaure el cost de l'atenció sanitària damunt el que la rep, que evidentment, són els ciutadans malalts, els més majors, els més febles.

El Grup Socialista ha presentat tota una sèrie de Proposicions No de Llei en el Parlament de les Illes Balears per instar al Govern a "modular" els copagaments ja imposats i els que estan per arribar.

Fins ara, els balears ja paguen per les medicines dispensades en farmàcia, i d'aquí poc també pagaran per les que es dispensen ambulatòriament als hospitals. Algunes d'aquestes són medicines molt importants, per tractar malalties com el càncer, la leucèmia, la psoriasis o l'hepatitis crònica.

Igualment, d'aquí a poc els ciutadans hauran de començar a pagar part dels complements dietètics que han de menester. "Estam parlant de persones que tenen trastorns metabòlics congènits o d'aquells que han patit una operació, per exemple de budells o d'esòfag- i que no poden menjar normal", ha explicat Thomàs.

Una altra Proposició No de Llei socialista demana modular l'exclusió d'unes 400 medicines que han estat donades de baixa del llistat de medicaments de la seguretat social, entre els que es troben, per exemple, els mucolítics i laxants. Thomàs ha recordat que, si bé per a alguns ciutadans aquestes medicines no són imprescindibles, per a altres són part de tractaments més complexes, com pot ser ara una persona amb una paràlisi (que no es pot moure i per tant no va bé de ventre).

Finalment, els socialistes demanen que es reconsideri cobrar pel transport sanitari no urgent i a la prestació ortoprotètica, dos nous copagaments que entraran en vigor en el futur proper. "Estam parlant de pròtesis de mama o de genoll", ha explicat. I per al transport sanitari no urgent, ha recordat que un terç de les persones que l'utilitzen són malalts de diàlisi i un altre terç és per quimioteràpia.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube