Imprimeix
PDF

PSIB demana la retirada immediata dels nous imposts, que refredaran el consum i aprofundiran la crisi

Thomàs i Pons en RdP web L'impost sobre els envasos costarà 400 € a l'any a cada família, i el dels cotxes de lloguer reduirà en 50 € la despesa de cada turista

Els socialistes han demanat la compareixença del vicepresident davant el fracàs de la seva política econòmica focalitzada en l'objectiu de dèficit i deute, tots dos superats.

 

El Grup Parlamentari Socialista ha demanat la retirada immediata de l'avantprojecte de llei per als nous imposts, que el Govern preveu posar en funcionament l'any 2013. "Comencem l'any 2013 com varem acabar el 2012, amb mesures que refredaran encara més l'economia, que ofegaran les famílies i les petites i mitjanes empreses, provocant més destrucció de llocs de feina a les Illes Balears", ha denunciat en roda de premsa el diputat Marc Pons, portaveu econòmic socialista.

Pons ha considerat que els imposts que prepara el Govern són "un nou càstig" per a les Illes Balears. "Sembla que Bauzá no ha entès que per la via de l'austeritat i el càstig del consum no es recuperarà l'economia ni es crearan llocs de feina", ha dit. El portaveu econòmic  socialista ha exigit a l'executiu que es segui amb els sectors afectats "amb voluntat de diàleg" per cercar acords i que aquests imposts no perjudiquin encara més el consum.

L'impacte dels nous imposts serà molt dur per a Balears, han anunciat els socialistes. En envasos, per exemple, el preu d'una botella d'aigua de 1,5 litres pujarà un 30% i una llauna de refresc un 10%. Això vol dir que una família de 4 membres "pagarà 400 euros més a l'any per la llet, l'aigua o altres begudes", un doblers que s'haurà de llevar d'altra part. Efectes similars de refredament del consum tindrà l'impost per als cotxes de lloguer: cada turista que llogui un cotxe tindrà 50 € menys per gastar en altres coses.

Pons ha advertit que els nous imposts són "un míssil a la línia de flotació de moltes petites i mitjanes empreses  de les nostres illes", que veuran reduïda dràsticament la seva competitivitat quan hagin de pujar un 20% els preus dels seus productes alimentaris o entre un 25 i un 70% els preus d'alguns dels serveis turístics que donen.

"No estam parlant només de les multinacionals o grans empreses nacionals, sinó de moltes empreses que hi ha en els nostres pobles, com ara un centre de jardineria o un magatzem de maquinària", ha explicat. Totes aquestes empreses que tinguin una superfície de més de 5.000 metres quadrats, hauran de començar a pagar imposts afegits de més de 100.000 euros, segons preveu l'avantprojecte de llei. El diputat socialista ha alertat que pagar 100.000 euros més en imposts (o 200 o 300.000 ) "afectarà directament a la viabilitat econòmica de les empreses, que ja estan lluitant per sobreviure en mig d'aquesta crisi".  Les dificultats econòmiques afegides o el tancament d'alguns d'aquests negocis tindran conseqüències evidents en la destrucció d'ocupació a Balears, ha afegit.

Compareixença d'Aguiló per explicar la seva política fracassada

El Grup Socialista ha registrat una sol·licitud de que es reuneixi la Diputació Permanent per convocar un plenari extraordinari amb l'objectiu de fer comparèixer el vicepresident Aguiló explicar el fracàs de la El Partit Popular s'havia marcat dos objectius: complir l'objectiu del dèficit en un 1,5% el 2012 i controlar el deute. No han complit cap dels dos seva política econòmica. "", ha denunciat el portaveu parlamentari adjunt Vicenç Thomàs.

El Pla d'Equilibri del Govern, que tenia com a únic objectiu limitar les despeses, no ha funcionat. Preveia reduir les despeses en 278 milions d'euros, però a finals de setembre només s'havia reduït en 160 milions ( un 57%). I per la part dels ingressos, el Govern preveia obtenir 68 milions d'euros, però a finals de setembre només n'havia obtingut 9 (un 13%).

"El dèficit ha estat moneda de canvi del benestar dels ciutadans que viuen i treballen a Balears", ha opinat Thomàs. Ha lamentat que Bauzá "no hagi volgut estimular l'economia, ni afavorir la creació de llocs de feina", com a eixos principals de la seva política. I els que ha triat no els ha complit. "La política econòmica del PP va en contra dels ciutadans, que són els vertaderes víctimes de la mala gestió del PP" ,  ha afegit Thomàs.

Els socialistes plantejaran demà en la Mesa del Parlament i la Junta de Portaveus la convocatòria de la Diputació Permanent, que és la que decidirà si es pot convocar un plenari extraordinari abans de dia 1 de febrer.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube