Imprimeix
PDF

El Grup Socialista acusa al Govern de maquillar les xifres per amagar el dèficit real i la seva nefasta gestió

Marc Pons parlamentMarc Pons: “Tenim un dèficit amagat de fins a un punt del PIB, per tot el que el Govern ha comptabilitzat dues vegades com a ingrés o no ha tingut en compte com a despesa”.

El Grup Parlamentari Socialista ha acusat al Govern de maquillar les xifres per amagar el dèficit real de la nostra comunitat autònoma i, de pas, la seva nefasta gestió. El diputat socialista Marc Pons, Pons ha denunciat que el Govern està fent “enginyeria financera” per intentar fer quadrar el que no quadra de cap manera, durant una interpel·lació al vicepresident econòmic, Josep Ignasi Aguiló, en el Parlament de les Illes Balears.  

“La desviació del dèficit pot ser molt major del que s’ha reconegut fins ara, ja que hi ha diferents operacions que no s’han tingut en compte”, ha argumentat el portaveu socialista en matèria econòmica. Una de les “trampes comptables” del Govern ha estat amb el Pla de Pagament a Proveïdors del 2011. Dels 843 milions d’euros que el Govern va rebre per al pla de pagament a proveïdors del 2011, va dedicar una part a pagar factures que ja estaven comptabilitzades en el pressupost del 2011 i d’altres que no hi estaven previstes. No obstant, va fer constar com ingrés al pressupost del 2012 la totalitat dels 843 M€, com si realment tingués tota aquesta quantitat disponible per aquest exercici. 

“Són al manco 150 milions d’euros i podrien superar els 300 milions, que el Govern ja tenia pressupostat el 2011 i ha tornat pressupostar el 2012, inflant els ingressos per maquillar el dèficit”, ha explicat Pons. “Això li permet dir que el dèficit és menor del que realment és. Podríem estar parlant d’un dèficit amagat de fins a un punt del PIB”. 

També per la banda de les despeses ha fet el Govern enginyeria comptable. Per exemple: la renegociació que va fer el Govern amb els bancs per no pagar interessos durant el 2012, ens obligarà pagar 600 milions d’euros més durant els propers 10 anys (60 milions a l’any). S’han posposat obligacions amb els bancs, per no haver-les de fer el 2012, però el cost a mig termini serà important. També s’han de tenir en compte les enormes desviacions del Pla d’Equilibri econòmic-financer que havia de garantir el compliment de l’objectiu del dèficit. “Madrid ja els ho ha dit: no han executat més de la meitat de les mesures de despesa, ni el 80% de les mesures d’ingressos”, li ha recordat.  I, a més a més, el Govern no ha pagat gairebé cap factura del 2012. Ara estan començant a pagar les de febrer, ha anunciat. 

“El vicepresident parla d’una sòlida teoria econòmica conservadora, però les dades del Banc d’Espanya sobre el deute ho desmenteixen”, ha explicat Pons. Segons l’entitat, el deute en el segon trimestre era de 4.501 milions d’euros, i en el tercer va pujar a 5.414M€ . Mil milions d’euros de deute més en un trimestre no és precisament un resultat molt ortodox, i suposa un 20,3% del PIB de la comunitat autònoma. “Vostè critica molt la política de l’anterior legislatura. El repto a que em digui un altre moment en que el deute hagi encalçat el 20% del nostre PIB”, li ha dit Pons. 

“Demanem una rectificació immediata de les polítiques econòmiques del Govern, que posa el compliment del dèficit com a màxima prioritat, passant per damunt dels ciutadans i dels seus drets, de l’educació, de la sanitat, del benestar social, dels drets laborals i sindicals”, ha denunciat Pons.

El diputat socialista ha lamentat que “plou damunt banyat”, ja que, davant la pitjor crisi econòmica i les enormes dificultats de les empreses, el Govern puja impostos, ofegant encara més als empresaris i refredant el consum, el que provocarà encara una major caiguda d’ingressos, i per tant un major dèficit. “Qui ho acaba pagant tot és el ciutadà”, ha lamentat Pons. 

El vicepresident Aguiló no ha sabut o no ha volgut dir quina seria la xifra del dèficit prevista per a l’any 2012, ni si el desviament probable és d’unes dècimes o més. La compareixença d’Aguiló no ha aclarit absolutament cap dubte en torn a aquest tema.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube