Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presentarà iniciatives per reforçar la Llei del Bon Govern i la transparència en l'Administració

Armengol i Aguiló web 230113Francina Armengol: " El president Bauzá, que havia de venir a regenerar la política a Balears, ens torna a l'època més negra del Govern de Jaume Matas"

El Grup Parlamentari Socialista presentarà iniciatives per reforçar la Llei del Bon Govern i la Bona Administració, que el Govern del Partit Popular vol "mutilar" llevant control i transparència en l'Administració. Els socialistes aprofitaran la modificació que vol fer el Govern Bauzá, per intentar reforçar i donar més garanties a aquesta llei i ampliar el seu àmbit d'aplicació, que en un futur hauria de poder ser aplicable també a Consells Insulars i Ajuntaments.

Els socialistes "serem forts i contundents contra la decisió de Bauzá de dinamitar la llei i fer-la a mida dels seus propis interessos particulars", ha dit la portaveu socialista al Parlament de les Illes Balears, Francina Armengol. Es cercaran fórmules que obliguin al Govern a complir la llei, amb més controls no només del Parlament sinó també per part de la ciutadania en general.

La socialista ha demanat que "la ciutadania tingui dret a saber, a accedir a la informació", que ha de ser pública i transparent. "La ciutadania el què demana és més transparència, més honestedatt, més participació. Amb el que està caiguent al PP, amb l'escàndol de primer ordre del cas Bárcenas, amb el presumpte finançament il·legal del PP a Balears i els sobresous de Matas, el PP de Balears el que hauria de fer és el contrari al que està fent", ha explicat Armengol.

El Govern de JR.Bauzá ha proposat modificar un 40% de la Llei del Bon Govern i la Bona Administració, eliminant l'obligatorietat de publicar les subvencions, eliminant l'obligació de publicar els licitadors, els criteris d'adjudicació, puntuació de cada oferta o l'adjudicatari, entre d'altres. També elimina vies de participació ciutadana en l'elaboració de lleis i l'obligatorietat de donar informació als ciutadans de les despeses de més de 500 euros en qüestions de protocol.

El Conseller Gornés va dir ahir que publicar aquesta informació du massa feina. Armengol ha mostrat tota una sèrie de respostes del Govern al Grup Parlamentari Socialista, en que el Govern diu que no es fan despeses de representació o protocol de més de 500 euros. "És mentida que els dugui molta feina, si per altra banda reconeixen que no hi ha factures superiors a 500 euros", ha dit Armengol. La socialista també ha considerat que seria "molt més barat i àgil" publicar la informació al web del Govern, en ves d'anar responent preguntes parlamentàries escrites als grups de l'oposició, que sens dubte han de passar per moltes mans i donen feina a moltes persones. El PP també rebaixa les competències de l'Oficina d'Avaluació Pública i farà que la direcció sigui un càrrec polític no un funcionari.

La diputada Lourdes Aguiló ha explicat que, quan es va fer la Llei del Bon Govern, en l'anterior legislatura, es va posar l'obligació de publicar aquestes factures per evitar aquesta "despesa no controlada", ja que s'havien trobat moltes coses mal fetes en el passat (legislatura 2003-2007). Per això també se va posar en marxa tot un sistema internacional de transparència, que és el que ha fet pujar en un 30% l'índex de transparència de les illes Balears, pel que el PP "no ha fet res" i ara en treuen pit.

"Si es comana un estudi, s'ha de publicar el concurs i s'ha de publicar l'estudi", ha denunciat Aguiló, qui ha considerat la proposta de modificació del Govern Bauzá com una "Llei del Mal Govern i la Opacitat".

Aguiló ha explicat també un dels punts "més vergonyosos" de la reforma del PP, que impossibilitarà l'aplicació real de la Llei d'incompatibilitats. La Llei diu que els alts càrrecs han de publicar el seu patrimoni i també la seva evolució patrimonial, però és la Llei del Bon Govern la que obliga que aquests registres siguin públics. "Si no tenim les eines per veure els registres i les declaracions, com sabrem si els alts càrrecs són realment incompatibles?", s'ha demanat.

Els socialistes també han denunciat que, amb la modificació, el PP canvia el concepte d'alt càrrec, i elimina l'obligació de publicitat i transparència en els interessos (per possible conflicte) del personal de confiança que fins ara estava obligat a declarar-ho públicament. "Estam parlant de tots els assessors, el personal eventual dels gabinets, els gerents i directors d'empreses públiques i tots els càrrecs directius del sector públic instrumental", ha explicat. "Si no hi ha res que amagar, seria lògic i normal que es faci públic. Si no es fa públic, pot ser hi ha alguna cosa que amagar", ha opinat Armengol.

La portaveu ha reconegut que el Govern ja està incomplint la Llei del Bon Govern des del principi. Bauzá no ha volgut mostrar la seva declaració de patrimoni i ha mentit en la seva declaració d'activitats (amagant Divino i Bauser, així com els beneficis de la seva farmàcia). "El president Bauzá, que havia de venir a regenerar la política a Balears, ens torna a l'època més negra del Govern de Jaume Matas", ha lamentat.

El Grup Socialista demanarà la compareixença urgent del conseller Gornés en comissió i del president Bauzá en el plenari del Parlament. També es reunirà amb el Cercle d'Economia, sindicats i altres associacions ciutadanes i socials per coordinar l'acció i fer front a l'avantprojecte presentat pel Govern del PP.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube