Imprimeix
PDF

Vicenç Thomàs i Cristina Rita denuncien que a Menorca el nombre de persones en llistes d'espera per operacions han augmentat un 43% des que governa el PP.

Thomás i Rita Men Abans de participar en una reunió de la Sectorial de Salut del PSOE Menorca Rita i Thomàs han denunciat l'obscurantisme del Govern a l'hora de facilitar dades. També adverteixen que amb la retallada de drets i garanties, la reducció de serveis i la imposició de copagaments el PP aplica el seu programa ocult que pretén desprestigiar i reduir la qualitat de la Sanitat pública per afavorir la gestió privada.

Els diputats del PSIB-PSOE han hagut de comparar l'única dada actual de Menorca sobre les llistes d'espera a la Sanitat Pública Balear amb la darrera del Govern Antich per poder determinar que en aquests moments hi ha un 43% més de persones que estan esperant una llista quirúrgica -de les 981 persones de l'anterior legislatura (la major part previstes per operar en menys de 90 dies) a les 1405 que ha reconegut ara el Govern Bauzà- . El diputat Vicenç Thomàs qualifica aquest increment de "preocupant" però lamenta especialment el fet que no s'hagi facilitat més informació. "No sabem quanta gent espera tres mesos, sis mesos o més...no sabem si són greus o lleus; no sabem quanta gent espera per consultes externes o per una prova complementaria. Tampoc hi ha cap dada de cap demora mitja d'intervenció quirúrgica a Menorca" (A balears la demora mitja d'intervenció quirúrgica ha augmentat un 137% -de 51 dies a 122-).

Thomàs i Rita denuncien que aquest obscurantisme és una passa més, un símptoma, del programa ocult del PP. El diputat i ex-conseller de Salut ha explicitat clarament la fulla de ruta d'aquest programa. "Des de fa poc més d'un any el PP ha iniciat un canvi de model sanitari sostingut sobre una falsa hipòtesi de sostenibilitat". Aquest model es sustenta en el fet que la Salut "ja no és un dret dels ciutadans, només dels assegurats i els seus beneficiaris", en la reducció de la cartera de Serveis, la introducció de copagaments i en induir que el Servei de Salut Públic no és eficient i té poca qualitat...per afavorir la gestió privada, tal i com es veu en d'altres CCAA".

Aquesta estratègia es veu reflectida en diversos aspectes. Pel que fa als pressupostos de la CAIB per 2013 es produeix una reducció del 9% del pressupost de l'Àrea de Salut de Menorca. Thomàs ha explicat que el Grup parlamentari Socialista "va fer un caramull d'esmenes intentant contrarestar aquesta davallada i el PP va votar-hi en contra". Hi havia esmenes sobre l'inici de la Reforma de l'Hospital del Verge del Toro, el nou centre de Salut d'Alaior (del que se'n va deixar un projecte i un pressupost), la necessitat de compensar l'absència de pressupost per Salut Mental o les davallades importants de pressupost en personal d'Atenció Primària i de l'Hospital.

Un altre prova de l'estratègia del PP ha estat la derogació, fa 10 mesos, del Decret de Garanties de Demora, "fet per la consellera Castillo del PP" i que era un compromís de l'administració donant garanties als ciutadans que serien operats en menys de 180 dies, o en menys de 60 els veuria un especialista o se'ls faria una prova. "El PP va derogar aquest decret llevant drets dels ciutadans. Per ells és més important quadrar xifres econòmiques que evitar dolor, patiment o atendre a les persones", ha afirmat Thomàs.

Pel que fa als copagaments l'ex conseller de Salut adverteix que si "ara hi ha el copagament farmacèutic, després ve el del transport sanitari no urgent, el de la prestació ortoprotèsica, els dels tractaments dietètics i el nou copagament dels medicaments d'us hospitalari que es donen a les farmàcies dels hospitals que no van amb recepta". A aquests se n'hi afegeix un altre que "no és un copagament formal, sinó un pagament del 100%: i és l'exclusió de més de 400 medicaments del finançament públic". Thomàs recorda que aquestes mesures poden suposar per a un jubilat de 75 anys amb una pensió de 600 euros (a Balears les pensions són les més baixes d'Espanya) amb problemes de salut, "que, fàcilment, hagi de destinar entre un 7 i un 8% de la seva pensió la gastarà en copagaments". Una realitat que provoca situacions que poden "ser immorals o poc ètiques". Com a exemple cita el copagament dels tractaments dietètics: "estem xerrant de tractaments de persones que tenen trastorns metabòlics congènits...quina culpa tenen ells d'haver de prendre determinades substàncies per poder viure?"".

Sobre el copagament farmacèutic als pensionistes Thomàs denuncia el fet que primer els obliguen a avançar el 10% "i avui, sis mesos després, encara no hi ha cap pensionista al qui li hagin lliurat l'excedent del seu copagament. Això és més greu perquè Balears, junt amb Andalusia, té els dos millors models de recepta electrònica. Perquè Andalusia fa sis mesos que ha introduït una aplicació informàtica per tal que quan el pensionista quan arribi al límit mensual no pagui i aquí no ho han volgut fer.

De la seva banda Cristina Rita ha anunciat la presentació d'una "una bateria de preguntes per intentar conèixer les dades concretes de les llistes d'espera relatives a Menorca" i, a l'hora, ha lamentat que només siguin els sindicats "els qui estan donant alguna informació, informació que se'ns està amagant per part de la conselleria i de la gerència de l'Hospital". De tota manera ha advertit que situació no és nova. "Al març de 2012 denunciàvem que a finals de 2011 la llista d'espera havia augmentat en 176 persones. En aquell moment també vàrem denunciar que no se substituïen les baixes, ni les vacances ni tampoc per jubilacions...ja fa molt de mesos que la Sanitat a Menorca està patint un retrocés important". En aquest aspecte ha recordat que al novembre va formular una pregunta parlamentària al nou conseller de Sanitat, "i se'ns va informar que hi havia 194 persones manco de personal sanitari: 47 persones menys a Atenció Primària i 147 menys a l'Hospital".

Sobre Atenció Primària Rita adverteix que el model que s'està implementant ara a Castella La Manxa, "abandonant pobles, aquí també es va produir només entrar el PP amb els casos sagnants com el de Es Mercadal". Un municipi on la situació "no ha canviat en absolut. Vaig presentar una PNL per a les unitats sanitàries. Un dels punts que es va aprovar era que es consensués amb els consistoris aquesta atenció, perquè després recau sobre els Ajuntaments la mala gestió de la conselleria. Però, tot i que el PP hi va votar a favor no s'ha fet rés: no estan pagant per compensar per l'aportació del local, ni pels desplaçaments dels malalts de Fornells a Es Mercadal".

Finalment Rita denuncia que tampoc s'ha solucionat el pagament dels desplaçaments d'avió dels malalts de fora de Mallorca a l'Hospital de referència. "Quan va arribar el PP hi va haver alguns mesos de problemes amb les agències i els malalts van haver d'avançar doblers. Conec una família a la que li deuen 4.000 euros des de l'estiu de 2011. Hem presentant diverses iniciatives, el conseller sempre diu que són problemes puntuals de tresoreria i que es pagarà, la darrera resposta és del novembre, però aquesta gent continua igual sense cobrar".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube