Imprimeix
PDF

La reforma laboral ha estat profundament injusta i negativa per als ciutadans de les Illes Balears

Joana Barceló web 2 Joana Barceló: "La gran promesa del PP per crear ocupació no ha funcionat. En un any s'han destruït 10.000 llocs de feina a Balears, s'ha incrementat l'eventualitat i la precarietat laboral"

La reforma laboral que va aprovar ara fa un any el Govern del Partit Popular, ha resultat profundament injusta i negativa per als ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears. En aquest any "no s´ha creat ocupació, més bé al contrari, ha continuat la destrucció d'ocupació, amb una mitja de 10.000 llocs de feina menys que fa un any", ha explicat la diputada socialista Joana Barceló.

"S'ha reduït el cost dels acomiadaments, però no s'han creat llocs de feina alternatius, el que ha suposat una revifada dels acomiadaments de persones amb contractes indefinits", ha  explicat Barceló. De fet, al 2012, les persones amb contracte indefinit s'han reduït en 5.979 persones, una xifra fins i tot superior a la destrucció de llocs de feina amb contracte temporal, que s'han reduït en 3.428 persones.

La reforma laboral ha facilitat la transformació de  contractes de jornada complerta en jornada parcial: Els contractes de feina a jornada complerta (fixes o temporals) s'han reduït a Balears el darrer trimestre del 2012 en 11.974, i els llocs de feina a temps parcial (fixes o temporals) s'han incrementat en 1.662. També ha propiciat el canvi dels contractes indefinits en fixos- discontinus (més de 1.025 treballadors en 2012), amb un increment clar de l'eventualitat i la precarietat laboral.

Els canvis de contractes dificulten encara més l'accés dels ciutadans als subsidis i prestacions, ja que no arriben a acumular el temps necessari de cotització. Per això, els recursos de l'Estat en concepte de prestacions i subsidis ha baixat el mes de desembre en 2,9 milions d'euros a Balears, el que implica 4.917 beneficiaris menys que un any abans, una baixada que no passa al conjunt de l'Estat, on augmenten els beneficiaris i prestacions.  

La reforma laboral ha contribuït també a la rebaixa dels costos salarials a les illes, en un 2,9% per hora efectiva treballada, mentre a l'estat el cost s'ha incrementat en un 0,6%. "Això, combinat amb els efectes de la inflació i la pujada d'impostos, du a l'empobriment constant dels ciutadans de les Illes", ha explicat Barceló.

El drama de l'atur de llarga durada i l'atur juvenil

La diputada socialista ha assenyalat que "és un vertader drama" la situació que viuen els col·lectius d'aturats de llarga durada i els joves de les Illes Balears. En l'actualitat hi ha ja 61.700 persones aturades de llarga durada, 11.600 més que l'any passat (EPA) i l'atur juvenil ha arribat al 57% del total de joves, una xifra històrica a la nostra comunitat autònoma.

Barceló ha recordat que la lleugera baixada de l'atur a Balears els darrers mesos no ha frenat la destrucció d'ocupació i es deu únicament a la sortida de treballadors estrangers.

"En aquests moments, són necessàries mesures que vagin molt més enllà" del que fins ara ha estat fent el Govern, ha opinat Barceló. Ha denunciat la diputada que el pressupost del SOIB ha baixat un 50% des del 2010, i els plans que va prometre l'executiu encara estan per arribar.

Joana Barceló ha tornat demanar "propostes extraordinàries" per plantar cara a aquesta situació tan dura, en que molta gent "ja no té res".  Ha recordat que a Balears hi ha ja 59.000 persones que han esgotat totes les prestacions.

En aquest sentint, ha lamentat els canvis i les restriccions que vol introduir el PP en el Pla Prepara (l'ajut dels 400 euros per a persones que han esgotat les prestacions) , que limiten, de facto, l'accés dels col·lectius més vulnerables a l'ajut. Segons els càlculs que ha explicat en roda de premsa, a Balears només se'n podrien beneficiar unes 1.500 persones d'aquest nou Pla Prepara que avui es debat a Madrid, mentre tenim 59.000 persones que no tenen res.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube