Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa crear una agència de protecció per al consumidor de productes financers davant els greus abusos


Conxa Obrador Comissió Conxa Obrador: "La greu desprotecció dels consumidors de productes financers fa necessari establir  una entitat nacional que tingui autoritat per investigar, detenir i castigar les violacions de les entitats a la llei del consumidor". El PP ha votat en contra

El Grup Parlamentari Socialista ha defensat una Proposició No de Llei per instar al Govern de l'Estat a crear una agència de protecció del consumidor financer, que pugui investigar , supervisar i emetre resolucions vinculants i sancions a les entitats que vulnerin la llei del consumidor. "A Espanya són milers els casos de consumidors afectats per la falta d'un control efectiu i contundent sobre l'actuació de les entitats financeres i la protecció dels drets dels usuaris", ha argumentat la diputada socialista Conxa Obrador.

Ha mencionat la socialista els tristament coneguts problemes de males pràctiques i productes enganyosos i il·legals que s'han comercialitzat a Espanya. Les clàusules sòl en els contractes de préstec hipotecari, els abusos en la comercialització de SWAP, CLIP, permutes financeres, o les participacions i obligacions preferents que han fet desaparèixer els estalvis de milers de persones són alguns dels casos més coneguts.

L'únic mecanisme que existeix actualment, el Servei de Reclamacions del Banc d'Espanya, no és efectiu perquè les seves resolucions no són vinculants. Segons dades del propi Banc d'Espanya, l'any 2010, només el 20,1% dels informes favorables als consumidors van acabar en rectificació per part de l'entitat financera reclamada. Només això "ja demostra l'enorme debilitat en la protecció dels drets dels consumidors que ofereix aquest organisme", ha dit Obrador.

En relació a les inversions dels consumidors, les dades són en cara pitjors. La Memòria de la Comissió Nacional del Mercat de Valors de l'any 2011 assenyala que de les 1.218 reclamacions resoltes favorablement per al consumidor, només un8% de les entitats varen rectificar la seva actuació, ha apuntat.  

Finalment, a molts de consumidors només els queda el camí dels tribunals, però aquest és un camí molt llarg i car, que sovint el ciutadà decideix no iniciar.

Obrador ha recalcat que des d'una hipoteca a una inversió més complexa, són una gran majoria els ciutadans que consumeixen productes financers, i donada la complexitat dels mateixos és imprescindible crear un instrument efectiu, ben dotat, i àgil en la defensa dels seus interessos. En molts de casos, com per exemple amb el tema de les hipoteques, una bona protecció a temps pot ser decisiva, ha dit.

Per tot això, el Grup Socialista ha proposat que el Parlament, en la seva Comissió de Salut (inclou Consum) instes el Govern de l'Estat a posar en marxa aquesta Agència única de Protecció del Consumidor de Productes Financers.

La PNL ha tingut el suport del Grup Parlamentari MÉS, però el PP ha votat en contra, amb la qual cosa, no s'ha pogut aprovar.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube