Imprimeix
PDF

Thomàs: "Més del 17% dels pensionistes no recullen medicaments pel copagament farmacèutic"

Thomas Ple Parlament El PSIB-PSOE proposa al Parlament tres mesures concretes per lluitar contra el drama dels desnonaments i evitar que més famílies es quedin sense sostre

El PSIB-PSOE ha denunciat que més del 17% dels pensionistes de Balears no recullen tots els medicaments que els recepten pels copagaments introduïts pel Partit Popular.  Des que el Govern de l'Estat va aprovar el copagament del 10% en les receptes dels pensionistes, i va decidir excloure de la llista tota una sèrie de fàrmacs, la salut d'aquest col·lectiu està patint les conseqüències, ha explicat el portaveu adjunt socialista Vicenç Thomàs en el plenari del Parlament.

"Les pensions de Balears són de les més baixes d'Espanya, uns 700 €, i aquest copagament suposa que entre el 17 i el 27% dels pensionistes hagin deixat de recollir alguns medicaments", ha explicat. "El Govern no ha reduït la despesa farmacèutica, el què ha fet és traslladar-la a la butxaca dels pensionistes i els malalts", ha dit Thomàs.

El socialista també ha criticat que el Govern no respecte els límits màxims que ha de pagar, en teoria, cada pensionista, sinó que els fa avançar el doblers, per retornar-lo després, obligant-los de facto a finançar el sistema de salut. De fet, Salut encara no ha tornat 100.000 euros que els pensionistes havien avançat de més els mesos de juliol i agost del 2012.  Thomàs ha recordat a Sansaloni que té a la seva disposició un excel·lent programa de recepta electrònica, que permetria cobrar només fins al màxim legal, però el Govern "només l'utilitza per cobrar, no per no cobrar" "A Andalusia, amb un programa similar, els pensionistes no han hagut d'avançar ni un euro. Faci vostè el mateix  i deixi d'obligar als pensionistes a finançar el servei sanitari", ha dit al conseller.

Vicenç Thomàs també ha recordat que el 10% dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears està en llista d'espera sanitària per la disminució de l'activitat quirúrgica, i les xifres són escandaloses a totes les illes. "A Son Espases, el nombre de persones que espera una intervenció quirúrgica s'ha disparat un 70%, a Son Llàtzer un 28%, a Inca un 31%, a Manacor un 45%, a Menorca un 43% i a Eivissa un 58%", entre el mes de març 2011 i gener 2013, ha explicat Thomàs. Aquesta és una de les poques dades de que disposa l'oposició, ja la Conselleria no dóna informació, amaga les xifres més dolentes, i des del mes d'agost no respon ni a les preguntes escrites ni a les sol·licituds de documentació de l'oposició.

"No creu, Sr. Sansaloni, que ja és hora d'ocupar-se de la salut dels ciutadans, ara que més del 10% està en llista d'espera?", ha demanat Thomàs al conseller de Salut. "Està clar que no és el seu objectiu donar el servei que se li demana. Els ciutadans segueixen esperant i el més important per al Govern és garantir les xifres econòmiques", ha afegit Thomàs.

En el mateix sentit s'ha pronunciat la diputada Cristina Rita, qui ha recordat al conseller Bosch que al pressupost del 2012 manquen més de 250 milions d'euros en Salut i Educació. "I tot i així no han aconseguit quadrar el dèficit", ha dit. Rita ha lamentat que el Govern de Balears sigui "l'alumne avantatjat del ministre Wert", apliques algunes mesures i retalls abans inclús de que ell les aproves i en altres gairebé s'hagi passat.

La diputada Conxa Obrador també ha intentat saber si els nous retalls "seguiran exprimint l'educació pública" i ha recordat les mesures que ja ha pres en contra de la comunitat educativa, dels alumnes i de tota l'educació pública. Igualment, ha retret a Bosch els seus modals "de cada vegada més autoritaris", com la recent prohibició  d'una jornada de debat sobre la LOMCE que volia organitzar una APIMA. "Vostè no vol pensament crític, no vol participació, vol adhesions inquebrantables", li ha dit.

Propostes concretes contra els desnonaments

El diputat Jaume Carbonero ha defensat en el plenari que el Govern adopti mesures concretes per intentar frenar el drama dels desnonaments, tal com es va comprometre a fer en la declaració institucional recentment aprovada. "Varem aprovar donar suport a la dació en pagament i a la dació en pagament retroactiva, i a crear tota una sèrie d'ajuts per al lloguer social. Com ho pensa fer?", ha demanat al conseller Company.

Carbonero ha plantejat tres mesures concretes per alleugerar la situació de "moltes famílies que esperen que el Govern actuï". 1. Recuperar el conveni amb els bancs per aturar les execucions dels desnonaments. 2. Destinar 2 M€ a ajudes per lloguer social i 3. pactar i treballar conjuntament la proposta socialista per la Llei d'Insolvència Singular que permetria rescatar persones i les seves hipoteques.

En el Plenari, la diputada Pilar Costa ha defensat la posició socialista respecte d'una PNL del PP sobre transparència i Bon Govern, que va presentar abans de que el Govern decidís rebaixar les actuals exigències de transparència. Costa ha insistit en què no és el moment de rebaixar en transparència i controls, sinó en tot cas, d'augmentar-los. Per això, ha presentat esmenes en aquest sentit: més transparència tant a nivell estatal com autonòmic, publicació obligatòria de les declaracions de tots els representants públics i alts càrrecs, i el compliment estricte de l'actual Llei de Bon Govern, mentre no s'hagi aprovat la nova llei, cosa que el PP no fa. Totes les esmenes socialistes han estat rebutjades.

El plenari d'avui ha conclòs sense que l'aprovació d'una Declaració Institucional amb motiu del 30 aniversari de l'Estatut d'Autonomia, per manca de consens. El PSIB-PSOE lamenta el rebuig del Grup MÉS, que ha fet impossible l'aprovació unànime de la declaració.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube