Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa que els pensionistes no hagin d'avançar els doblers per als seus medicaments

Thomàs - comissió Salut El diputat Vicenç Thomàs ha lamentat l'oposició del PP a la iniciativa socialista per a què a través del sistema de recepta electrònica s'impedeixi que els pensionistes paguin per als seus fàrmacs per sobre del límit.

El Grup Parlamentari Socialista ha presentat una iniciativa en contra del copagament farmacèutic per a què els pensionistes no hagin d'avançar els doblers per la compra dels seus medicaments. El diputat i portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, ha explicat la viabilitat de la iniciativa a través de l'adaptació del programa de recepta electrònica de l'Ib-Salut que permetria que els pensionistes no haguessin de pagar els fàrmacs un cop han arribat al límit del copagament que han de fer front segons la seva renda.

Thomàs ha criticat durament la decisió del PP d'introduir el copagament farmacèutic, i molt especialment entre el col·lectiu de pensionistes, que per primera vegada han de pagar. "El PP pretén amb aquest copagament canviar el model sanitari, amb una pèrdua de la qualitat assistencial" ha dit el diputat, qui ha acusat al Govern "de munyir econòmicament al col·lectiu de persones més febles amb aquest copagament".

El parlamentari socialista ha explicat que amb el Reial Decret Llei 6/2012 del Govern Rajoy, els pensionistes han de pagar un 10% del preu dels medicaments, a excepció d'algun col·lectiu, amb un límit entre 8 i 60 euros, depenent de la renda. El copagament el fa l'usuari en el moment de la compra i és l'Administració qui reintegra aquelles quantitats que superin els màxims establers per cada grup de pensionistes. Amb aquest sistema, que Thomàs ha qualificat de "pervers", el Govern està llevant doblers de pensionistes i col·lectius molt febles i que no torna fins passats sis o set mesos, com a mínim. "El Govern del PP està retenint fins a 100.000 euros dels pensionistes més vulnerables de les nostres Illes", ha denunciat Thomàs que ha explicat que l'IB-Salut té previst no retornar el 22% dels quasi 450.000 € que hauria de reemborsar als més de 40.000 pensionistes que tenen dret a la devolució.

Durant la seva intervenció, el diputat del PSIB-PSOE ha recordat que els efectes que està tenint aquest copagament farmacèutic és que un 17% dels pensionistes no retirin tots els medicaments, una xifra que pot arribar fins al 27% entre aquells que cobren la pensió més baixa. A aquest fet, s'afegeix que la pensió mitja de les Illes Balears és de les més baixes de tot l'Estat.

Vicenç Thomàs ha lamentat la poca sensibilitat social del PP davant aquesta realitat, ja que ha votat en contra a aquesta iniciativa del Grup Socialista que s'ha debatut en la comissió de Salut del Parlament. "L'oposició del PP farà que els pensionistes hagin de continuar avançant i pagant més pels seus medicaments", ha criticat el diputat qui ha posat l'exemple d'Andalusia que, amb un sistema de recepta electrònica com la que disposa l'Ib-Salut, va decidir que aquest col·lectiu de persones no avancessin els doblers de les reves receptes per damunt del límit fixat. El sistema informàtic, ha explicat Thomàs, detecta quan s'ha arribat al sostre d'aportació i evita que se'ls hi  cobri, reduint l'impacte econòmic negatiu que el copagament del PP té sobre aquesta part feble de la nostra població.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube