Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE i el Govern negocien la Llei d'Insolvència Singular per donar solució definitiva als desnonaments

Thomàs i Diéguez web 1503 Antoni Diéguez: "La sentència del Tribunal de la UE permetrà tallar els abusos, que són  part del problema, però queden qüestions pendents que s'han de solucionar per altra via, com la Iniciativa Legislativa Popular o la Llei d'Insolvència Singular"

El diputat socialista Antoni Diéguez ha donat "un missatge d'esperança" perquè els primers contactes entre el PSIB-PSOE i el Govern de la Comunitat Autònoma en relació a la Llei d'Insolvència Singular, que podria contribuir a la solució definitiva del problema dels desnonaments, van per bon camí. "Hem mantingut contactes amb la Conselleria del Sr. Company i hem vist una actitud molt positiva per la seva part", ha explicat Antoni Diéguez, el diputat responsable d'aquesta iniciativa.

Diéguez ha assenyalat que "després de l'aprovació de la Declaració Institucional en el Parlament, que donava suport a la dació en pagament i la dació en pagament retroactiva, el Govern manté una actitud molt positiva, que ens permet tenir esperança respecte a l'aprovació d'aquesta llei". La Llei d'Insolvència Singular és una iniciativa del PSIB-PSOE que contribuiria a donar una solució integral al problema dels desnonaments, juntament amb altres propostes, com ara la Iniciativa Legislativa Popular que s'està tramitant en el Congrés dels Diputats, o la sentència d'ahir en el Tribunal de Luxembourg.

"La sentència del Tribunal de la UE permetrà tallar els abusos, que són  part del problema, però queden qüestions pendents que s'han de solucionar per altra via", ha explicat Diéguez. Les clàusules abusives dels bancs són un dels problemes que pateixen els afectats pels desnonaments, però encara queden dos problemes importants. El primer és què fer amb les persones que han perdut ca seva però segueixen tenint deutes de per vida. Aquest problema es resoldria amb la dació en pagament i dació en pagament retroactiva que preveu la ILP, a la qual el PSOE "donarà suport en el Congrés dels Diputats", ha explicat Diéguez.

El segon problema pendent és el d'aquelles famílies que poden perdre ca seva per impagament de quotes hipotecàries, arran d'una situació d'insolvència sobrevinguda, per la manca de feina i la crisi econòmica. Aquest problema és el que podria solucionar la Llei d'Insolvència Singular, que permetria als afectats demanar el rescat del crèdit hipotecari per part de la SAREB (el banc dolent). Un jutge seria el responsable d'aturar el desnonament i posar en marxa aquest nou procediment, que permetria als afectats reduir la seva quota hipotecària a gairebé la meitat (54,2%) i seguir vivint a ca seva. "Si el banc dolent compra les hipoteques dolentes a les entitats bancàries a un 54,2%, també ho pot fer directament als ciutadans que ho necessitin", ha explicat Diéguez.

D'aquesta manera, els propietaris podrien acabar de pagar les quotes hipotecàries reduïdes i seguir sent propietaris, sense haver de partir de ca seva. Si tot i així no hi arriben a poder pagar, la família podria disposar d'un lloguer social que no superi el 20% dels ingressos familiars o quedar-se en la seva casa en règim d'usufructe durant un temps que determinaria el jutge, segons les seves necessitats i circumstàncies.

"Si podem confiar en els jutges per posar en marxa el concurs de creditors d'una gran empresa, també podem confiar en ells per aquest procediment d'insolvència singular, per a les famílies que, de bona fe, hagin caigut en aquesta situació", ha argumentat Diéguez.

El diputat ha explicat que l'actitud del Govern del Partit Popular és definitiva per poder aprovar aquesta iniciativa legislativa, que actualment s'està contrastant i millorant també en reunions i trobades amb entitats, associacions, persones del món de la justícia i fins i tot entitats bancàries. "Volem dur la iniciativa legislativa al Parlament amb el màxim suport social possible i, una vegada aprovada aquí, dur-la al Congrés dels Diputats", una passa imprescindible ja que la normativa ha de ser estatal.   

El diputat ha explicat també que és important fer via en aquest sentit, ja que, per l'evolució de la crisi econòmica, hi ha moltes persones que han pogut pagar la hipoteca fins a avui, però ja es troben en una situació límit, havent esgotat l'atur i sense trobar feina. "Ens arribarà aviat un autèntic al·luvió d'execucions hipotecàries, que possiblement podem començar a aturar amb aquesta llei", ha apuntat Diéguez.                                                                                                                           

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube