Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa que el Govern alliberi el 9% del doblers del rescat per pagar el deute als ajuntaments

Thomàs Ple Parlament web 1903 Vicenç Thomàs interpel·la el Govern sobre les llistes d'espera: "No gastar no és eficiència, i molt manco en salut"

El PSIB-PSOE ha proposat que el Govern de les Illes Balears alliberi l'equivalent al 9% dels 1.076 milions d'euros que ha rebut del Fons de Liquiditat Autonòmic per pagar el deute als ajuntaments de les illes. "Fa gairebé dos anys, vostès varen dir que pagarien les factures en 25 dies i que liquidarien el deute amb els ajuntaments", ha denunciat el diputat socialista Marc Pons en el plenari del Parlament. Però alguna cosa no va bé en la política econòmica del Govern, ha argumentat, aportant xifres definitives: han arribat 1.076 milions d'euros dels dos rescats (Fons de Liquiditat Autonòmica), però tot i així el deute amb els consells s'ha duplicat i duen un any de retard en el pagament a proveïdors. A més a més "deuen més de 100 milions d'euros als ajuntaments", ha recordat Pons, el que provoca greus problemes, no tan sols per a la prestació de serveis als ciutadans, sinó també per al pagament als petits i mitjans empresaris, que queden així amb poques possibilitats per sobreviure.

Pons ha lamentat que, davant aquesta situació, el Govern del PP hagi anat pagant a compta gotes a alguns ajuntaments, els del mateix color polític, ofegant els altres. Per això, ha proposat Pons que el Govern "alliberi el 9% del pressupost equivalent al doblers que va rebre del FLA, per destinar-lo a pagar als ajuntaments de forma equànime, independentment dels partits polítics que els gestionen. Els ajuntaments, la ciutadania i els proveïdors els ho agrairan", ha apuntat.

De fet, els ajuntaments estan patint –i molt- les decisions i la gestió del Partit Popular, sobre tot ara que Montoro ha decidit reformar l'administració local, buidant-la de competències, ha apuntat la diputada Conxa Obrador. Aquesta reforma farà que "un batle o batlessa, per molt que estimi els infants, els majors, els discapacitats o els més desfavorits del seu municipi, s'haurà de sotmetre al que decideixin els governs autonòmics". Els municipis de menys de 20.000 habitants (52 a Balears ) seran els més perjudicats, ja que perdran totes les seves competències a mans dels consells.

"Li demano que l'administració no perdi les competències en serveis socials", ha dit Obrador al conseller Sansaloni, recordant que els ajuntaments són les administracions més properes i es troben en primera línia per satisfer les necessitats de la ciutadania. "Més de 50.000 persones són usuaris dels serveis socials dels municipis amb menys de 20.000 habitants" a Balears, ha apuntat.

La política del PP, però, perjudica sistemàticament ha dut el Govern a prendre decisions que estan perjudicant greument la salut dels malalts. "Diuen que han estalviat en medicaments, i el què han fet és traslladar el cost als pacients", ha denunciat el diputat Vicenç Thomàs en una interpel·lació sobre llistes d'espera, on ha demanat al Govern que utilitzi la recepta electrònica i no cobri als malalts més del que els pertoca per llei.

"No gastar, no és eficiència, i molt manco en salut", ha afirmat el portaveu adjunt socialista. S'ha referit al repunt de malalties que ja no existien, per la tardança del servei de salut en atendre'ls, i a l'empitjorament dels quadres de salut de molts malalts, perquè no estan tractats a temps. "A Balears ja hi ha més de 100.000 persones en llista d'espera. Han aconseguit augmentar en un 48% el nombre de persones que esperen una intervenció quirúrgica, i l'espera ha passat de 51 a 122 dies", ha denunciat.

Però el PP s'ha negat a donar suport a la iniciativa socialista que demanava donar a conèixer el Pla contra les llistes d'espera que suposadament té el Govern. "Parlen d'un pla que ningú ha vist i duen 20 mesos d'ocultació d'informació i de manipulació de dades", ha dit Thomàs. Igualment, el vot del PP ha impedit que el parlament insti a publicar cada tres mesos les llistes d'espera quirúrgiques –com abans- ni a tornar posar en vigor el Decret 83/2006 de garanties per a l'atenció sanitària especialitzada i no urgent. Tampoc ha volgut el PP que tornin obrir els centres de salut fins a les 21 hores.

"Ara el que volen és aprovar d'amagat, sense consens ni diàleg, un esborrany que ni han presentat ni han consensuat en ningú", ha denunciat Thomàs. El PP només ha volgut donar suport a un "lament" del Parlament sobre el temps de llista d'espera i a instar al Govern a donar compliment l'article 25.3 de l'Estatut d'Autonomia que garanteix el dret a saber i exigir un termini màxim per al seu tractament. Finalment, ha demanat al conseller Sansaloni què passarà dijous, en el Consejo Interterritorial de Sanidad: "Llevaran 4 vacunes? Quins nous copagaments imposaran?".

En el plenari també s'ha discutit una moció en matèria impositiva, i el diputat Joan Boned ha exigit al Govern que reclami a Madrid el doblers que deuen a Balears, així com la flexibilització de l'objectiu de dèficit per al 2013. "La reducció de la despesa només l'apliquen en retallades socials", ha dit Bonet. "Deixen desemparats els que més ajudes necessiten, i ara els pugen els imposts", ha denunciat. Ha recalcat l'oposició total socialista als nous imposts que prepara el Govern. "El seu sistema tributari no és ni progressiu ni igualitari, ni just ni equitatiu", ha denunciat. Gravarà el consum i acabarà de refredar l'economia del tot, ha afegit, per dir també que els imposts –abans "terribles" per al Sr. Aguiló- ara semblen ser la seva solució.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube