Imprimeix
PDF

Armengol: "Viurem en la comunitat autònoma més cara de tota Espanya, amb els nous imposts del PP"

Armengol i Thomàs RdP 250313 Vicenç Thomàs presenta 21 al·legacions al Decret del Govern sobre llistes d'espera en salut, que elimina les garanties per als ciutadans.

El PSIB-PSOE ha demanat "la retirada immediata" de l'avantprojecte de llei dels nous imposts, que demà comença el seu procés parlamentari, perquè provocarà greus problemes a les famílies i a les empreses de les Illes Balears. El Partit Popular "du dos anys retallant drets i serveis, com sanitat i educació, i ara comença a ofegar el consum  amb els nous imposts", ha denunciat la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol.

Els nous imposts del Govern –sobre els envasos, les grans superfícies i els cotxes de lloguer- ataquen la competitivitat de les empreses de Balears, ataquen la unitat de mercat i el consum. "És el fracàs absolut de la política del Govern", ha opinat Armengol.

La portaveu socialista ha explicat que aquests imposts pujaran el preu de més de 7.000 productes que afectaran a cada família de les Illes Balears, una pujada d'imposts "a tothom i contra tothom", ha apuntat.  "Viurem en la comunitat autònoma més cara de tota Espanya, amb els nous imposts del PP", que costaran més de 300 euros addicionals a cada família, ha advertit Armengol.

Ha demanat al PP que es segui a dialogar i a consensuar amb els altres grups polítics alternatives a aquesta pujada d'imposts, com ara un impost a les grans empreses contaminants, un impost als depòsits bancaris (que Madrid no autoritza) o augment del IRPF a les rendes més altes. També ha recordat Armengol que aquests imposts són un "nyap", amb problemes de forma i de fons, dubtes sobre la seva legalitat perquè no són imposts mediambientals, i sense haver previst ni la forma d'inspecció ni de recaptació. Són, en definitiva, un imposts "molt mal fets" que demostren, una vegada més, la incapacitat de la Vicepresidència econòmica, ha apuntat.

El Govern elimina les garanties sanitàries dels ciutadans de Balears

Per altra banda, el portaveu de Salut, Vicenç Thomàs, ha presentat les al·legacions del Grup Socialista al decret del Govern sobre llistes d'espera, que elimina les garanties de tractament i atenció a la ciutadania que existien fins ara. Els socialistes han presentat 21 al·legacions a aquest decret, que "deixa sense garanties als ciutadans respecte a les llistes d'espera quirúrgiques, consultes amb especialistes hospitalaris i proves diagnòstiques", ha explicat Thomàs.

El Partit Popular "no prioritza l'atenció sanitària als ciutadans" i per això modificarà el decret del 2006 i deixarà sense temps màxim d'espera la gran majoria de les intervencions quirúrgiques, a excepció de cinc, que en cap cas, durant la darrera legislatura, havien superat aquest temps. Les consultes amb especialista hospitalari i les proves complementàries, abans garantides en 60 dies, queden sense garantia, ha denunciat Thomàs, i això afecta a proves tan importants com una colonoscòpia, determinant en la diagnosi i posterior tractament d'un càncer, per exemple.

El socialista ha denunciat també que el PP canvia el mecanisme per comptar els dies de demora, i tampoc es compromet a publicar les llistes d'espera cada 3 mesos, com fins ara. Igualment, el nou decret elimina el temps màxim per a la vasectomia i lligadura de trompes, i lleva als ciutadans la possibilitat d'acudir a un centre privat si s'ha superat el període de demora, excepte en aquestes cinc operacions quirúrgiques.

El decret del Govern, tal qual està, vulnera l'article 25.3 de l'Estatut d'Autonomia, que estableix el dret de la ciutadania a conèixer i exigir el servei en un termini màxim, cosa que també garanteix l'article 19.g de la Llei de Salut vigent a Balears des del 2006. "Ni l'Estatut ni la Llei de Salut permet al Govern botar-se les garanties ni deixar a la ciutadania sense garanties", ha explicat.

"Primer lleven els drets, no assumeixen cap compromís ni donen cap garantia", ha denunciat Thomàs. Això deixa els professionals en una situació desesperada, ha dit: "De què serveix que et puguin operar d'un càncer en 30 dies, si et fan esperar 8 mesos per fer-te la colonoscòpia que ha de determinar si el pateixes o no?". I mentrestant, molts de ciutadans i ciutadanes estan patint un empitjorament greu del seu estat de salut, on problemes que s'haurien d'haver pogut solucionar ràpidament, es compliquen moltísim, requereixen ingrés hospitalari i fins i tot posen en perill la vida.

El PSIB-PSOE ha recordat que el PP, mentre lleva drets i finançament a la sanitat pública, no té cap problema en fomentar la sanitat privada, desgravant les assegurances privades.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube