Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana la retirada dels nous imposts, aprovats pel PP tot sol i contra tothom

Armengol web Ple 260313Armengol a Bauzá: "Només amb austeritat, només amb retalls i amb l'objectiu de dèficit no ens en sortirem. Posi en marxa ja mesures de reactivació, que les hem de menester"

El PSIB-PSOE ha demanat la retirada de l'avantprojecte dels nous imposts, presentant una bateria de preguntes parlamentàries i una esmena a la totalitat, en el plenari del Parlament de les Illes Balears. La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, s'ha mostrat molt dura amb els nous imposts, "que no són ni mediambientals ni progressius, sinó merament recaptatoris".

Armengol ha acusat el Govern del PP de "voler salvar el seu pressupost damunt les esquenes dels ciutadans i de les empreses de les Illes Balears, amb els nous imposts", perquè sap que els ha fet malament, que les xifres no quadren i que ni tan sols amb aquests imposts serà capaç d'assolir l'objectiu de dèficit del 0,7% del PIB per enguany.  Els tres nous imposts que el Govern vol aprovar "ofeguen les famílies i redueixen la competitivitat de les nostres empreses", ha dit. "Viurem en la comunitat més cara d'Espanya". Armengol ha recordat que "els nous imposts els posa vostè perquè vol. Hi ha alternatives. Això no és per l'herència rebuda sinó per la seva ineficàcia", ha apuntat.

La socialista ha demanat a Bauzá "si no es dóna compte que les empreses ja no poden més, que els ciutadans de les Illes Balears no poden aguantar més?". Armengol ha tornat oferir a Bauzá el paquet de mesures impositives que el PSIB-PSOE ja va defensar en el Parlament i el PP va votar no: un impost mediambiental damunt les grans empreses contaminants, o incrementar el tram més alt del IRPF. També li ha tornat demanar que exigeixi davant el PP de Madrid el pagament del deute que el Govern central té amb Balears, uns 800 milions d'euros. "L'acompanyaré on faci falta", ha apuntat.

També el diputat Antoni Diéguez, qui ha defensat l'esmena a la totalitat per part del Grup Socialista, ha recordat que, si no fos per aquesta manca de compliment de Madrid, pot ser no serien necessaris els nous imposts. Uns imposts –sobre els cotxes de lloguer, sobre els envasos i sobre les grans superfícies- que "dinamitaran el consum i per tant, desincentivaran el creixement econòmic", ha dit.

"Avui assistim al funeral del que quedava de la credibilitat d'aquest Govern", ha denunciat Diéguez, qui ha recordat el programa electoral del PP en contra dels imposts i les nombroses declaracions del president i vicepresident a favor de baixar imposts i en contra de pujar-los, tot i que després ho va negar, com si fos "un Sant Pere tributari".   El PP també va mentir quan va dir que aquests imposts afectarien minoritàriament als ciutadans i eren mediambientals, tot i que aquests arguments no se sostenen.

Diéguez ha interrogat al vicepresident Aguiló sobre els objectius suposadament mediambientals d'aquesta llei, que podrien ser preventius o resarcitoris, segons el Tribunal Constitucional. Preventius per desincentivar l'activitat que contamina, és  a dir: els ciutadans haurien de deixar de beure aigua, per exemple, o les grans superfícies haurien de tancar. "És això el que persegueixen?", li ha demanat. "Vostès se'n riuen dels ciutadans i de les empreses, perquè ens volen fer creure que un cotxe de lloguer sense conductor contamina més que un cotxe de lloguer amb conductor", ha afegit.

I respecte dels envasos, ha lamentat que el PP s'inventi un nou impost per gravar el consum dels líquids que contenen els envasos, "o han vist vostès mai un ciutadà que compri una botella de plàstic buida? El que es grava és el consum". Diéguez ha lamentat el ridícul del PP, que duplica un impost d'envasos que ja paga el fabricant i, a més a més, farà que una llauna de 33cl pagui el 2.714% del que pagava per a la seva eliminació en el punt verd.  

Mentrestant, però, la mateixa llei aplica una bonificació del 8,5% a les màquines escurabutxaques i no puja l'impost al Whiskey. "Una persona que surt de marxa i es deixar el doblers a les màquines escurabutxaques rep un millor tractament del Govern que el que compra menjar en una gran superfície", ha reflexionat Diéguez. Encara més: "El PP vol pujar un 12% el cost de l'aigua embotellada que costa 1 € però es nega a pujar un 7% a les herències de més d'un milió d'euros", ha afegit.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat la diputada socialista Conxa Obrador, qui ha acusat al PP d'aprovar uns "imposts injusts amb la ciutadania" de Balears, on hi ha més de 90.000 aturats i un 20% de famílies en el límit de la pobresa que no poden aguantar cap impost més sobre els bens de primera necessitat. "És un vergonya escoltar el portaveu del Govern dir que si les famílies no tenen doblers per comprar aigua embotellada que beguin aigua del grifó. Un aigua del grifó que també pujarà un 10% ", ha denunciat Obrador.  La diputada socialista ha lamentat que "els pobres pagaran un 20% més per l'aigua, mentre el champagne, que alguns beuen a Cabrera, no pujarà".

Flexibilitzar el dèficit per al 2013 o els nous retalls

Els ciutadans i les empreses de Balears patiran com a conseqüència dels nous imposts del PP, que tenen un únic objectiu: quadrar la xifra del dèficit del 0,7% per a enguany. El diputat socialista Marc Pons ha demanat al Govern que "comenci a defensar els interessos dels ciutadans" i batalli a Madrid la flexibilització de l'objectiu, ara que sembla que Madrid està disposat a negociar amb altres comunitats autònomes. Pons ha suggerit que el PP demani per a enguany l'1,8% , una xifra que, lluny de ser suficient per poder reactivar l'economia, "al manco evitaran els nous retalls que vostès estudien i els nous imposts que ja estan preparant", ha dit.

Retalls com els que s'han fet en educació i en sanitat. Precisament, sobre l'eliminació de les garanties sanitàries dels ciutadans de Balears ha parlat avui el diputat Vicenç Thomàs, qui ha acusat al PP de "no prioritzar ni preocupar-se de la salut de la ciutadania". Eliminar el decret de garanties de demora suposa que els ciutadans no saben quan els atendran per a proves complementàries, visites a especialistes ni tan sols intervencions quirúrgiques (llevades de cinc). "Dolor, patiment, pèrdua de feina, baixes laborals prolongades, empitjorament de la salut i la qualitat de vida, intervencions que arriben tard... aquesta és la realitat i aquesta és la seva responsabilitat", ha denunciat Thomàs.

En el mateix plenari, Marc Pons ha interpel·lat el Govern sobre la política general del Govern en matèria hidrològica i la diputada Cristina Rita ha defensat una moció relativa a política educativa del Govern. Durant la seva intervenció, Rita ha criticat "la manca absoluta de diàleg que el Govern del PP manté amb la comunitat educativa" i ha defensat els punts de la moció coma solució per "aturar ara decisions quan encara no són firmes, decisions que poden significar més problemes en lloc de solucions per al sistema educatiu de les Illes".

La moció socialista ha estat rebutjada amb els vots del PP, llevat de la petició de reunir la Mesa de Diàleg de pares i mares d'alumnes i de l'Administració Educativa. Rita ha lamentat el rebuig del PP a la resta de punts, entre ells els que reclamava la retirada de projectes com el de la Llei de Convivència i autoritat del professorat, el decret de tractament de Llengües o la Llei de Símbols. La diputada socialista ha demanat també la dissolució de la ponència del Pacte de l'Educació després de "les mostres evidents del PP de no voler pactar res en dos anys de mandat i on totes les decisions de calat han estat preses de manera unilateral".

   

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube