Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE aconsegueix que el Parlament reclami al Govern el pagament del deute pendent als consells, dins aquesta legislatura

Marc Pons web Ple ParlamentMarc Pons: "Des de l'arribada del Govern Bauzá, el deute amb els Consells Insulars s'ha duplicat".

El PSIB-PSOE ha aconseguit que el Parlament arribi a un acord per reclamar al Govern el pagament del deute pendent als consells insulars, dintre d'aquesta legislatura.  "El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a abonar, dins aquesta legislatura, tot el deute que el Govern de les Illes Balears té pendent amb els diferents Consells Insulars", diu la Proposició No de Llei aprovada per unanimitat.

Això suposarà el pagament de prop de 400 milions d'euros als consells enguany:300 milions d'euros al Consell de Mallorca, 40 milions al Consell de Menorca, 40 al Consell d'Eivissa i 15 al Consell de Formentera.  Aquest deute "és una llosa massa feixuga" per als Consells, ha argumentat el diputat socialista Marc Pons, autor de la PNL, qui ha lamentat la situació "insostenible" en la que es troben aquestes institucions pels impagaments del Govern.

"Des de l'arribada del Govern Bauzá, el deute amb els Consells Insulars s'ha duplicat", ha lamentat el socialista. Pons ha recordat com, en nombroses ocasions, els plenaris dels Consells de Mallorca, Menorca i Formentera han reivindicat el cobrament, de forma immediata, de tot el deute que el Govern té pendent.  El Consell d'Eivissa, encara no ha mogut fitxa, "no sé si perquè és el més solidari o perquè encara no creu la deute prou important", ha dit. En tots els casos, i després de nombroses declaracions unànimes, el Govern no ha escoltat. 

Pons ha explicat que l'objectiu de la seva PNL no era altra que "traslladar al Parlament l'exigència acordada per unanimitat als Consells de Mallorca, de Menorca i de Formentera". Per això la proposta original socialista demanava el pagament "immediat" del deute, cosa que ha hagut de ser canviada per propiciar la unanimitat de totes les forces polítiques.

"La realitat és prou evident: la viabilitat econòmica dels Governs insulars passa perquè el Govern afronti el deute pendent, el pagui i permetia les primers institucions insulars impulsar polítiques de reactivació econòmica i de suport als més desvalguts", ha argumentat Pons.

El Parlament també a instat per unanimitat al Sr. Iñaki Urdangarin a assumir el compromís clar i contundent de retornar els doblers públics presumptament defraudats si finalment es demostra judicialment la manca de justificació de les despeses en el marc dels fets ara investigats". Aquesta PNL, del Grup Parlamentari MÉS, ha assumit l'esmena del PSIB-PSOE, de retirar la responsabilitat civil subsidiària a la Casa Real. "El pressupost de la Casa Real el paguem tots, i no té sentit que siguem tots els que haguem de tornar un doblers públics que sembla s'han utilitzat per fins privats", ha explicat Antoni Diéguez, el diputat que ha defensat les esmenes socialistes.

El PP ha impedit amb els seus vots que s'aprovés un altre punt de la PNL que demanava instar al Govern de l'Estat a realitzar les gestions perquè se li retiri a Urdangarín l'ús del títol de Duc de Palma. El PSIB-PSOE també havia presentat una altra esmena perquè, en la mateixa PNL, s'insti a tornar el doblers a l'expresident del PP, Jaume Matas, però MÉS no l'ha volgut acceptar.

PP i Govern rebutgen qüestionar la política d'imposts i econòmica

El PP ha rebutjat igualment la Moció del Grup Socialista en matèria de política general tributària del Govern, en la que es constatava la seva "nul·la efectivitat" per tal d'ajudar a la sortida de la crisi econòmica. La moció demanava la retirada dels nous imposts "injusts i merament recaptatoris" per després "reconduir l'actual política tributària, ajustant-la als principis constitucionals de progressivitat i d'igualtat". El diputat Joan Boned, autor de la iniciativa, ha demanat al Govern que dialogui amb els agents econòmics afectats pels nous imposts, i amb els consumidors. "Ja sabem que és impossible assolir el 100% d'acord, però es poden fer coses que ajuden a cercar el consens", ha dit Bonet, qui ha afegit que el Govern hauria de governar "amb els ciutadans i els empresaris, no contra ells". El PP ha votat No.

També en matèria econòmica, el portaveu parlamentari adjunt socialista, Vicenç Thomàs, ha demanat al vicepresident Aguiló si els nous imposts són per complir amb l'objectiu de dèficit del 0,7%. La diputada Isabel Oliver ha demanat al vicepresident econòmic "per qui governen vostès? No pels ciutadans ni per les empreses de les Illes Balears. Governen només per Rajoy i per això es fan recaptadors " d'imposts injusts. "Després de dos anys , el que tenim i el què patim és la seva pròpia herència", ha apuntat.

El diputat Cosme Bonet, per altra banda, ha demanat al Govern sobre el desviament de doblers de la sanitat i educació públiques per tapar el deute d'IB3, "un deute que ja varem anunciar, quan vostès digueren que havien reduït a la meitat el pressupost d'IB3, amb uns nombres maquillats", ha dit. "És la ortodòxia del PP sacrificar l'educació i la sanitat pública per tapar forats en la radio televisió autonòmica?", ha interrogat. Tot i així, no han estat capaços d'aturar els EROS en les empreses subcontractades, ha recordat.

Pacte educatiu "de cara a la galeria"

En matèria educativa, la diputada Cristina Rita ha demanat que el Govern retiri les ordres ja publicades per constituir la Comissió Tècnica i la Comissió de Supervisió del denominat "Pacte Social per a l'educació", en el que no participen ni els partits de l'oposició ni els sindicats majoritaris.

"Com pensa arribar a un pacte social per l'educació sense tenir en compte als sindicats majoritaris, que són els que tenen la gran majoria de professorat afiliat?", ha demanat Rita al conseller Bosch.  "No s'entén" un pacte que deixa fora la majoria dels professors, "no s'entén que la primera acció que es porti a terme sigui d'exclusió", ha  dit Rita.

La diputada socialista ha recordat al conseller que els socialistes "volien un pacte per avançar en l'èxit escolar i en contra de l'abandonament prematur, per lluitar contra els problemes de l'educació, no per afegir-li més: no per perseguir professors, no per demonitzar les comunitats educatives dels centres que no estan d'acord amb la seva política, no per arraconar el català i rotundament no per concertar amb centres que segreguen" per raó de sexe. Rita ha apuntat que aquest denominat "pacte social per l'educació" és només "de cara a la galeria", però en realitat, ni el conseller ni el Govern estan interessats en pactar res.

Finalment, Esperança Marí, diputada de la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, ha interpel·lat el Govern en la sessió plenària d'avui del Parlament de les Illes Balears sobre la situació dels estudis de Formació Professional a les nostres illes. La diputada recorda que "en el seu programa electoral, el PP volia crear "autopistes de l'educació", i millorar la Formació professional". Per a Marí, "tot allò ha quedat en pura parauleria, perquè, en el que duim de legislatura, el govern de les Illes Balears no ha fet res per millorar la Formació professional al nostre país, per molt que el conseller Bosch i el conseller Aguiló reconeguin que millorar la FP és bàsic per sortir de la crisi".

La diputada considera que "l'oferta de cicles formatius s'ha de flexibilitzar, d'acord amb els interessos del mercat". Així mateix, Marí ha remarcat les "dificultats per a la implantació de l'FP dual, que, certament, seria positiva, perquè posa en contacte els alumnes amb les empreses. En cap cas, emperò, no ha de suposar la desaparició de llocs de treball existents a favor de contractes d'aprenents".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube