Imprimeix
PDF

Armengol: “La única cosa que ofereix el seu govern a les persones que han estat desnonades és una habitació en un pis patera”

Armengol Ple web 160413El PSIB-PSOE demana al Govern que reguli per decret "un tèntol al patiment de les  famílies" en risc de desnonament, tal com a fet la Junta d'Andalusia. El PP diu que no ho farà.

La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha denunciat al plenari del Parlament la manca de compromís del Govern del PP amb les persones desnonades, el primer drama social avui a Espanya, que està afectant a milers de persones. "La única cosa que ofereix el Govern Bauzá a les persones que han estat desnonades és una habitació en un pis compartit, un pis patera per als desnonats. Això és una vergonya", ha denunciat Armengol. 

La socialista ha explicat que el "Pla d'actuació sobre els desnonaments i la morositat del IBAVI" –que no és un gran pla, només té tres paràgrafs- dedica una línia a parlar dels ajuts previstos per als desnonats pel Govern Bauzá. "No ofereixen ajuda perquè no perdin ca seva, no ofereixen un lloguer social ni ofereixen posposar el desnonament", ha dit. En concret, el tercer paràgraf del "pla" diu: "L'IBAVI ofereix, tant als arrendataris actuals de pisos de lloguer de l'IBAVI com a persones afectades per desnonaments hipotecaris, la possibilitat d'accedir a un habitatge de protecció pública mitjançant el dret a habitació en un habitatge compartit". 

Armengol ha lamentat la manca de compromís del Govern del PP amb les persones que pateixen desnonaments, tot i les xifres escandaloses a Balears. El 2012, es varen produir 943 execucions hipotecàries i es van iniciar 1.800 expedients, mentre en el primer trimestre del 2013 jan s'han posat en marxa 376 expedients, ha recordat. 

Armengol ha proposat al president Bauzá que el Govern reguli per decret "un tèntol al patiment de les famílies" en risc de desnonament, tal com ha fet la Junta d'Andalusia, amb l'expropiació temporal del us de la vivenda que està a punt de ser desnonada. "Estam en situació d'emergència i per tant, demanem propostes i accions d'urgència", ha dit la portaveu socialista. 

Però Bauzá considera que el decret andalús és "un brindis al sol" i ni ha considerat la seva possible aplicació a Balears. "La seva resposta és indignant", ha dit Armengol. 

La paranoia lingüística del PP

L'obsessió del PP i del Govern Bauzá per limitar i arraconar el català ha estat un altre tema destacat de la sessió de control al Govern. El diputat socialista Lluís Maicas ha recordat que, a l'inici de legislatura, va tenir l'atreviment de dir que Bosch seria recordat, pel que feia a la llengua, com el pitjor Conseller d'Educació i Cultura de la història democràtica. "Em va doldre dir-ho. Encara em dol. Però més em dol no haver-me errat, no tenir motius per a desdir-me i demanar-li disculpes". 

Maicas ha acusat a Bosch d'haver esdevingut "ostatge de la paranoia lingüística d'un analfabet que no estima la llengua de les nostres mares, executant instruccions de l'apotecari il·luminat".  El decret de tractament de llengües limita i ofega el coneixement del català, que és "l'element més feble del conflicte, el que cal protegir". Per això, el socialista ha considerat que el Govern està duent a terme un genocidi lingüístic. "Esper, sincerament, tant de la societat civil, com de la comunitat educativa, una resistència pacífica, però ferma i contundent", ha apuntat Maicas. 

En el mateix sentit s'ha expressat la diputada socialista Cristina Rita, que utilitzant la ironia, ha demanat al conseller si els llibres de text menorquins estaran escrits en la modalitat de Ciutadella o de Maó; i com sabran les editorials quines són les modalitats bones. La diputada ha demanat a l'equip de Govern "si s'atrevirien a proposar el mateix amb les modalitats del Castellà al Congrés". 

Els socialistes "no estem en contra del manteniment de les modalitats lingüístiques de les illes, de cap manera. Però sí estem en contra del ridícul". "Acabar amb la llengua pròpia de les Illes a base de fragmentar-la serà l'únic compliment electoral que haurà fet el PP", ha dit Rita. 

També ha apuntat la diputada que "el Govern diu, de manera molt ufana, que aquesta no és la legislatura de les subvencions; però no té cap problema per subvencionar amb 70.000 euros les editorials per fer allò que científica i pedagògicament és una aberració". I cap subvenció per ajudar a les famílies amb dificultats per comprar llibres de text, això no, ha afegit.

De fet Rita té ben clar quin és l'origen d'aquesta polèmica, que és la pressió del Círculo Balear al PP. "Sempre apareix un conflicte lingüístic quan vostès estan políticament en hores baixes. Potser això serveixi d'alguna cosa al PP, però què inútil resulta per a l'educació de les nostres illes", ha afegit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube