Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta una iniciativa al Parlament per adoptar mesures similars a les d’Andalusia contra els desnonaments

Armengol i Carbonero webEl PSIB-PSOE ha presentat una Proposició No de Llei per via d'urgència per al seu debat en el plenari del Parlament de les Illes Balears, amb la finalitat de que s'aprovi a Balears un Decret Llei amb mesures similars a les recentment aprovades per la Junta d'Andalusia de protecció de les famílies en risc de desnonament.

"Volem afavorir més habitatges protegits i evitar que hi hagi habitatges desocupats, amb mesures d'estímul per fomentar-ho i coercitives per als habitatges buits que siguin propietat d'entitats o persones jurídiques", ha explicat el diputat socialista Jaume Carbonero. El decret andalús afegeix dues mesures més: la regulació de les fiances que es dipositen al institut de l'habitatge (al Ibavi en Balears) i l'expropiació temporal del ús de l'habitatge propietat d'una entitat, on visquin famílies amb insolvència sobrevinguda, o que no ingressin més de 21.000 euros al any.  "Mentre milers de famílies es queden sense sostre, hi ha molts habitatges buits que són una afronta social", ha opinat Carbonero.

Aquesta moratòria temporal és, precisament, una de les mesures que ja va impulsar el govern socialista de Francesc Antich els anys 2009 i 2010, mitjançant un conveni de col·laboració amb les principals entitats bancàries de Balears. El conveni preveia la negociació d'un període de carència de pagament de les quotes hipotecàries de fins a tres anys. Carbonero ha opinat que "si els bancs varen estar d'acord en suspendre els desnonaments en aquell moment, i ara tenim voluntat política de dur-ho endavant, el Parlament va aprovar una declaració institucional molt clara i va donar suport a la dació en pagament i fins i tot la dació en pagament retroactiva, crec no ha d'haver  problema, per aprovar-ho".  

El socialista ha opinat que "aquesta proposta dóna resposta a una situació d'emergència i amb la Llei d'Insolvència Singular  del PSIB-PSOE, ho podem resoldre definitivament". La Llei d'insolvència singular és una iniciativa legislativa que el PSIB-PSOE presentarà d'aquí poques setmanes en el Parlament que dóna solució definitiva al problema, amb la transferència de les hipoteques impagades al SAREB (banc dolent) i una rebaixa considerable de les quotes per a les persones en situació d'insolvència sobrevinguda.

La portaveu socialista, Francina Armengol, ha canviat la seva pregunta per la importància d'aquest greu problema, que afecta a milers i milers de persones a les Illes Balears i que té en el Decret Llei andalús una solució d'emergència per als casos més urgents. "Considera el Govern oportú aplicar a Balears un decret semblant al de la junta d'Andalusia en contra dels desnoanaments?" és la pregunta que farà Armengol demà al plenari. La socialista ha recordat les xifres dramàtiques d'aquest problema, amb 943 execucions hipotecàries i 1.800 expedients iniciats el 2012, i 376 expedients més iniciats durant els tres primers mesos del 2013.

 Armengol ha recordat que l'Estatut d'Autonomia conté un Títol  de Drets  de la Ciutadania, que inclou el dret a un "habitatge digne" i estableix, en el seu article 22: "Les Administracions públiques de les illes Balears garantiran el dret d'accés a un habitatge digne dels ciutadans de les Illes Balears. Per llei es regularan els ajuts per promoure aquest dret, especialment a favor dels joves, de les persones sense mitjans, de les dones maltractades, de les persones dependents i d'aquelles i d'aquells altres que, si n'és el seu cas, estiguin justificades les ajudes".

"El Govern té la responsabilitat, té competències per solucionar-ho i té un precedent" en el conveni de col·laboració signat pel Govern Antich el 2009, ha declarat Armengol.

Per altra banda, els socialistes presentaran demà preguntes sobre altres dues qüestions d'actualitat.  "Demanarem al Govern sobre la polèmica per la seva obsessió contra el català" i les decisions que ha pres darrerament, com el Decret de tractament de Llengües que compta amb l'oposició de 4 dels 9 membres del Consell Consultiu i seriosos dubtes de la seva constitucionalitat. També demanaran els socialistes sobre la decisió de Bauzá de "donar una subvenció de 70.000 euros per editar llibres en una llengua que no existeix", ha dit Armengol.

Finalment, el PSIB-PSOE demanarà al Govern sobre l'economia i la manca de reivindicació de Bauzá a Madrid en defensa dels interessos de Balears. "Mentre Rajoy es reuneix en secret amb Mas i Urkullu, Bauzá no diu res, no pinta res, acota el cap", ha apuntat Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube