Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE ofereix la seva col·laboració per redactar i consensuar una llei del sòl “que sigui de tots”

180413 Thomàs i Carbonero en RdPJaume Carbonero: "L'actual proposta del conseller Company és incompleta, deixa fora el sòl rústic, rebaixa les dotacions per serveis públics i crea una gran inseguretat jurídica".

El PSIB-PSOE ha estès la ma i ha anunciat que està a disposició del Govern per mantenir les reunions que facin falta per intentar redactar una Llei del Sòl consensuada per a les Illes Balears. "Aquesta llei s'ha intentat massa vegades i massa vegades s'ha fracassat. Aquesta ha de ser la bona. Volen una llei de llarg recorregut, una llei que ha de ser de tots", ha declarat el diputat socialista Jaume Carbonero, en roda de premsa.

El socialista ha fet una primera valoració de l'esborrany de l'avantprojecte del Govern, que en general ha considerat antiga, poc adaptada als nous temps i amb buits i mancances importants que, sens dubte, generaran gran inseguretat jurídica.

"No sabem per quina causa, el document de la conselleria és incomplert, perquè no inclou el sòl rústic", ha explicat Carbonero. Aquest fet és "incomprensible perquè el sòl rústic és el que actualment té més pressió per edificar. Demanem que s'inclogui".

El PP i el Govern insisteixen en la necessitat de donar seguretat jurídica, però aquesta llei "deixa de regular el sòl rústic, introdueix conceptes contradictoris i deixa vigents altres lleis sectorials, sense derogar-les", ha explicat el diputat. Per exemple, seguirà vigent la "Llei de Mesures Urgents per a l'Ordenació Urbanística", que dóna drets d'edificació directament sense tenir en compte la classificació del planejament urbanístic municipal. La coexistència de diverses lleis i normatives crearà confusió i inseguretat jurídica.

Aquesta és també una "llei antiga", que no afronta els problemes actuals en matèria urbanística. "Ara ja no es construeix tant, però és important començar a regular qüestions que abans no ho eren, com mecanismes per a la rehabilitació, regeneració i renovació de zones urbanes ja consolidades",ha explicat Carbonero. "Aquí falta aquesta mirada", que no obstant, sí està prevista en la Llei 2/2008 del Sòl del Govern d'Espanya i altres normatives estatals.

L'esborrany del conseller Company també incompleix preceptes de la Llei 2/2008, com la aspectes de participació de la ciutadania, que té dret a participar en l'elaboració del planejament urbanístic.

Fins i tot l'advocacia de l'Estat ha plantejat objeccions a alguns aspectes de la Llei. L'esborrany, entre altres coses, afecta a competències municipals, però no dóna solució als problemes de lentitud administrativa per aprovar algunes llicències de forma àgil, ni tampoc afronta el problema del pagament de les expropiacions.

Finalment, Carbonero ha denunciat que l'esborrany rebaixa de forma molt important les reserves de sòl per a equipaments públics. Per exemple, si actualment es reserven 26 metres quadrats per habitatge per a equipaments docents, Company vol reduir-lo a 12 metres quadrats. "Si no hi ha sòl, on es construiran les escoles?. És incomprensible", ha declarat Carbonero

"Per tractar aquest aspecte, i tots els altres, estam a total disposició del conseller Company i del seu equip", ha afegit el diputat socialista, qui ha insistit en la necessitat de dotar Balears d'una llei del sòl "de llarg recorregut".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube