Imprimeix
PDF

Vicenç Thomàs: “En 12 mesos, el PP ha fet tornar la sanitat pública 30 anys enrere”

280512 Thomàs i Bonet El PSIB-PSOE exigeix explicacions a la portaveu parlamentària del PP, Mabel Cabrer, pel cobrament irregular de 42.000 euros del seu despatx a l'Ajuntament de Binissalem. Els socialistes critiquen que Bauza torni a absentar-se demà del plenari, perquè es parla de la seva incompatibilitat.

El PSIB-PSOE ha denunciat la situació de degradació i empitjorament de la sanitat pública a les Illes Balears, des que, fa un any, els governs del Partit Popular van decidir iniciar la transformació del sistema sanitari. "El PP ha canviat totalment el sistema sanitari i l'ha fet tornar 30 anys enrere", ha dit el diputat socialista Vicenç Thomàs. "Abans teníem un sistema de salut pública universal finançat via imposts. Ara la salut ha deixat de ser un dret de ciutadania per ser un bé de consum que només poden gaudir els assegurats o beneficiaris", ha explicat el portaveu parlamentari adjunt.

Els Governs del PP, tant a Balears com a Madrid, estan retallant el dret de la ciutadania a la protecció de la salut, recollit en la Constitució Espanyola i també en l'Estatut d'Autonomia, provocant un empitjorament clar de la salut de les persones, i l'exclusió d'importants col•lectius de la nostra societat.

El PP ha introduït copagaments en matèria transport sanitari no urgent, suplements dietètics, prestació ortoprotètica i medicaments, entre d'altres. Són uns copagaments que paga "qui està malalt", és a dir, sobre tot pensionistes, persones que pateixen malalties cròniques, o malalties rares. "Més de 400 medicaments han estat exclosos del finançament públic, i tots nosaltres paguem ara el 100% del seu cost", ha afegit Thomàs. El socialista ha recordat que ja hi ha moltes persones que no recullen tots els medicaments que se'ls recepta perquè no poden fer front als pagaments. I no cal oblidar "que Balears és la única comunitat autònoma amb un copagament de 10 euros per a una targeta sanitària idèntica a la que teníem".

Segons la filosofia del PP que diu que "tot és susceptible de cobrar-se", el Govern ha retallat també la cartera de serveis i ha provocat un augment desmesurat de les llistes d'espera. "La llista d'espera quirúrgica ha augmentat un 48%, passant de 51 a 122 dies de demora mitja. I en consultes externes, la demora mitja ha passat de 34 a 109 dies", ha detallat el diputat. Això vol dir que moltes persones han d'esperar "un any per a una colonoscòpia o un TAC, i 10 mesos per a una ecografia", ha explicat. I tots els ciutadans han perdut el dret a ser atesos en menys de 6 mesos, amb l'eliminació del decret de garanties de demora sanitària.

"La salut dels ciutadans no és una prioritat per al PP, que enguany hi destina 1.000 euro per capita, front a la mitjana estatal de 1.250 euros", ha desvetllat Thomàs. Aquesta reducció pressupostària és letal per a la salut. "Per mantenir una cartera de serveis determinada i una qualitat assistencial determinada, es necessita doblers", ha apuntat.

Explicacions del PP pel cobrament irregular de 42.000 euros a Binissalem

Per altra banda, el PSIB-PSOE ha demanat explicacions a la portaveu parlamentària del PP, Mabel Cabrer, pel cobrament irregular de 42.000 euros per part del seu despatx a l'Ajuntament de Binissalem el 2010 i 2011. "Com és possible, Sra. Cabrer, que el seu despatx hagi acceptat cobrar 42.000 euros sense contracte? Perquè accepta la Sra. Cabrer aquesta irregularitat?", ha demanat el diputat socialista Cosme Bonet.

El socialista ha considerat que aquest és un bon exemple de com el PP s'omple la boca de parlar de respectar la llei i de no gastar el que no tenim, però no ho compleix.

A Binissalem –on era batle l'actual president del PP a Mallorca, Jeroni Salom- s'ha multiplicat per quatre el deute gràcies a la gestió del PP, i ara es destapa aquest pagament irregular. "Voldríem saber si hi ha altres contractes amb altres ajuntaments, en les mateixes condicions", ha apuntat Bonet.

El PSIB-PSOE ha mostrat la seva preocupació "perquè els mals hàbits del PP de l'època de Matas, encara segueixin funcionant en la legislatura actual". El diputat Cosme Bonet ha recordat com, la setmana passada, el delegat del Govern a Formentera, Sr. Alcaraz, va anar a declarar en el judici del Cas Scala, on presumptament s'han desviat doblers públics per finançar il•legalment la campanya del PP Balear el 2007 . "És un alt càrrec del passat i un alt càrrec actualment amb el president Bauzá", ha apuntat Bonet.

El socialista ha considerat que, si es confirma aquest finançament il•legal, el PP ha de tornar el doblers obtingut de forma irregular, il•legal i que prové dels imposts de tots. Igualment, el despatx de la Sra. Cabrer hauria de plantejar-se retornar allò que va rebre il•legalment.

Però el PP no es dóna per al•ludit, no respon i no explica res. "El PP Balear ha assumit l'estratègia Bárcenas de defensa: sense explicar, sense parlar, sense respondre a les demandes de la ciutadania. Eludeix les seves responsabilitats i no dóna respostes", ha opinat Bonet. De fet, quan el portaveu del PP, Sr. Ramis, surt en roda de premsa, no explica res, sinó que es limita a inventar acusacions contra els altres, que no són més que cortines de fum per intentar desviar l'atenció de les seves vergonyes. "El senyor Ramis hauria de fer més feina defensant els interessos dels ciutadans de Balears en el Congrés dels Diputats i menys inventar-se pel•lícules", ha apuntat Bonet.

El PSIB-PSOE també ha criticat que el president Bauzá s'absenti demà, dimarts, del plenari del Parlament, coincidint amb un nou episodi sobre la seva incompatibilitat. Bauzá ja es va absentar del ple la primera vegada.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube