Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa al Parlament "mesures urgents" per garantir el dret a l'habitatge i aturar els desnonaments a Balears

CarboneroJaume Carbonero : "La crisi financera ha generat un panorama social desolador: milers d'habitatges buits i milers de famílies desnonades per no poder fer front al pagament de quotes hipotecàries constituïdes en condicions inassumibles en el moment actual."

El PSIB-PSOE defensarà dimarts que ve en el plenari del Parlament l'adopció de mesures de caràcter urgent, en la línia de les que ha aprovat recentment la Junta d'Andalusia, per garantir "la funció social de l'habitatge" i aturar els desnonaments a les Illes Balears. La Proposició No de Llei socialista presentada per via d'urgència insta el Govern de les Illes Balears a aprovar urgentment per Decret Llei mesures en aquest sentit, que puguin ser validades pel propi Parlament abans de que finalitzi l'actual període de sessions, el mes de juny.

"La crisi financera ha generat un panorama social desolador: milers d'habitatges buits i milers de famílies desnonades per no poder fer front al pagament de quotes hipotecàries constituïdes en condicions inassumibles en el moment actual", argumenta el diputat Jaume Carbonero, autor de la iniciativa.

De fet, el socialista ha destacat la necessitat d'actuar amb urgència, ja que segons el Col·legi Oficial de Registradors, el 2012 s'iniciaren 1.800 execucions hipotecàries i se'n realitzaren 943 a Balears. "Cal aturar els desnonaments com a tasca política prioritària i urgent, per tal de restablir l'ordre social alterat per la crisi financera", opina.

La iniciativa, en un segon punt, constata que la crisi econòmica "està convertint el dret a l'habitatge en un actiu tòxic en els balanços bancaris i constata la urgent necessitat d'adoptar mesures legislatives que suposin un rescat de les persones amb risc de pèrdua del seu habitatge".

"Volem afavorir més habitatges protegits i evitar que hi hagi habitatges desocupats, amb mesures d'estímul per fomentar-ho i coercitives per als habitatges buits que siguin propietat d'entitats o persones jurídiques", ha explicat el diputat socialista Jaume Carbonero. El decret andalús al que es refereix la PNL afegeix dues mesures més: la regulació de les fiances que es dipositen al institut de l'habitatge (al Ibavi en Balears) i l'expropiació temporal del ús de l'habitatge propietat d'una entitat, on visquin famílies amb insolvència sobrevinguda, o que no ingressin més de 21.000 euros al any. Aquesta moratòria temporal és molt similar a una de les mesures que ja va impulsar el govern socialista de Francesc Antich els anys 2009 i 2010, mitjançant un conveni de col·laboració amb les principals entitats bancàries de Balears.

Jaume Carbonero ha apuntat que "aquesta proposta dóna resposta a una situació d'emergència i amb la Llei d'Insolvència Singular del PSIB-PSOE, ho podem resoldre definitivament". La Llei d'insolvència singular és una iniciativa legislativa que el PSIB-PSOE presentarà d'aquí poques setmanes en el Parlament i que dóna solució definitiva al problema, amb la transferència de les hipoteques impagades al SAREB (banc dolent) i una rebaixa considerable de les quotes per a les persones en situació d'insolvència sobrevinguda.

La Proposició No de Llei que es debatrà dimarts que ve recorda que el dret a l'habitatge està protegit tant per la Constitució Espanyola (art. 47) com per l'Estatut d'Autonomia (art. 22). I els poders públics tenen l'obligació de garantir-lo perquè sigui efectiu.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube