Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana que el Govern destini el marge de dèficit a un Pla de Xoc contra l'atur i per reactivar l'economia

Armengol Ple web 300413 Francina Armengol a Bauzá: "No accepti de cap manera menys del 2% com a objectiu de dèficit i dediqui el marge que té a polítiques actives per a la gent que es troba en situacions realment difícils i a consensuar un Pla de Xoc amb empresaris i sindicats".

El PP rebutja una Proposició No de Llei socialista que demanava "mesures urgents" per garantir el dret a l'habitatge i aturar els desnonaments a Balears.

El Parlament aprova una Declaració Institucional sobre el Sàhara Occidental, a proposta del PSIB-PSOE

 

El PSIB-PSOE ha demanat al Govern de JR. Bauzá que "rectifiqui ja" la seva política d'austeritat  i de retalls, que en dos anys ha provocat unes "xifres terrorífiques" d'atur i la paralització de l'economia balear. "Li demano que rectifiqui. Tenir majoria no vol dir tenir raó. Sobre tot si s'està en majoria des de la mentida", ha dit en el Parlament la portaveu Francina Armengol, qui ha recordat les promeses electorals de Bauzá sobre la creació de llocs de feina i el creixement econòmic.  "Ja du 25.000 aturats més des que  governa. Faci qualque cosa, Sr. Bauzá", li ha exigit Armengol.

La portaveu socialista li ha demanat dues coses: "Vagi a negociar a Madrid. Lluiti per la flexibilització del dèficit i no accepti de cap manera menys del 2%. Després dediqui el marge que té a polítiques actives per a la gent que es troba en situacions realment difícils. Convoqui als agents empresarials i sindicals per consensuar un pla de xoc contra l'atur i per la reactivació econòmica". Bauzá ha respost a la demanda dels socialistes amb un "Jo estic fent un pla", del qual no ha donat cap detall ni cap informació.

També la diputada Joana Barceló ha demanat al vicepresident econòmic "que actuï ja" per ajudar a les més de 169.000 persones que es troben a l'atur a Balears. "Hauríem de ser capaços d'actuar, d'avançar de forma consensuada, des de l'austeritat necessària, però sense deixar absolutament a ningú pel camí", ha dit Barceló.

La diputada  ha defensat la creació d'un ajut de renda bàsica per a les més de 60.000 persones de Balears que no reben ja cap prestació i ha insistit en demanar "acció, responsabilitat i prioritzar les persones per damunt qualsevol altre cosa", però tampoc ha obtingut cap informació del vicepresident Aguiló sobre el què planteja l'executiu.  Barceló ha recordat que un de cada 4 euros retallats en els darrers anys ho ha estat damunt les polítiques laborals, tant les actives d'ocupació com els ajuts i prestacions.

Per altra banda, el PP ha votat en contra d'una Proposició  No de Llei del diputat Jaume Carbonero, que defensava l'adopció de mesures de caràcter urgent, en la línia de les que ha aprovat recentment la Junta d'Andalusia, per garantir "la funció social de l'habitatge" i aturar els desnonaments a les Illes Balears. "A Balears hi ha més de 8.000 sol·licituds anuals en el registre públic de demanda d'habitatge, més de mil desnonaments a l'any, i el Govern ofereix 111 habitatges, a més de la 'mesura estrella' del Pla d'Habitatge que és una habitació en un pis patera compartit", ha denunciat.

 La PNL instava el Govern a aprovar urgentment per Decret Llei mesures en aquest sentit, que puguin ser validades pel propi Parlament abans de finals de juny.  "La crisi financera ha generat un panorama social desolador: milers d'habitatges buits i milers de famílies desnonades per no poder fer front al pagament de quotes hipotecàries constituïdes en condicions inassumibles en el moment actual", ha argumentat Carbonero. Tot i així, el PP ha votat en contra.

Educació, Pobresa infantil, acomiadaments i  Orizonia

Armengol ha demanat també al president que "canviï les seves polítiques, en el fons i en les formes", en matèria educativa, per deixar pas al diàleg i la concertació, i deixi de governar des de la imposició.  "Després de les tancades de més de 12.000 persones en 150 centres de totes les illes, dialogarà vostè amb el sector educatiu?", ha demanat.

"Vostès només dialoguen amb vostès mateixos", ha acusat Armengol, quan el president ha dit que du "tota la legislatura dialogant amb el sector educatiu". La socialista ha lamentat que Bauzá estigui aprofitant el mandat per crear "una educació dual", per rics i per pobres, i ha criticat els retalls de professors (800 menys), beques de menjador, transport escolar i llibres, reducció de programes per la diversitat, etcétera.

El portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, ha proposat al Govern dur endavant 5 mesures que per lluitar contra la pobresa infantil, ara que els nins es troben plenament afectats pels efectes de la crisi econòmica en les seves llars. El socialista vol dotar i aplicar el catàleg de serveis socials, aprovar un pla contra la pobresa infantil, crear un fons d'emergència contra la pobresa infantil, posar en marxa un programa solidari per garantir l'alimentació infantil cada dia, i crear una renda mínima d'inserció per al temps que les persones no tenguin cap altra forma de vida. Però el PP no ha fet cas. "La pobresa social no és la prioritat del PP. Envien a la gent a l'atur i després a la pobresa", ha dit.

Per altra part, els diputats Marc Pons i Pilar Sansó han interrogat el govern sobre la seva política econòmica, ara que ha quedat clar el seu fracàs i l'incompliment de "absolutament totes les mesures i previsions" que el Govern havia fet.

La mala gestió que està fent el PP dels fons públics explica, per exemple, que la "reestructuració del sector públic" que tant de doblers havia d'estalviar pugui convertir-se en un "problema multimilionari" per a les arques públiques, perquè el Govern està acomiadant de forma irregular, de vegades amb criteris polítics i molt sovint sense criteris objectius, i els tribunals ja han començat a tirar enrere algunes decisions. La diputada Pilar Costa ha calculat que fins a 600 acomiadaments poden ser declarats nuls per la justícia, "i que les indemnitzacions en un futur sobrepassin els 30 milions d'euros", ha dit. "Aquesta gran gestió de l'Oficina de Control Pressupostari pot arribar a indemnitzacions milionàries contra el Govern per la deficient feina feta i per no rectificar", ha apuntat.  

I mentrestant, el Govern segueix sense fer massa per ajudar els treballadors d'Orizonia a millorar la seva vida i les seves perspectives. "Mentre els capitans que van enfonsar aquest Titanic es reparteixen restos del naufragi i Duato balla claqué", els treballadors segueixen sense resposta, ha denunciat el diputat Damià Borràs. El socialista ha exigit mesures i accions concretes per evitar que milers i milers de treballadors s'enfonsin i hagin d'emigrar. "Vostè ha d'impulsar la indústria turística, no els industrials", ha dit Borràs, qui ha recordat els "milers de treballadors que els turistes mai veuen" però que fan feina a les sales de màquines i les cuines, "persones que, amb les seves mans, coneixements i capacitats, són les que fan possible el turisme".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube