Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana la dimissió de Sansaloni “davant la gravetat dels fets” que envolten la mort d’Alpha Pam

Thomàs i Costa web rdpEl portaveu adjunt socialista, Vicenç Thomàs, ha demanat la dimissió del conseller de Salut, Martí Sansaloni, després de la mort de l'immigrant senegalès Alpha Pam per tuberculosi davant "la gravetats dels fets, l'opacitat que ha envoltat les explicacions que ha donat Sansaloni i per no garantir l'atenció sanitària a les persones".

Thomàs ha aprofitat la seva compareixença en roda de premsa per denunciar que el Govern Bauzá va començar a expulsar de l'atenció sanitària a les persones sense recursos el mes de maig de l'any passat, quatre mesos abans de l'entrada en vigor del decret llei 16/2012 que excloïa als immigrants sense papers del sistema sanitari. El diputat socialista ha acusat al PP de practicar "una política de discriminació a la gent sense recursos abans fins i tot del propi decret llei, per què Bauzá ha primat el criteri de l'estalvi i el dèficit per damunt de la salut dels ciutadans". Des del PSIB-PSOE s'ha denunciat l'existència de correus electrònics amb directrius als coordinadors dels centres de salut per a que a aquestes persones sense recursos no se'ls hi assignàs una metge de capçalera, el que suposava de facto quedar exclosos de l'atenció sanitària. Thomàs ha recordat que el responsable d'aquesta política era l'anterior vice president de l'Ib-Salut i actual conseller de Salut, Martí Sansaloni.

Vicenç Thomàs ha comparegut en roda de premsa amb la diputada Pilar Costa per explicar les iniciatives que es presentaran al Ple del Parlament sobre aquest assumpte, amb tres preguntes i una proposició no de llei. El portaveu adjunt socialista ha anunciat que es demanarà al Govern Bauzá la restitució de la targeta sanitària a tots els ciutadans que resideixen a les Illes, una acció que evitaria fets com la mort del jove immigrant que no va ser atès correctament al no disposar de targeta sanitària.

Durant la seva intervenció, Thomàs ha dit que cap dels consellers de Salut del PP s'han oposat a aquesta exclusió dels immigrants del sistema sanitari que imposava el decret llei 16/2012. "Ni Castro, ni Mesquida ni Sansaloni s'han oposat a aquesta mesura discriminatòria" ha afirmat Thomàs, que ha recordat que la Comissió Salut Pública que va anunciar l'anterior responsable de Salut per tractar temes de malalties infeccioses "ni ha estat constituïda, ni s'ha reunit cap vegada per tractar cap cas".

Des del PSIB-PSOE, Thomàs ha destacat que la exclusió dels immigrants sense papers del sistema de salut vulnera tant la Constitució Espanyola (art. 43) com el propi Estatut d'Autonomia (art. 25.1), el qual garanteix la prevenció i protecció de la salut dels ciutadans mitjançant un sistema públic i universal. "El PP ha marcat una línia de exclusió, prioritzant els interessos econòmics per sobre dels interessos sanitaris, contradient fins i tot el dictamen del Tribunal Constitucional".

Thomàs ha denunciat que els criteris d'assistència sanitària s'han incomplert sistemàticament per part dels responsables polítics de l'Ib-Salut i que a més s'ha practicat una "política obscurantista, fosca i opaca". En aquest sentit, ha criticat que el conseller Sansaloni encara no hagi donat resposta a les 77 preguntes escrites que es van presentar el passat mes de setembre sobre l'atenció a les persones immigrants sense papers. "Cap de les preguntes ha estat encara contestada per part de Sansaloni", ha lamentat el diputat socialista.

"Bauzá ha de suspendre reformes educatives i cercar el consens"

Per la seva part, la diputada Pilar Costa ha lamentat la confrontació del president Bauzá amb la comunitat educativa i ha demanat que es suspenguin les reformes educatives impulsades pel Govern per cercar un acord i consens amb els sectors afectats. Costa, que ha valorat com a molt positiva la mobilització de tota la comunitat educativa contra la LOMCE i que ha aconseguit aturar-la, ha reclamat que el Govern aturi les reformes i s'assegui a negociar amb el sector educatiu.

"Bauzá condueix en direcció contrària i pensa que són tots els altres els qui condueixen a l'inrevés",  ha afirmat Costa qui ha criticat les paraules buides del president quan parla de impulsar l'economia sense cap concreció ni mesura concreta. La diputada socialista ha dit que "si el Govern ha paralitzat els imposts, també pot aturar les reformes educatives i cercar el consens".

Costa ha criticat l'eliminació del Servei d'Ensenyament del Català per part del Govern qualificant-lo com "una passa més en la fòbia de Bauzá contra la llengua pròpia de les Illes". Per altra part, des del PSIB-PSOE s'ha demanat la immediata retirada del còmic que la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats està utilitzant en les proves de diagnòstic de l'alumnat de 4rt. de primària, pel seu contingut clarament antipedagògic i sexista.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube