Imprimeix
PDF

PSIB-PSOE demana al Govern que rectifiqui i retorni el dret a la salut a tots els ciutadans de les Illes Balears

Armengol en el Ple 140513

El PSIB-PSOE ha exigit al Govern "que rectifiqui" la seva decisió d'excloure a molts de col·lectius del dret a la sanitat pública, universal i gratuïta, tal com ja han fet altres comunitats autònomes. 

"Vostès han trepitjat totes les línies vermelles, han passat tots els límits i han posat preu a la salut dels col·lectius més fràgils i més febles", ha denunciat la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol.

Però el Govern "té altres prioritats" , ha lamentat Armengol, com són l'estalvi i el no gastar, a costa de la salut de les persones, vulnerant el seu dret a la salut, tal com està reconegut en la Declaració de Drets Humans, en la Constitució Espanyola i en l'Estatut d'Autonomia.   Bauzá "hauria de seguir l'exemple d'altres comunitats autònomes", que no han acceptat el decret llei de Rajoy i sí donen targeta sanitària als immigrants. Comunitats com el País Basc, Andalusia, Catalunya, Canàries, Astúries i fins i tot Galícia, on governa el Partit Popular.  Armengol ha opinat que "el què ha succeït és molt greu. Quan una persona perd la seva vida per les politiques cruels i egoistes que s'estan aplicant, aquestes polítiques s'han de rectificar".

El PSIB-PSOE  ha demanat avui, en més de tres ocasions, el cessament del conseller de Salut, Martí Sansaloni, per la seva responsabilitat política en l'exclusió dels col·lectius al dret a la salut.  Amengol ha demanat també que el Govern accepti l'obertura d'una Comissió d'Investigació independent, en el si del Parlament, per esclarir els fets en torn a la mort i als procediments i actuacions que s'estan duent a terme en la sanitat pública de les illes davant els col·lectius sense targeta. "No ens fiem de les seves investigacions. Accepti aquesta investigació independent, que ja li han demanat els representants de l'Ajuntament de Sta.Margalida i els col·lectius immigrants", ha apuntat la portaveu.

"Sr. Sansaloni, dimitesqui i no torni", ha dit el diputat Vicenç Thomàs, que avui ha defensat en una Proposició no de Llei el retorn de la targeta sanitària a totes les persones actualment excloses. "El Govern del PP ha aprovat un decret cruel que ha suposat la mort d'una persona". Sansaloni i tots els que han votat l'apartheid sanitari "són els responsables polítics" d'aquesta situació, ha incidit.

Els socialistes consideren que la mort que es podia haver evitat si Alpha Pam hagués tingut targeta sanitària, si se li haguessin fet les proves que no se li varen fer perquè no les podia pagar. I tot , per l'obsessió del PP d'estalviar. Thomàs ha denunciat que "el PP ha dibuixat amb aquest decret una línia de divisió i facturació en l'atenció sanitària. Posa el doblers per damunt de la salut de les persones. Però el Tribunal Constitucional ja va dir en desembre 2012 que "el presumpte estalvi econòmic no pot primar sobre la salut de les persones".  "Pot el Govern quantificar l'estalvi que ha suposat expulsar aquests col·lectius de la sanitat pública?", ha demanat Thomas, sense resposta.  

El Partit Popular insisteix en "mesurar en euros la salut de les persones", ha denunciat per altra banda el diputat Antoni Diéguez, qui s'ha demanat "si ja no ens podem permetre ni els 23 euros que valia la radiografia que li hagués salvat la vida" a Alpha Pam. Diéguez ha demanat al Govern "per què classifica els ciutadans en dues categories, els que tenen i els que no tenen recursos", segons els correus interns que va començar a enviar als centres de salut més de 4 mesos abans de que s'aprovés el Decret Llei cruel del Govern central. "Perquè discrimina? És que val més la vida d'una persona amb recursos que la d'una persona sense recursos?", ha demanat.

"La segregació, que la pagui de la seva butxaca qui la vulgui"

La crispació dintre del món educatiu, per la Llei Wert i el Decret de Tractament de Llengües del Govern de les Illes Balears, així com el concert educatiu a les escoles del OPUS que segreguen nins i nines, han altres temes plantejats pel PSIB-PSOE en la sessió de control al Govern.  La diputada Conxa Obrador ha acusat al Partit Popular d'haver donat el concert a uns centres educatius segregadors, en contra de la legalitat vigent, que marca la LOE i el Tribunal Suprem. "Tots dos marquen que els centres que discriminen, no tenen dret a concert educatiu", és a dir, "la segregació, que la pagui de la seva butxaca el que vulgui escolaritzar els seus fills a una escola que separa per raó de sexe", ha dit.

Però el PP  prepara ara una nova llei  que legitimarà i blindarà els concerts educatius amb els centres que fomenten la discriminació. Aquesta llei és la Llei Wert, que té en contra el Consell d'Estat, els docents, les famílies i tota la comunitat educativa, que la setmana passada va sortir al carrer de forma massiva a protestar contra les retallades i la imposició.  Els ciutadans van dir "No" a la Llei Wert i també al Decret de Llengües del Govern, que ens vol fer creure que potencia l'educació en anglès, quan en realitat "retalla fons i professors de reforç en classes de llengües, obliga als centres pilots en aquest programa a pagar els seus propis materials i avançar els sous dels auxiliars de conversa", ha denunciat la diputada Cristina Rita. "No sé si li han explicat..." ha dit Rita a la nova consellera d'Educació, donant-li totes les dades de retallada de recursos en l'ensenyament de llengües, "un gran engany" del PP Balear, ha afegit.

Per altra banda, el diputat Lluís Maicas ha fet una valoració de la vaga del passat 9 de Maig, que ha considerat "un clam difícil d'ignorar, difícil de no oir per a qui no es tapa les orelles i té la voluntat d'escoltar". Però el PP no escolta, no dialoga, "s'han entesat a empobrir la llengua pròpia per imposar l'altra llengua oficial que no ataquen; a sembrar dubtes sobre l'actitud ètica, la responsabilitat docent i la llibertat de càtedra del professorat, per abocar els claustres al desprestigi". Maicas ha dit a la consellera que ara "té una nova oportunitat per adreçar tot allò que han doblegat, tot allò que han volgut doblegar" i li ha demanat diàleg, restablir la normalitat amb la comunitat educativa i abandonar la persecució, la segregació.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube