Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana al Govern que reclami com a “deute històric” les inversions pendents amb les Illes

FAS maig 2013Francina Armengol ha quantificat en aproximadament 2.000 milions d'euros en inversions estatutàries que Bauzá hauria de reclamar davant el Govern Central.

La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha proposat que el Govern inclogui com a "deute històric" les inversions estatutàries que el Govern Central té encara pendents amb les Illes Balears. Armengol ha demanat que el Govern doni a conèixer quans dels 2.800 milions d'euros que Madrid havia d'invertir en set anys en concepte d'inversions estatutàries han arribat finalment, "per a que les inversions que estan pendents passin a formar part del deute històric i es puguin reivindicar política i judicialment, evitant així que es perdin i no es puguin reclamar". La portaveu socialista ha quantificat en uns aproximadament 2.000 milions d'euros aquest deute històric i ha explicat que mentre el Govern Central va aportar els recursos els anys 2009 i 2010, "des que governa Bauzá, el PP ha deixat de reclamar i s'ha oblidat aquest compromís inversor". Armengol ha lamentat que durant dos anys, 2011 i 2012, el Govern Bauzá no hagi reclamat aquest compromís d'inversió extraordinari davant Madrid i que està contemplat en el propi Estatut d'Autonomia (disposició transitòria novena) en reconeixement de la insularitat.

Francina Armengol ha fet aquesta proposta durant la presentació d'una moció sobre finançament autonòmic que serà debatuda en el proper Ple del Parlament. Un dels punts de la iniciativa inclou la constitució d'una comissió parlamentària no permanent, amb la participació dels grups polítics així com de representants d'entitats i experts, que tendrà per finalitat l'estudi i elaboració d'una proposició no de llei per al nou Règim Especial de les Illes Balears, que serà tramesa al Congrés dels Diputats, per al seu debat i aprovació. La portaveu socialista ha recordat que l'any 2014 finalitza el termini de set anys previst en l'Estatut d'Autonomia per a l'aprovació del nou REB i per tant "és necessari que el Govern comenci a negociar aquesta nova proposta".

A més, Armengol ha animat al Govern Bauzá a que es posi a treballar de cara a aconseguir un millor finançament en els propers Pressuposts Generals de l'Estat del 2014. "L'any passat, Bauzá va practicar la vagància, se'n va anar de vacances a l'estiu sense fer la feina i Balears va quedar a la coa en inversions de l'Estat amb els pressuposts generals". La portaveu socialista ha recordat que és a partir d'ara quan les comunitats autònomes comencen el procés de negociació amb l'Estat de cara als propers PGE i per tant ha animat al president Bauzá a que es posi a negociar per aconseguir el millor per a les Illes.

La portaveu del Grup Socialista ha recordat que ens els pressupost actuals de la CAIB, hi ha un ingrés previst d'uns 100 milions d'euros provinents del Conveni de Carreteres, dels que Bauzá va dir que tenia el compromís de pagament del ministre Montoro. "Volem saber què ha passat amb aquests compromís perquè a dia d'avui no tenim constància de cap negociació ni de cap reunió de la Comissió Mixta i ja només ens faltaria tenir un forat de 100 milions el els actuals pressuposts", ha dit Armengol.

Objectiu de dèficit

En referència a l'objectiu de dèficit de les Comunitats Autònomes, Armengol ha estat contundent al reclamar al president Bauzá a que "expliqui públicament quina és la proposta que ell defensa i per tant que aclareixi si vol un objectiu més alt per a les Illes Balears, que evitaria més retalls, o del contrari callarà davant Rajoy i no defensarà els interessos dels ciutadans de les Illes". La dirigent del PSIB-PSOE ha afirmat que "les Illes no poden ser tractades com qualsevol altra comunitat autònoma i per tant defensam una flexibilització superior del dèficit, en concret un 2%".

Francina Armengol ha qualificat de "barbaritat i vergonyosa" l'actitud del Govern Rajoy amb la flexibilització del dèficit que Brussel·les ha donat a Espanya, i on el Govern Central se'n queda la major part, fins a un 81% i deixa a les autonomies un marge molt petit, quan són aquestes les que suporten el pes de la despesa social amb educació, sanitat i polítiques socials.

Iot "Fortuna"

Finalment, i a preguntes dels mitjans de comunicació, Armengol ha fet referència a la renúncia que ha fet el rei Joan Carles al iot "Fortuna" i l'ha qualificat "d'adequada". A més, ha reclamat que es retornin els doblers públics que es van invertir per part del Govern de les Illes en aquest iot. "Només faltaria que se'ls quedés l'Estat els doblers que varem invertir des d'aquí els ciutadans de les Illes", ha afirmat.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube