Imprimeix
PDF

Thomàs exigeix responsabilitats polítiques: "el PP no ha vetllat per la salut pública en la nostra comunitat"

Thomàs i Armengol ple maig 2013 webSansaloni llença acusacions falses per eludir la seva responsabilitat. La dona nigeriana morta el 2009 per grip A/H1N1 va ser hospitalitzada i tractada, tot i no tenir targeta sanitària. Va morir a la UCI de Son Llàtzer, no com Alpha Pam, ignorat i abandonat.

El PSIB-PSOE ha acusat avui el Govern del Partit Popular de "no vetllar per la salut pública en la nostra comunitat autònoma", amb la seva actitud irresponsable en el cas del jove senegalès Alpha Pam. "El centre de salut va localitzar a Alpha Pam el febrer i en la seva fulla de derivació a Inca diu: Contacto con tuberculosis. Però la conselleria ni el diagnostica, ni el tracta ni el localitza en dos mesos", ha denunciat el diputat Vicenç Thomàs en el Parlament

"Vostè no ha vetllat per la salut pública de la nostra comunitat", ha dit Thomàs, qui ha exigit avui al conseller "que se'n vagi i no torni". El PSIB-PSOE ha exigit que Sansaloni assumeixi  les responsabilitats polítiques per la seva actuació en tot el procés que va derivar en la mort d'Alpha Pam. "Sr. Sansaloni, vostè va prendre una decisió política", quan va decidir retirar a tots els immigrants irregulars la targeta sanitària i el dret a una atenció sanitària bàsica normalitzada i regularitzada.

"Primer els treu la targeta sanitària, els convida a desaparèixer del sistema sanitari, i després posa en marxa una política de coaccions perquè paguin les seves factures" ha explicat Thomàs. El Govern "incompleix les seves pròpies normes", obligant i coaccionant als immigrants sense recursos a pagar , tot en l'atenció d'urgències.

El socialista ha tornat incidir en què Sansaloni sabia el què estava passant, una denúncia que també ha fet el diputat socialista Xico Tarrés, qui ha parlat dels 6 casos concrets que Metges del Món ha denunciat a l'Hospital de Can Misses, a Eivissa. "Vostès estan incomplint el seu propi decret", ha dit Tarrés, qui ha parlat del cas d'un ciutadà al que se li volia cobrar 1.880 euros per una visita a urgències, o de la negació de targeta sanitària a una menor.

"Això no és només una vulneració de drets, és una autèntica crueltat", ha dit Tarrés, qui també s'ha referit a un malalt de Sida a qui se li neguen els medicaments.  Sansaloni, no obstant, ha dit que no en tenia constància d'aquests casos perquè "no estan documentats". "Jo li demano que s'informi – ha dit Tarrés- si nosaltres ho sabem i vostè no, s'hauria de plantejar alguna mesura important", ha afegit.

La decisió del PP de "no escoltar i mirar cap a una altra banda", davant de les denúncies que s'havien presentat, han impedit posar solució a aquests casos de forma ràpida i àgil i protegir efectivament la salut pública. "Així, avui coneixem un nou brot de tuberculosis a una escola de Palma", ha dit Thomàs, qui s'ha referit als tres casos diagnosticats, inclòs un jove avui ingressat i aïllat a un hospital de Palma.  "No cerqui vostè culpes al circuit administratiu, no les cerqui a l'atenció sanitària", ha dit Thomàs, "es miri al mirall i veurà que vostè té la responsabilitat política". Ha demanat , una vegada més, que es torni la targeta sanitària a tothom, com han fet altres comunitats autònomes.  

El conseller Sansaloni s'ha defensat llençant falses acusacions i dient que, en 2009, va morir també una persona a Mallorca "en circumstàncies molt semblants". Això ha estat rotundament desmentit per Thomàs, que en aquell moment era conseller de Salut. "Aquella persona va ser hospitalitzada i tractada, tot i no tenir targeta sanitària, i va morir a la UCI del hospital Son Llàtzer.  No com Alpha Pam, que va morir tot sol, ignorat i abandonat pel sistema sanitari", ha explicat. A més, no va ser un cas de tuberculosi, sinó de Grip A/H1N1.

Marí demana que es rectifiqui la política educativa del Govern i Maicas lamenta que el Govern no estimi la cultura

En el plenari d'avui també s'ha parlat d'educació, i la diputada Esperança Marí ha preguntat a la consellera d'Educació i Cultura, Joana Maria Camps, si el Govern pensa introduir canvis en la seva política educativa a les illes Balears o si considera que es troba encaminada en la línia correcta.  Marí ha lamentat, en la rèplica a la resposta de la consellera, que el nou equip continuï amb els despropòsits del vell. "En dos anys que duim de legislatura, s'ha retallat en professorat, s'ha retallat en programes educatius imprescindibles, s'han empitjorat notablement les condicions de treball als centres educatius, s'han promogut decrets que tothom ha contestat –professorat, alumnat, pares i mares...- i s'han gastat diners tan sols per mirar de castellanitzar l'educació i finançar la segregació de l'alumnat per raó de sexe a la privada", ha resumit la diputada.

La diputada eivissenca afirma que "tot això no té res a veure amb les 'autopistes de l'educació'" que propugnava el PP durant les eleccions, ni amb l'"educació en llibertat" de què tant li agrada parlar al president Bauzá".

El diputat Lluís Maicas, per la seva banda, ha interpel·lat al Govern sobre política general de cultura que, "en la llista de prioritats governamentals, és una de les prescindibles, una de les suprimibles". Maicas ha acusat el PP de "dinamitar els fonaments de l'Educació que és, en definitiva, cultura en ella mateixa i, alhora, llavor cultural", d'actuar impunement eliminant, empobrint i ofegant el món cultural. I també ignorant que "ja tenim una cultura pròpia que no necessita ser substituïda, sinó respectada". Davant el "catàleg" d'activitats culturals finançades o que han rebut el suport de la Conselleria que ha recitat la consellera, Maicas ha lamentat que "ni la cultura, ni la gent del món cultural, mereixen la dissort de tenir aquest Govern".

Els diputats socialistes Antoni Diéguez i Damià Borràs han demanat al Govern sobre la compra de les ruïnes del hotel Rocamar i sobre la decisió del PP de no aplicar a les taxes aèries en el 50% de descompte de resident, "un nou afront perpetrat pel Grup Popular al Congrés dels diputats al dret a un transport aeri i marítim digne".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube