Imprimeix
PDF

Armengol: "Les comunitats discuteixen per unes miserables dècimes de dèficit, mentre Rajoy es queda el gruix"

Armengol i Thomàs web maig 2013Els socialistes insten el Govern a actuar d'ofici un "procediment de responsabilitat patrimonial" per indemnitzar la família d'Alpha Pam pels errors ja reconeguts

El PSIB-PSOE ha exigit al president Bauzá "que defensi els interessos dels ciutadans de les Illes Balears, una comunitat que està molt pitjor finançada des que governa el Partit Popular".  El PP no sols ha marginat històricament a Balears en el seu model de finançament, sinó  que, des del 2011, "ha deixat a la nostra comunitat a la coa de les inversions via Pressuposts Generals de l'Estat i ha deixat de pagar les inversions estatutàries", ha explicat la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol.

Armengol ha lamentat que avui, quan es discuteix a Madrid el repartiment del nou marge del dèficit, "encara ni hem sentit parlar a Bauzá sobra la postura que defensarà dintre del PP". La socialista considera inaudit el silenci de Bauzá, que avui es reuneix amb Mariano Rajoy i els altres presidents autonòmics del PP, una reunió "entre ells mateixos, d'amagat, dins ca seva, i que deixa fora a moltes comunitats autònomes i a molts de ciutadans i ciutadanes".

La portaveu socialista ha explicat que Bauzá, com els altres presidents autonòmics, "ara va a demanar poder  endeutar-se més", quan du dos anys dient que "no podem gastar el què no tenim". Tot un exemple de coherència en les seves polítiques, ha afegit.

En qualsevol cas, la batalla entre les diferents comunitats autònomes ha aconseguit desviar l'atenció de l'estratègia recentralitzadora del Partit Popular. "Les comunitats autònomes van a discutir a Madrid per unes miserables dècimes de dèficit, mentre Rajoy es queda per ell la major part", ha denunciat Armengol. Espanya, que previsiblement passarà d'un objectiu del 4,5% a un 6,3%, dóna només 1,2% a les comunitats autònomes, que són les que gestionen sanitat i educació. "Això és impresentable i inadmissible", ha dit Armengol.  La socialista ha opinat que "les comunitats autònomes s'haurien d'ajuntar per dir-li al Govern d'Espanya que aquest repartiment és inassumible, és inaudit".

Mentrestant, la situació a Balears empitjora cada dia. Bauzá "té molts més fronts oberts que quan va començar la legislatura. La situació real i quotidiana de la ciutadania es molt pitjor", ha dit Armengol, qui ha mencionat per exemple el problema de l'atur. El Grup Socialista presentarà demà, en el plenari del Parlament, les seves propostes en matèria d'ocupació, moltes setmanes després que el president Bauzá anunciés un pla de xoc consensuat i sense que, de moment, se'n hagi tingut notícia. "Encara no ha convocat els sindicats ni els empresaris. A què esperen?", ha demanat la portaveu.

El PSIB-PSOE insta l'administració a actuar d'ofici en el cas d'Alpha Pam

El PSIB-PSOE registrarà un escrit per instar el Govern de les Illes Balears a "iniciar d'ofici un procediment de responsabilitat patrimonial" per indemnitzar la família d'Alpha Pam pels errors que ja han reconegut tant la ministra de Sanitat, Ana Mato, com el conseller de Salut, Martí Sansaloni. "Tant la ministra com el conseller han reconegut errors i un funcionament anòmal de l'atenció del servei de salut; per això considerem que l'Administració ha d'iniciar el procediment per indemnitzar la família", ha opinat el diputat Vicenç Thomàs. El socialista ha assenyalat que l'administració té previst aquest mecanisme jurídic i normatiu per fer efectiva la reclamació econòmica, una vegada reconeguts els errors.

Però, tot i el reconeixement d'errors, encara queden per dirimir les "responsabilitats polítiques de la decisió política d'excloure de la sanitat pública i gratuïta" a nombrosos col·lectius. Precisament per esclarir què va passar exactament amb Alpha Pam, per veure com s'està aplicant a Balears el Real Decret 16/2012 i per analitzar les mesures que poden evitar que es torni a produir una desgràcia, el PSIB-PSOE defensarà demà, en el plenari, la creació d'una comissió no permanent d'investigació parlamentària.

"Esperem que el PP, per decència, doni suport a la creació d'aquesta comissió", ha declarat Armengol. Una comissió que, a proposta socialista, seria "amb llum i taquígrafs, amb els mitjans de comunicació i presència dels directius dels hospitals de les illes i les ONG que han denunciat els casos", ha explicat. Aquesta comissió "és ara més necessària que mai", després que tant Sansaloni com Mato hagin reconegut males pràctiques i de tota la seva argumentació incoherent i plena d'incongruències.

Armengol ha recordat que tant Sansaloni com Bauzá "ho sabien i no varen fer res" per evitar que es seguís cobrant les urgències als immigrants i que se'ls continués dissuadint d'acudir als hospitals i de fer-se proves. Unes 20.000 persones que viuen entre nosaltres ja han perdut la targeta sanitària a Balears, segons xifres de la pròpia conselleria. "La salut individual i la salut col·lectiva no han estat garantides", ha apuntat Thomàs.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube