Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE recorre a la Defensora del Poble perquè garanteixi a les Illes Balears l’atenció sanitària universal

Thomàs RdP maig 2013 webEl diputat i portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, ha anunciat la presentació d'una queixa davant la Defensora del Poble i la petició perquè s'obri una investigació del cas Alpa Ham i sobre l'aplicació del Decret Llei 16/2012 a la sanitat de les Illes.

El Grup Socialista ha demanat a la Defensora del Poble que obri una investigació sobre l'atenció sanitària que es presta en els hospitals de les Illes a les persones que no tenen targeta. El portaveu adjunt Vicenç Thomàs ha anunciat la presentació d'un escrit de queixa davant aquesta institució pels fets que van provocar la mort de l'immigrant senegalès Alpha Pam i perquè siguin investigats, així com per depurar les responsabilitats que se'n puguin derivar del procés.

Thomàs ha comparegut en roda de premsa per informar de la presentació d'aquest escrit remès a la Defensora del Poble, on es reclama perquè s'insti al Govern de les Illes a garantir l'accés universal a la sanitat de totes les persones, i en aquest sentit doni accés a la targeta sanitària a tothom, tal i com reconeix el propi Estatut d'Autonomia. Des del Grup Socialista, Vicenç Thomàs ha recordat que "per decisió del Govern Bauzá, més de 20.000 persones no tenen targeta sanitària, i per tant no poden tenir accés a la sanitat, una xifra que suposa excloure a més d'un 2% de la població de les nostres Illes". El diputat socialista ha criticat que mentre a la nostra comunitat el Govern treu la targeta sanitària a determinats col·lectius, a Andalusia, Astúries, Canàries, Galícia, Euskadi o Catalunya s'estan donant assistència sanitària a tothom, sense cap discriminació.

En l'escrit remès a la Defensora del Poble, el Grup Socialista denuncia a més que el Govern de les Illes no ha seguit les recomanacions fetes per la pròpia Defensora en una resolució del passat juliol del 2012 sobre l'aplicació del decret 16/2012. En aquella resolució, es va recomanar aplicar mesures per assegurar l'accés a la salut als col·lectius més vulnerables i donar instruccions per donar una adequada atenció, "recomanacions que l'Ib-Salut no ha seguit aquí i que han acabat desembocant en fets com la mort del jove Alpha Pam", ha denunciat Thomàs.

Entre els arguments del Grup Socialista, es denuncia tant d'incompliment del propi Estatut d'Autonomia (el seu art. 25 d'accés a la salut) com les directrius marcades pel propi Tribunal Constitucional en un auto sobre el decret 16/2012 on reconeixia que no es podia supeditar el dret a la salut en un suposat estalvi econòmic.

Thomàs ha justificat la petició perquè la Defensora del Poble obri un procés d'investigació sobre l'atenció sanitària a les Illes i sobre la mort de l'immigrant senegalès després de la negativa del PP de donar suport a una investigació en el propi Parlament. "Ens dirigim a la Defensora del Poble com institució garantista dels drets dels ciutadans", ha explicat el diputat.

Finalment, des del Grup Socialista es posa en coneixement de la Defensora del Poble dels problemes de salut pública que el Govern de les Illes ha creat amb l'aplicació del decret 16/2012. En aquest sentit, s'explica que el cas d'Alpha Pam ha provocat un brot epidèmic de tuberculosi que a més de la seva mort ha afectat a més de 20 persones que actualment estan en tractament. El Grup Socialista ha denunciat tant els impediments que des de l'Ib-Salut s'han posat en l'atenció a la població immigrant com els casos denunciats per ONG com Metges del Món de falta d'atenció mèdica a les urgències dels hopsitals.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube