Imprimeix
PDF

Armengol: “Els socialistes estam treballant per a una opció de futur per Espanya”

Armengol Navarro i Puig webEls socialistes de les Illes Balears, de Catalunya i de la Comunitat Valenciana mantenen avui a Palma una jornada de treball per analitzar l'actual situació, i les solucions als problemes comuns de la la ciutadania de les tres comunitats autònomes."Tenim moltes coses en comú, som tres comunitats governades per la dreta, que està duent a terme retallades dràstiques de drets i llibertats, i en l'Estat de Benestar, en l'educació, en sanitat", ha explicat la secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol.

Armengol, juntament amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, i el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, han oferit una roda de premsa, a l'inici d'una jornada de treball "que es centrarà en les preocupacions més importants de la ciutadania, com són la situació econòmica, l'atur i les retallades", ha dit la socialista.

Polítiques econòmiques que estimulin el creixement, un repartiment més just i solidari dels recursos de l'estat i la delimitació de competències entre el Govern central i les comunitats autònomes són alguns dels aspectes mencionats durant la roda de premsa, en la que Armengol, Navarro i Puig han donat suport a la reforma de la Constitució Espanyola plantejada pel secretari general del PSOE, Pérez Rubalcaba.

Una passa més cap a l'Estat federal

El PSOE "ha donat una passa històrica molt important, que és plantejar la necessària reforma de la Constitució Espanyola", ha explicat Armengol. Dintre d'aquesta, es plantegen qüestions com la reforma del Senat, mecanismes de més democràcia i més transparència, la incorporació del dret a la sanitat pública i també la reforma de l'Estat, per avançar cap a un model més federal.

"Davant les tendències re-centralitzadores de la dreta i el secessionisme d'altres partits, els socialistes veim necessari donar una passa més en l'articulació de l'estat federal, i que ho reculli la Constitució", ha explicat Armengol, per qui "hem de construir entre tots un model en el qual tothom es senti còmode".

"Els socialistes volem viure junts. La dreta viu bé en la confrontació, però nosaltres  volem dialogar i trobar solucions", ha explicat el secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, en la seva intervenció. "L'estat de les autonomies ha funcionat bé durant 30 anys, però hi ha problemes que s'han de solucionar", ha apuntat.

En el mateix sentit s'ha expressat Pere Navarro, qui ha destacat que "no estem aquí per treballar pel partit, sinó pel compromís amb els ciutadans, per trobar solucions en aquests moments tan difícils des del punt de vista econòmic, social, territorial i institucional". Navarro ha destacat que la manca de confiança en el sistema democràtic és un dels problemes que més afecten a la ciutadania, i per recuperar-la ha de servir el canvi de la Constitució, una nova llei de partits, noves normes de transparència i de bon govern.

"Els socialistes estam treballant per a una opció de futur d'Espanya", ha dit Armengol, en referència a les propostes socialistes. "Ara més que mai és necessari el seny i el diàleg", ha apuntat.

La reforma del model de finançament de les comunitats autònomes, per exemple, és un altre dels temes importants, ja que "el principi d'ordinalitat és de justícia", ha explicat Navarro. "La insularitat no està suficientment reconeguda", ha afegit Armengol.

Aquest i altres temes, com ara el Corredor Mediterrani o la defensa de la llengua catalana, són qüestions que els dirigents socialistes i els seus equips tenen previst tractar avui. Però aquesta trobada és només "l'inici de l'inici" -segons Navarro-, un primer punt de partida de cara a una feina conjunta "des de la normalitat que suposa la coordinació entre tres territoris amb problemes semblants", ha explicat Ximo Puig.

"No és un front contra ningú", ha explicat Armengol a preguntes de la premsa. De fet, en les properes setmanes, F. Armengol, P.Navarro i X.Puig intensificaran els contactes amb altres federacions socialistes per treballar els diferents documents sobre la reforma de la Constitució Espanyola i l'articulació de l'estat federal, abans del Consell Territorial del PSOE, que tindrà lloc el proper 6 de juliol. Apart de Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana, altres federacions han presentat ja documents sobre la reforma federal, com és el cas d'Andalusia. "La proposta d'Andalusia és molt bona", ha valorat Navarro.

"El més important és la passa històrica que ha donat el PSOE de proposar una reforma de la Constitució. Dels aspectes concrets, hem de parlar i segurament arribarem a trobar una solució", ha apuntat Armengol. Navarro ha afegit que les diferències lògiques en alguns aspectes no impediran un acord. "El problema d'anar cap a un model federal no serà el PSOE, serà el PP, i en el nostre cas també CIU", ha dit.

Però la reforma és imprescindible, ha afegit Ximo Puig. "S'han de garantir dues coses: la igualtat entre els ciutadans i el respecte a les singularitats i capacitat d'autonomia de les nacionalitats i regions. La resposta del PP no pot ser No i No", ha apuntat. "Espanya és plural. La diversitat crea riquesa", ha afegit Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube