Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE presenta una proposició de llei per regular el dret a una mort digna

Armengol i Thomàs RdP agost 2013El Grup Socialista ha presentat una proposició de llei de drets i garanties de la dignitat de la persona en el procés de la mort. Així ho ha anunciat la portaveu socialista, Francina Armengol, que ha comparegut en roda de premsa amb el portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, i que ha manifestat que "tots tenim dret a viure i morir dignament".

La proposició de llei té com a objecte regular l'exercici dels drets de la persona durant el procés de la seva mort, els deures del personal sanitari que atén aquests pacients, així com les garanties que les institucions sanitàries estaran obligades a proporcionar respecte a aquest procés.

Armengol i Thomàs han explicat que la iniciativa socialista pretén protegir la dignitat de la persona en el procés de la seva mort, així com assegurar l'autonomia dels pacients i el respecte a la seva voluntat, incloent la manifestada de forma anticipada mitjançant el testament vital.

Durant la presentació de la iniciativa, Armengol ha destacat el reconeixement al dret a una mort digna que suposa la regulació d'aquest procés i ha afirmat que la seva aprovació "és una qüestió de voluntat política". Per això ha demanat el suport de la resta de grups polítics a aquesta proposició de llei, els ha animat a que incorporin millores en el text i a que sigui aprovada per unanimitat "per garantir el dret a evitar el dolor i respectar les darreres voluntats de la persona en el procés de la seva mort". Armengol ha recordat que altres comunitats autònomes com Andalusia, Aragó i Navarra ja han donat una passa endavant i han regulat aquest dret amb una normativa pròpia.

Per la seva part, Vicenç Thomàs ha detallat que el dret es reconeix ja a l'article 25 de l'Estatut d'Autonomia i que la proposició modifica determinats aspectes de la llei de Salut i de la llei de Voluntats anticipades. "Morir forma part de la vida i tothom té dret a un procés de mort digna" ha afirmat Thomàs, qui ha recordat sentències del Tribunal Constitucional on es reconeix el dret de la persona a rebutjar un tractament, encara que pugui posar la seva vida en perill.

La proposició de llei del Grup Socialista s'inspira en cinc principis bàsics:

  • La garantia del ple respecte del dret a la plena dignitat de la persona en el procés de la mort.
  • La promoció de la llibertat, l'autonomia i la voluntat de la persona, d'acord amb els seus desitjos, preferències, creences o valors, així com la preservació de la seva intimitat i confidencialitat.
  • La garantia que el rebuig d'un tractament per voluntat de la persona, o la interrupció del mateix, no suposi el menyscabament d'una atenció sanitària integral i del dret a la plena dignitat de la persona en el procés de la seva mort.
  • La garantia del dret de totes les persones a rebre cures pal·liatives integrals i un adequat tractament del dolor en el procés de la seva mort.
  • La igualtat efectiva i l'absència de discriminació en el accés als serveis sanitaris en el procés de la mort.

Entre els drets que es recullen per a les persones davant el procés de la mort destaca el dret a la informació assistencial; al rebuig i a la retirada d'una intervenció; el dret a fer la declaració de voluntat anticipada; el dret a rebre cures pal·liatives integrals i a l'elecció del domicili per a rebre'ls; o el dret dels pacients al tractament del dolor. Pel que fa referència als deures dels professionals sanitaris, la proposició de llei del PSIB-PSOE regula el deure respecte a la informació clínica; el de respectar les decisions dels pacients; deure d'informar-se si hi ha declaració de voluntats anticipades del pacient; o a la limitació de l'esforç terapèutic. Finalment, en quant a les garanties que han de proporcionar les institucions sanitàries, la iniciativa preveu la creació dels Comitès d'Ètica Assistencial en els casos de conflictes, o la estada en habitació individual per a persones en situació terminal.

Durant la presentació de la proposició de llei, Francina Armengol ha destacat la necessitat de reconèixer aquest dret d'una mort digna i ha recordat l'amenaça que van patir els tractaments de cures pal·liatives amb l'anunci del Govern del PP de tancar els dos hospitals públics que atenen aquests casos.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube