Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE acusa el PP de no haver fet res per millorar el finançament de Balears en tres anys

FAS ple octubre web Armengol a Bauzá: "Vostè ens està enfonsant. Ens ha posat a la coa d'inversions d'Espanya pels seus interessos particulars." La portaveu parlamentària del PSIB-PSOE ha acusat el Govern de JR.Bauzá de "no haver fet res" per millorar el finançament que rep Balears del Govern central. Ni en matèria d'inversions estatutàries, ni en matèria de pressuposts generals de l'Estat ni en matèria de sistema de finançament ha estat capaç el Govern Bauzá de millorar en res la situació que tenien les Illes Balears amb els governs socialistes.

"Aquest serà el seu tercer pressupost i el tercer pressupost Rajoy. Semblava impossible, però estam pitjor que mai", ha denunciat la portaveu parlamentària socialista, Francina ARmengol. La socialista ha acusat Bauzá de prioritzar els seus interessos particulars a Madrid per davant dels interessos de les Illes Balears. "Vostè ens està enfonsant. Ens ha posat a la coa d'inversions de tota Espanya, pels seus interessos particulars", ha dit Armengol.

La socialista ha recordat que els pressuposts generals de l'Estat per al 2014 preveuen 74 milions d'euros per a Balears, el que suposa 66 euros per capita, front a la mitjana de 206 euros per capita estatal. "Divendres acaba el termini per presentar esmenes. Ens pot explicar quines esmenes presentarà el PP de Balears?", ha dit Armengol a Bauzá, que fa més d'una setmana que va rebre una petició de la socialista per reunir-se i consensuar un "front comú" de senadors i diputats a les Corts Generals per defensar els interessos de Balears. Bauzá encara no ha respost.

En aquest sentit, el diputat Marc Pons ha retret en una interpel·lació al Govern que els PGE  2014 preveuen un augment del 12% en les inversions a Aragó, un 24% a Cantabria i fins a un 99% a Navarra, amb règim foral propi, mentre a les Illes s'ha reduït. Pons ha xifrat en un 77% la reducció de les inversions per part de l'Estat a la nostra comunitat autònoma des que Bauzá és president i ha criticat que mentre aquí Rajoy invertirà 66 euros per habitant, a Castella Lleó seran 559 €, 335€ a Cantàbria o 318€ a Extremadura. "Només que el Govern de l'Estat invertís cada any a les Balears allò que li ve marcat per llei, tendiríem 357 euros per habitant", ha apuntat Pons. El Govern de les IB ha posat "totes les facilitats" perquè el Govern de l'Estat incompleixi l'Estatut, ha lamentat Pons.

En una interpel·lació parlamentària, Pons ha dit que el Govern no està fent el que li pertoca i en aquest sentit ha retret que no s'hagi sentit cap queixa ni reclamació davant les paraules del ministre Montoro anunciant que no hi hauria més inversions estatutàries, malgrat estar reconegudes en l'Estatut d'Autonomia. Ha demanat Pons què farà ara el Govern i li proposa tres punts: que exigeixi a Madrid que garanteixi la totalitat de les inversions estatutàries; que acordi un nou Règim Especial Balear, per donar resposta als perjudicis econòmics generats per la insularitat; i que qualsevol nou sistema de finançament que s'acordi reconegui el principi d'ordinalitat, perquè les comunitats que més aporten no quedin després per davall la mitjana.

"El que importa no és el que diu, sinó el que fa", ha dit Armengol. "I què fa? Res. Vostè no ha fet res per resoldre el conflicte educatiu, no ha fet res per millorar les inversions estatutàries, ni els Pressuposts Generals de l'Estat ni el finançament. Per què serveix vostè, Sr. Bauzá?", ha afegit.

Continua el conflicte educatiu

La manca d'implicació de Bauzá per resoldre els dos assumptes principals que viu avui en dia Balears –el conflicte educatiu i la negociació dels PGE2014- ha quedat patent quan el president Bauzá s'ha absentat del Parlament durant dues setmanes. "Agafi el bou per les banyes", ha dit Armengol, qui ha recordat que la vaga indefinida en educació encara no està desconvocada, les converses amb la comunitat educativa no han donat cap resultat i aquesta mateixa setmana hi ha una vaga convocada per la LOMQUE.

A aquesta qüestió s'ha referit també la diputada Cristina Rita, qui ha demanat a la consellera què li sembla l'aprovació de la LOMQUE a Madrid amb l'oposició de tots els partits polítics i la promesa de que es derogarà la propera legislatura. "Aquesta és una llei classista, sexista, recentralitzadora. No és una llei per a tothom, és una llei per al PP", ha dit Rita. I, davant les al·lusions de la consellera a la "majoria social", Rita ha recordat que hi ha una vaga "d'aquí dos dies". "Aquesta és la primera vegada en democràcia que una llei educativa s'aprova només amb els vots d'un partit. La LOE es va aprovar amb els vots de tots els partits i només un en contra: el PP", ha afegit. La consellera també ha dit que la LOMQUE just s'està aprovant i "se té que experimentar".

En educació, en sanitat, en serveis socials... el PP està duent a terme una "perversa i orquestrada operació de frau", ha denunciat el diputat Lluís Maicas. I ha vaticinat un "nou nyap polític del PP: la dictadura democràtica, que ve a ser com la democràcia orgànica del general posada al dia", perquè el PP no hi creu en la democràcia ni en la participació. Ni de la societat en el govern dels interessos comuns, ni de les famílies en els processos educatius dels seus fills.  

Sanitat

En el plenari també s'han tractat temes com la sanitat, quan el portaveu parlamentari adjunt, Vicenç Thomàs, ha demanat al conseller Sansaloni un compromís ferm i definitiu de que no es cobrarà als malalts greus i crònics que han de menester fàrmacs de dispensació hospitalària. Thomàs ha acusat els Governs central i autonòmic de voler "exprimir" els malalts, davant la manca de concreció de Sansaloni.

Igualment, els socialistes han demanat avui en una pregunta de Pilar Costa i una Moció de Xico Tarrés que el Govern es comprometi a ficar el servei de radioteràpia dintre de la cartera de serveis del nous Hospital de Can Misses, des del principi, cosa que el PP s'ha negat a fer. 

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube