Imprimeix
PDF

Armengol : "El pressupost Bauzá per al 2014 no serveix per fer front a la dramàtica situació que viuen els ciutadans ni per reactivar l'economia"

FASPartit2nov

El PSIB-PSOE presentarà una esmena a la totalitat dels Pressuposts 2014, que són "absolutament continuistes" amb les polítiques anteriors del PP. El Govern Bauzá preveu recaptar menys i endeutar-se més. Augmenta el pressupost i destinarà el 25% a pagar els bancs. Bauzá fa "xantatge" als Consells Insulars i amenaça amb retallar pressupost si no accepten les seves condicions en el model de finançament el 2014. El PSIB-PSOE presentarà una esmena a la totalitat dels pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2014, perquè considera que "no són uns pressuposts per fer front al a dramàtica situació que vivim

, no garanteixen serveis i drets socials, ni inverteixen per estimular la recuperació econòmica". Així ho ha explicat la portaveu parlamentària i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, en una roda de premsa per valorar el "frau" del Govern Bauzá amb aquest pressupost, el darrer que ell aplicarà íntegrament, donat que el 2015 és un any electoral.

"Aquests no són els pressuposts per al creixement econòmic, sinó tot el contrari", ha valorat Armengol. Per una banda, baixaran en un 5% els ingressos disponibles propis, vinculats al IVA i al IRPF, el què posa de manifest que no hi haurà recuperació del consum ni de les rendes dels treballadors. També baixen en 42 M€ els ingressos previstos pels Pressuposts Generals de l'Estat, fruit de la incapacitat de Bauzá per negociar amb Madrid el què pertoca a Balears.

El Govern té previst augmentar ingressos per la via del deute amb els bancs, botant-se tots els seus "compromisos" de "no gastar més del què tenim", que tant ha pregonat els darrers anys. Tot i que Balears només pot tenir el 2014 un 1% de dèficit (266 milions), el Govern preveu augmentar el deute en 376 milions, és a dir, 110 milions més del què pot.

"I perquè s'endeuta el Govern? Bauzá augmenta el pressupost no per cobrir necessitats socials ni per reactivar l'economia, sinó per pagar els bancs", que se'n duen un de cada 4 euros del pressupost, ha dit Armengol. Aquest és, per tant, un pressupost "absolutament continuista" amb els anteriors del PP.

La socialista ha analitzat, per exemple, el pressupost d'Educació, que enguany augmenta un 2,9% però no aconsegueix recuperar el que ha baixat des que governa Bauzá. Si en 2012, el pressupost d'educació era 767M€, el 2014 seran només 761, i això amb la crispació i els problemes que ha creat el PP en el món educatiu amb el TIL i la seva suposada aposta per les "autopistes de l'educació".

En Sanitat, per primera vegada aquesta partida suposa només el 30% del total del pressupost. Es preveuen nous copagaments -donat que, per exemple, disminueix la partida per a transport sanitari- i hi ha baixades dramàtiques en els pressuposts de tots els hospitals públics de les illes, amb l'excepció lògica de Can Misses, que s'ha de posar en marxa. Els socialistes han alertat de que, amb la desaparició de GESMA del pressupost, els hospitals Joan March i General haurien d'estar integrats en Son Llàtzer i Son Espases respectivament, però els seus pressuposts també baixen.

En Benestar Social, Armengol ha denunciat que la major part de la pujada del pressupost (7,5%) va destinat a pagar els serveis generals de la conselleria. Al mateix temps, el SOIB baixa un 0,33% i encara no se sap res del Pla d'Ocupació que el Govern Bauzá va anunciar fa any i mig i que els més de 105.000 aturats de les Illes Balears estan esperant.

"L'augment del pressupost no el notaran ni els més de 105.00 aturats, ni els 3.300 menors amb problemes de malnutrició, ni el 25% de la població en situació de pobresa, ni els 6.000 dependents sense ajuda, ni els més de 16.000 malalts en llistes d'espera ni les 20.000 persones sense targeta sanitària", ha apuntat.

Tampoc hi haurà reactivació econòmica

Els pressuposts per al 2014 havien de ser els de la recuperació i per això Bauzá va remodelar el seu govern el passat mes de maig, un "frau absolut" que només va suposar un canvi de cares i augmentar l'estructura del Govern. Crida l'atenció que Bauzá, lluny d'aplicar al Govern l'austeritat que proclama, augmenti el seu gabinet en 12 persones i pugi mig M€ la partida d'alts càrrecs.

I mentrestant, l'impuls que havia de suposar la remodelació del Govern no arriba. "Encara estam esperant el Pla de Reactivació Econòmica i el Pla de Xoc contra l'atur", ha recordat Armengol. De fet, la conselleria que havia de liderar la recuperació, la Conselleria d'Economia, se'n du un ridícul 1,2% del pressupost total, i la suma dels capítols 6 i 7 de les distintes conselleries, que són els d'inversió, només puja a 24 milions d'euros.

A aquesta manca d'inversió del Govern Bauzá s'ha d'afegir la desaparició de les inversions estatutàries des del Govern Rajoy. "En el 2014 no hi haurà inversions productives, ni en I+D+i, ni en turisme, ni en medi ambient, ni ferroviària... Aquest és el gran forat que ens deixen les inversions estatutàries que Bauzá no ha estat capaç de reclamar", ha explicat Armengol.

Invasió de competències i xantatge als Consells Insulars

El PSIB-PSOE denuncia que el Govern, en el seu afany recentralitzador, "duplica competències i gestions" que corresponen als Consells Insulars, segons l'Estatut d'Autonomia, per exemple en matèria de serveis socials. I, a la vegada, Bauzá "fa xantatge als consells perquè els amenaça amb la pèrdua d'una part del seu pressupost si no accepten les condicions del Govern en el nou model de finançament, durant el 2014". Si no es tanca el nou model, els consells perdran les bestretes.

"Això és un cop de mort als Consells Insulars, una asfixia absoluta que patiran principalment els ciutadans perquè la part més important de les competències insulars són en serveis socials", ha recordat Armengol.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube