Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana la retirada de la Llei de Símbols, que és “un nyap polític, jurídic i social”

Cristina Rita interpellació PleCristina Rita sobre el TIL: "Si fos sincer l'objectiu del trilingüísme haurien fet un pla seriós aplicable, dilatat en el temps, progressiu de veritat, amb recursos i amb formació." Pilar Costa ha criticat durament la llei amb la que el Govern del PP ataca la llibertat d'expressió, la llibertat de càtedra i la llibertat sindical, tot un despropòsit en una societat democràtica.

Des del punt de vista polític, el PP i el Govern "tornen a crear un problema on no n'hi havia" i volen aprovar per llei una norma repressiva que preveu multar amb fins 10.000 euros si es penja a un edifici d'ús públic -una escola, un centre de salut, etc- qualsevol símbol que no hagi estat prèviament autoritzat.

"Aquesta és una llei fet per combatre uns llacets penjats a les escoles, llacets que en 35 anys de democràcia no han fet caure cap edifici públic", ha argumentat Costa. "La creuada del PP contra els llaços quadribarrats ens ha portat a l'absurd perquè, amb la literalitat de la llei, símbols com el Sant Crist, el Pare Noel o les carabasses de Halloween necessitaran aprovació prèvia de la conselleria per poder ser penjats a les escoles", ha explicat.

Durant la seva intervenció, Costa ha llegit la part del projecte de llei que diu "la utilització o col·locació de qualsevol altre símbol diferent dels descrits en els punts anteriors, haurà de ser autoritzats per la conselleria competent". La diputada ha apuntat també que, des del punta de vist jurídic, la llei és un nyap perquè vulnera la llibertat d'expressió i sindical, ja que les persones que fan feina als edificis públics també tenen drets que s'han de respectar i davant els quals les mesures que preveu el govern no tenen cap tipus de proporcionalitat. "Els edificis públics són de tots, no només dels que varen votar al PP. No són seus, senyor vicepresident", ha recordat Costa a Gómez durant el debat.

Finalment, a nivell social, el que el Govern està fent a la societat és impresentable i, sobre tot , imperdonable, ha argumentat Costa. "Balears mai havia viscut una conflictivitat social i educativa com la que vostès han provocat. El president no pot passejar ni per la seva terra sense ser escridassat, per això acaba passant més temps fora de les illes que aquí", ha explicat.

Costa ha conclòs criticant el "trilerisme polític" del PP que, després d'haver hagut de suavitzar la llei de símbols pel dictàmen del Consell Consultiu, ara introdueix una esmena per la porta de darrera per tornar el text a la seva versió més dura i repressora. I ha advertit: "Si en 35 anys de llibertat no ens han tapat la boca, ni totes les gavines blaves del món aconseguiran esborrar una cultura, una llengua ni la dignitat d'un poble".

"El problema del TIL no és únicament el TIL, també la seva nefasta gestió"

La diputada socialista Cristina Rita ha acusat al Govern d'haver aplicat una gestió "erràtica, improvisada i que només té un nord, un objectiu: posar en marxa la particular política lingüística" del Sr. Bauzá contra el català. El caos que ha generat el TIL als centres educatius és total, i està vinculat al conflicte excepcional, sense precedents, que el PP ha provocat en la comunitat educativa. "El TIL és el detonant que fa estallar el malestar ja existent en la comunitat educativa, malestar pels seus insults, per la persecució a la qual estan sotmesos", ha explicat Rita.

Ha explicat Rita que la casuística als centres escolars no pot ser més diversa i per això les variables de l'aplicació del TIL són múltiples. Els centres estan perplexes, estan preocupats. "Ja no saben què han d'aplicar i amb quins recursos. Tampoc ha arribat el professorat requerit amb nivell d'anglès per donar classes, ni el material, ni els auxiliars de conversa", ha explicat.

"Senyora consellera, el problema del TIL no és únicament el TIL. El problema és el TIL, evidentment, més la gestió que han fet vostès del problema", ha opinat la diputada. Sembla que la introducció de l'anglès no és més que una excusa per arraconar la llengua catalana. "Si fos sincer l'objectiu del trilingüísme haurien fet un pla seriós aplicable, dilatat en el temps, progressiu de veritat, amb recursos i amb formació", ha afegit.

"Bauzá havia de menester un conflicte en el món educatiu per reagrupar els seus radicals amb ell", ha opinat el diputat Antoni Diéguez, qui ha demanat a la consellera d'Educació si li sembla normal que "la seva conselleria destaqui més per la seva labor repressora que per l'educació". En Google, les "millores educatives Joana María Camps" obtenen 17.200 resultats, mentre les "amenaces Joana María Camps" tenen 314.000. La seva nefasta gestió del problema educatiu "els ha fet perdre la confiança i el suport social. Sense el suport, només els queda la repressió", ha afegit.

En el plenari també s'han tractat altres qüestions, com ara la salut. El diputat Vicenç Thomàs ha denunciat que el pressupost previst per al 2014 "no serà suficient per atendre les necessitats sanitàries dels ciutadans de Balears". Els ciutadans han perdut serveis i drets, paguen per la sanitat i d'altres no en tenen dret. "Ara els ciutadans ja no saben ni quan ni on seran atesos", ha criticat Thomàs, en referència a la suspensió del Decret de Garanties de Demora. I mentrestant, els pressuposts "dediquen de cada vegada més doblers a la sanitat privada", ha denunciat.

Per altra banda, el diputat Jaume Carbonero ha demanat al Govern sobre la urbanització Muleta II, on es vol autoritzar una urbanització, tot i que "no hi ha cap servei bàsic que funcioni". Aquest és un requisit de la llei i no es compleix en el cas de Muleta II, ja que, tal com diu l'informe pericial, "en cas de que hagin d'entrar en us els serveis indicats com existents, gran part d'ells s'hauran de reconstruir o reinstalar, ja que no poden oferir els serveis per als que varen ser realitzats". A Muleta II "no hi ha cap servei que compleixi amb la qualificació de suficient i plenament funcional. Ni aigua, ni clavegueram, ni subministrament d'energia ni faroles", ha apuntat Carbonero.

A més, a més, durant el plenari, el vicepresident no ha volgut confirmar a la diputada Pilar Costa si ell i el president Bauzá dimitiran si són finalment imputats per la querella interposada per UGT per presumpte prevaricació i malversació de fons públics. El codi ètic que PP ha imposat a altres càrrecs públics no està clar que li apliqui també al president.

Finalment, el diputat Marc Pons ha lamentat l'oposició del PP a instar al Govern de l'Estat a que compleixi amb l'Estatut d'Autonomia respecte a les inversions estatutàries i millorar així les inversions a les Illes Balears.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube