Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE inicia accions legals i legislatives per defensar els drets mediambientals de tots els ciutadans de les Illes

Francina i Hugo 1

Armengol: "Presentam un recurs davant el Tribunal Suprem en contra del Pla Hidrològic que, de seguir endavant, suposarà la sobreexplotació dels aqüífers de Balears". Els socialistes presenten també dues iniciatives legislatives en el Parlament per ampliar el Parc Natural Marítim-Terrestre de Cabrera i per protegir el litoral de les Balears. "Balears és una comunitat turística, on ens visiten perquè, a pesar de tot, encara tenim un paisatge magnífic. Un paisatge que ara està en perill per les polítiques del Partit Popular", ha explicat Armengol.

El PSIB-PSOE ha decidit iniciar una sèrie d'accions legals i legislatives per defensar els drets i els interessos mediambientals de tot els ciutadans de les Illes Balears, front a les polítiques del Partit Popular. 

"Per al PP, el sòl té un preu, i el ven al millor comprador", ha explicat Armengol. Front a les polítiques del PP de "vendre el que és de tots per donar-lo a beneficis privats", el PSIB-PSOE ha presentat avui tres iniciatives en defensa dels interessos comuns de tota la ciutadania.

"Haurem de recórrer una vegada més a la justícia per defensar els drets ambientals de les Illes Balears, i en concret un dret fonamental que és el dret a l'aigua, un ben escàs a les nostres illes", ha dit.

Armengol ha explicat que el Govern del PP i en concret el conseller Company va decidir aturar el Pla Hidrològic de les Illes Balears que estava consensuat amb entitats i garantia la sostenibilitat dels aqüífers de les illes, i el va canviar radicalment. "Sense participació d'entitats i sense exposició pública, el PP va aconseguir l'aprovació en el Consell de Ministres d'un pla que permetrà la sobreexplotació dels aqüífers, posant en greu risc la seva sostenibilitat", ha explicat Armengol.

Per això, el PSIB-PSOE va interposar ahir un recurs contenciós-administratiu al Tribunal Suprem contra el Pla Hidrològic de les Illes Balears.

Protegir el litoral balear de la Llei de Costes estatal

El PSIB-PSOE ha presentat també dues iniciatives legislatives per ser tramitades en el Parlament de les Illes Balears. La primera és una llei per tal de combatre -al manco parcialment- l'atemptat contra el litoral que suposa la Llei de Costes del Partit Popular, que el PSOE també ha recorregut davant el Tribunal Constitucional.

"Com el Constitucional duu el seu temps, el diputat Jaume Carbonero ha elaborat una proposta de Llei per evitar la requalificació de zones costeres molt importants de les illes, que són paisatges emblemàtics i que ara estan en risc per una disposició transitòria de la Llei de Costes", ha explicat la secretària general.

Aquesta disposició dóna un període de dos anys perquè algú pugui reclamar com a urbans espais colindants amb la mar que haguessin patit alguna transformació urbanística abans del 86, i en condicions molt laxes. Això "deixa enlaire espais protegits tan emblemàtics com Shangri-La o Sa Canova a Mallorca, Es Grau a Menorca o Ses Feixes a Eivissa",ha explicat. Molts d'aquests espais es varen poder protegir pels esforços i la mobilització social de la ciutadania i ara estan en risc per les polítiques del PP.

Finalment, el PSIB-PSOE ha registrat també en el Parlament una proposició de llei per ampliar els límits del Parc Natural Marítim-Terrestre de Cabrera amb l'objectiu de conservar la riquesa del seu fons marí. En el cas de tirar endavant amb la iniciativa, el Parc de Cabrera passaria a convertir-se en el més gran i ric de tota la Mediterrània.

Consolidar els drets mediambientals a la Conferència Política del PSOE

Armengol ha comparegut en roda de premsa acompanyada pel diputat Jaume Carbonero i pel secretari d'Ordenació del Territori i Sostenibilitat de Medi Ambient de l'Executiva Federal del PSOE, Hugo Morán, qui ha explicat la ferma aposta del PSOE pels drets mediambientals de la ciutadania.

El socialista ha lamentat que, en els darrers dos anys, pràcticament s'han esborrat del mapa els drets mediambientals que s'havien anat consolidant en els darrers 30 anys. "Les lleis ja no es fan amb base científica i en col·laboració amb experts. La ciència ha estat substituïda per la ideologia i fa dos anys que els científics estan emmordassats, ningú els demana la seva opinió per a la redacció de cap llei ni en els processos previs d'informació."

El PSOE vol aturar aquesta destrossa i per això la sostenibilitat i el medi ambient seran temes centrals en la Conferència Política del PSOE que es celebra aquest cap de setmana a Madrid, ha explicat Morán. "Volem que els drets mediambientals estiguin garantits perquè cap govern, per molta majoria absoluta que tengui, pugui expropiar a tota la ciutadania del que és de tot per fer-lo privat , al servei d'uns pocs", ha conclòs.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube