Imprimeix
PDF

Armengol a Bauzá: "Viatja per tot el món i no té ni 5 minuts per reunir-se amb la comunitat educativa"

Armengol Ple Parlament novEl Ple rebutja bona part d'una Moció socialista per retirar els copagaments sanitaris i donar assistència sanitària als s col·lectius exclosos. També vota en contra de la PNL socialista per reformar la Constitució per adaptar-la als nous temps i avançar cap a un estat federal. 

La portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, ha qüestionat avui durant el Plenari del Parlament les prioritats del president Bauzá que "viatja per tot el món però no té ni 5 minuts del seu temps per reunir-se amb la comunitat educativa", amb un conflicte obert des de fa mesos que perjudica sobre tot als infants i a les seves famílies. "Diu que tenen les portes obertes al diàleg i el que haurien de tenir són acords tancats", ha apuntat el diputat Cosme Bonet a la consellera Camps.

Armengol ha lamentat que Bauzá visiti una escola a Xile, però no vulgui rebre als mestres, als pares i mares d'aquesta comunitat autònoma; o se'n vagi de viatge a California o al foro de La Razón, però no es dediqui a solucionar el major problema que tenen actualment les Illes Balears: més de 80.000 aturats.

La socialista ha qüestionat quines són les prioritats del president Bauzá. "És normal, que amb 80.000 aturats, la prioritat del president sigui tancar la boca i atacar els tret identitaris del nostre poble, amb una llei repressiva, que recupera la censura prèvia i vol tapar el rebuig ciutadà contra les seves polítiques?", ha demanat. "És normal, que es dediqui a perseguir símbols democràtics i no feixistes, que és el que marca la Llei de Memòria Històrica?", ha afegit.

Armengol ha demanat a Bauzá "que sigui més rigorós" i que faci feina de debò per defensar els interessos reals i solucionar els problemes de la ciutadania, amb els pressuposts de la CAIB per a l'any 2014. "Els aturats, les autopistes de l'educació, la sanitat pública i la dependència són els grans absents en els seus pressuposts", ha dit Armengol. Aquests "mals pressuposts" ho són, en bona part, per la manca de reivindicació de Bauzá davant Madrid, que el 2014 ens torna a deixar a la coa en inversions, amb només 66€ per capita.

La socialista ha acusat Bauzá d'intentar enganar la ciutadania, quan diu que el PP aprovarà una esmena als PGE 2014 perquè arribin a Balears 74 milions més."La mentida té les cames curtes i el propi PP de Canàries ha negat que hi hagi 74M€ per les Illes Balears", ha recordat.

La manca de compromís del Govern amb les persones aturades és evident, quan el president Bauzá ha dit avui mateix que "no fa falta un Pla d'Ocupació", tot i que finalment sembla que el presentaran, amb un any i mig de retard. "El Govern diu que baixa l'atur i creen ocupació, un argumentari que justifica l'autocomplaença i sobre tot intenta justificar els Pressuposts 2014, que preveuen 85€ a l'any per polítiques laborals per treballador a l'atur", ha denunciat la diputada Joana Barceló. La socialista ha assenyalat que "malgrat la magnífica temporada turística, no hem aconseguit arribar a les xifres d'ocupació del 2011, ni del 2010 ni del 2009. La precarietat creix de forma insostenible, amb contractes per dies, a temps parcial i, en dos anys, 2.500 treballadors ha passat de fixes a fixes discontinus en la mateixa empresa".

Les previsions optimistes del Govern no se les creu ningú. El diputat Joan Boned ha augurat que el 2014 serà "un any més de retallades i de sacrificis dels de sempre, dels que menys tenen", perquè el Govern haurà d'assumir la seva part del brutal retall de 8.600 milions d'euros que imposa el Govern central. Ha proposat que facin una vertadera reforma fiscal perquè pagui més qui més té. "Vostès descarten més retallades i nous imposts, però aquest govern acostuma a dir una cosa i fer tot el contrari", ha dit al conseller.

També els diputats Bel Oliver, Damià Borràs i Marc Pons han demanat el Govern sobre la fira de turisme WTM, la privatització d'AENA i el "xantatge" de l'Executiu als consells insulars, als que amenaça amb retirar part del finançament si no accepten el seu sistema de finançament.

El PP manté els copagaments sanitaris

En el plenari, el PP ha rebutjat la major part d'una Moció socialista sobre política sanitària, que demanava la retirada dels copagaments -com la taxa de 10€ per la targeta sanitària o el copagament farmacèutic per als pensionistes- i un compromís ferm de que el Govern no aplicarà nous copagaments, com el transport sanitari no urgent o les prestacions ortoprotètica i dietètica.

El diputat socialista Vicenç Thomàs volia també que el Parlament instàs al Govern a publicar les llistes d'espera cada tres mesos i mensualment la informació de l'activitat assistencial. També ha proposat que es torni a garantir un temps màxim per a les intervencions (180 dies), consultes amb especialistes hospitalaris (60 dies) i proves complementàries (60 dies). Ha defensat igualment una gestió pública i amb recursos propis del servei de radioteràpia al nou Hospital de Can Misses. Tot això ha estat rebutjat.

Els únics dos punts aprovats han estat la proposta de formalitzar la continuïtat assistencial amb l'Hospital Creu Roja i a cercar un acord amb els professionals en relació a la reorganització assistencial que afecta a Creu Roja, Son Llàtzer i als centres de salut de Rafal Nou, Coll d'en Rabassa, Can Pastilla i Trencadors.

Reformar la Constitució Espanyola per avançar cap a un estat federal

Finalment, el diputat Cosme Bonet ha defensat una Proposició No de Llei sobre la reforma de la Constitució Espanyola per poder avançar cap a un estat federal, adaptant-la als canvis i la realitat del país. "La societat espanyola del 2013 no és la del 78. Hem de donar resposta a les noves necessitats de la ciutadania", ha explicat Bonet.

La PNL defensava que "es reconegui la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística de l'Estat espanyol"; la inclusió del principi d'ordinalitat en el finançament; la reforma del Senat i la federalització del poder judicial. Plantejava també la plena consideració de les comunitats coma part de l'Estat, contemplant la possibilitat d'asimetria. La PNL ha estat rebutjada per la majoria del PP.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube