Imprimeix
PDF

Armengol proposa "blindar" per llei la despesa mínima per educació, sanitat i serveis socials

Armengol en Ple nov webDemana la retirada dels pressuposts per al 2014, que són "una eina ideològica"  per augmentar les desigualtats a les Illes Balears. 

 

El PSIB-PSOE proposa "blindar" per llei una despesa mínima en els pressuposts autonòmics per finançar "els pilars de la cohesió social i el progrés de la nostra comunitat". "Li proposo que pactem una despesa per a educació, sanitat i serveis socials, que si algú la vol retallar en el futur ho hagi de fer en diàleg amb els grups parlamentaris i els afectats", ha dit la portaveu parlamentària socialista, Francina Armengol, durant el debat de pressuposts de la CAIB. 

Armengol ha defensat que és imprescindible "blindar" els drets socials de la ciutadania per evitar precisament el que ara està fent el Partit Popular : "passar d'una societat de drets a una societat de privilegis d'alguns".  Les Illes Balears avancen de cada vegada més cap a una "societat a dues velocitats", ha advertit, durant la presentació de l'esmena a la totalitat del pressupost.

La socialista ha demanat la retirada del projecte de pressuposts de la CAIB, que són "els comptes del dolor, dels retalls i dels pagaments als bancs". Uns pressuposts que dediquen un de cada 4 euros a pagar a les entitats financeres, i que delaten l'actitud d'un govern que gasta el que no té: el deute públic ha passat en dos anys del 17 al 22% del PIB de Balears.

Ha recordat Armengol que els pressuposts no destinen a educació ni tan sols el que el mateix PP va pressupostar el 2012, tot i que haurà una paga doble més que l'any passat i 120 auxiliars més. "De les autopistes de l'educació, hem passat a camins de muntanya", ha opinat Armengol, qui ha recordat els greus conflictes creats per l'executiu Bauzá en el món educatiu per voler aplicar de forma el TIL, de forma precipitada, sense consens i sense la dotació de recursos i personal necessària.

Els comptes per al 2014 també deixen, per primera vegada en la història, només un 30% del total per a Sanitat, i consolida els copagaments a la ciutadania, als malalts crònics i als pensionistes. "Enguany ha recaptat 10 milions d'euros de les butxaques dels ciutadans", ha recordat Armengol, mentre sempre quedarà en la memòria "la mort d'Alpha Pam, exemple de la seva política de treure persones de la sanitat pública".

Aquests "no són un pressuposts socials. No garanteixen els drets ni defensen la igualtat d'oportunitats, sinó que consoliden les desigualtats" . El Govern destina poc més de 7 milions d'euros a les polítiques actives d'ocupació, és a dir, uns 85euros per persona aturada a l'any, i a dia d'avui, encara no tenim el famós Pla d'Ocupació que el Govern va anunciar fa mesos (i que no té plasmació pressupostària en l'avantprojecte per al 2014). Tampoc dedica grans inversions a reactivar l'economia i crear ocupació. "Dedicar 24 milions d'euros a reactivar l'economia de les Illes Balears deu ser una broma", ha apuntat Armengol.

I el Govern no té ingressos perquè no ha fet la feina que li tocava davant Madrid i els ingressos propis via imposts baixen, perquè el consum no es pot reactivar en una societat que té por, després d'haver perdut tot tipus de drets, garanties i feina. Armengol ha recordat al Govern que podrien haver comptat amb 43 milions d'euros més, que el Govern va perdre per no voler aplicar abans l'impost de patrimoni. "43 milions que haguéssim pogut dedicar a atendre les necessitats de la ciutadania", ha apuntat.

Els pressuposts del 2014 "són una eina ideològica del PP per augmentar les desigualtats a Balears", ha argumentat Armengol. "Amb l'excusa de la crisi, el PP està imposant a la majoria una solució a la crisi que passa per la precarietat econòmica i social dels ciutadans", ha apuntat.

Manca de solució al conflicte educatiu

El plenari ha estat molt marcat també per la situació de conflicte educatiu, que encara està lluny d'haver-se solucionat. "Bauzá no ha fet res per resoldre la situació", ha denunciat Armengol durant la seva pregunta, en què ha acusat el president de no escoltar la veu del carrer. Armengol ha recordat que fa més d'un mes que els directors d'escoles de primària i secondària varen demanar per escrit orientació de la Conselleria sobre com afrontar els dubtes sobre l'aplicació del TIL, sobre tot en relació als alumnes amb dificultats especials. "Són preguntes tan senzilles sobre com donar classe a alumnes que queden aïllats perquè no coneixen la llengua en què es dóna l'assignatura, o si s'ha de donar més pes al contingut curricular o al coneixement de l'idioma. No han tingut cap resposta", ha denunciat Armengol.

Tant Armengol com Cristina Rita han mencionat diversos casos d'alumnes amb necessitats especials que no estan sent atesos com cal, pels retalls de professors de suport i altres inversions a les escoles que no es fan. "Vostè posarà 140 professors més per implantar el TIL, però no té suficients auxiliars tècnics educatius", ha denunciat Rita. Ha acusat al Govern de no preocupar-se pels alumnes amb necessitats especials i ha recordat diversos casos particulars d'alumnes que no poden seguir les classes per manca de suport.

El Govern, i sobre tot la Conselleria d'Educació, està massa ocupada perseguint docents i ignora les seves responsabilitats de respondre a les preguntes i les sol·licituds de manteniment de les escoles. Lluís Maicas ha denunciat que la consellera "deixa les infraestructures de l'escola pública a punt de demolició", per la seva deixadesa en el manteniment i "el seu no gens discret objectiu de convertir el dret a l'educació en un privilegi restringit a aquells que la puguin pagar".

I d'aquí poc la consellera assumirà una responsabilitat més: la d'exercir la censura prèvia sobre els símbols que es vulguin penjar a prop de 300 escoles de les Balears, ja que segons l'avantprojecte de Llei de Símbols i les esmenes presentades pel PP Balear, serà ella la responsable de donar autorització "perquè es pugui penjar un Pare Noel, un colom de la pau o una jaia Corema", ha recordat Cosme Bonet.

Thomàs ha retret al president Bauzá que s'emocioni –segons ha confessat ell mateix- al veure el lloc on vivia i resava Juníper Serra, però no sigui capaç d'escoltar els docents ni els manifestats al carrer que li demanen diàleg i consens per al TIL.

El Govern hauria de trepitjar el carrer, escoltar i veure com està la ciutadania, ha recomanat la diputada Pilar Sansó, segons qui, el Govern vaticina la recuperació econòmica que "pot ser serà certa per a les grans empreses, però no per a les famílies ni per a les micro i petites empreses".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube