Imprimeix
PDF

Armengol ofereix un pacte per salvar dels retalls els pilars de l'Estat del Benestar: Educació, Salut i Polítiques Socials

Armengol en Ple nov web 2Armengol a Bauzá: "Qualsevol família de les illes trobarà el seu discurs molt poc ajustat a la seva realitat. A quina recuperació es refereix? Jo no la veig." La portaveu parlamentària socialista ha ofert al president Bauzá fer un pacte de Comunitat per consolidar i salvar de les retallades "el pilars del Estat del Benestar i de futur d'aquesta comunitat: educació, salut i polítiques socials". Durant la seva intervenció en el Debat de política general,  ha proposat "anar una passa més enllà en el model de comunitat autònoma, en el model de benestar pel país i per a les nostres properes generacions".

Armengol ha ofert al president "blindar els pilars del benestar dels retalls" per poder-los preservar i garantir en el futur.  "El futur passa per la cohesió social, pel coneixement. Aquest ha de ser el nostre model de futur. Els socialistes proposam que per retallar el nostre futur es necessiti una majoria qualificada, que calgui un consens majoritari de la societat", ha dit.

El PSIB-PSOE presentarà un projecte de llei que desenvolupi el corpus de drets socials que recull l'Estatut del 2007 en el seu article 16 i següents, on es recull el dret a la salut, a l'educació, a la dependència i el dret al treball i l'ocupació. "Demostri que el partit del "no" no és el seu. Demostri el seu desig de diàleg i consens amb fets, no només amb paraules", ha exigit a Bauzá.

Aquesta proposta va en la línia de totes les presentades pel Partit Socialista en els darrers anys, "alternatives a la política de retalls i d'austeritat que no han duit a la recuperació, sinó més depressió social", ha dit Armengol. "Hi havia marge per fer altres polítiques" que les que ha aplicat el PP, ha opinat, i ha lamentat les brutals retallades de drets i llibertats, de prestacions i de serveis que han patit els ciutadans i ciutadanes els darrers anys.

Armengol ha mencionat en el seu discurs tots els oblidats del discurs del president Bauzá, tan triomfalista com irreal, tan allunyat de la realitat quotidiana de les famílies de Balears. "Qualsevol família de les illes trobarà el seu discurs molt poc ajustat a la seva realitat. A quina recuperació es refereix? Jo no la veig", ha dit la portaveu.

La legislatura de la desigualtat i la precarietat

"Sempre hem dit que de la crisi en sortirem. La clau és saber com", ha declarat Armengol. De moment, el balanç d'aquests dos anys és el de "la precarietat i la desigualtat, mentida i autoritarisme", ha opinat.  

En aquest temps de precarietat laboral, amb la pujada d'imposts i la baixada de prestacions, han sorgit nous conceptes com "els treballadors pobres, que tenen feina, però no poden viure", i tot un segment de la població –prop del 20%- que viu en el llindar de la pobresa.

Hi ha moltes persones a la nostra comunitat autònoma que estan vivint "més a prop d'un procés d'exclusió social que de reinserció laboral", ha  denunciat Armengol. I la realitat del carrer "no és la d'un suposat creixement, sinó la de persones que guanyen menys que fa un any. El final del túnel, president, hi ha poques famílies que el vegin", ha apuntat. "Vostè és dels únics que ho veuen, perquè vostè comptabilitza dos treballs. Vostè no sap el que viu la gent."

Amb les reformes de Rajoy, la laboral o la de les pensions, les condicions són més dures, els drets més escassos. Tot són sacrificis en nom del dèficit. "M'indigna que en el nom de la recuperació moltes persones hagin perdut la seva feina. Que hi hagi nins que no tenen ni un dinar com toca al dia. M'indigna com els treballadors del sector turístic fan més hores però perden prestacions durant l'hivern ", ha dit Armengol.

Però aquests sacrificis no van acompanyats d'una bona gestió ni d'una reivindicació activa davant Madrid per a un millor finançament. Avui matí "hem viscut un nou capítol de renuncia del nostre autogovern: el president ha renunciat públicament als 2.800 milions d'euros que es van acordar la legislatura passada. Són mal gestors, president", ha opinat Armengol.

En matèria educativa, la socialista ha criticat que "la crisi ha estat el camuflatge idoni, l'excusa d'un atac a la igualtat d'oportunitats, a l'autonomia dels centres, a la qualitat de l'ensenyament, als docents, a la llengua pròpia". "El futur és l'educació, i si hi ha un pilar que no haurien d'haver tocat sense consens, és aquest", ha defensat Armengol.

Cap pare ni mare està en contra de l'anglès, igual que tothom està a favor de combatre el fracàs escolar, però "cap mesura d'aquest govern s'ha fet amb el suport dels sectors implicats. I sense consens és impossible construir autopistes de l'educació. Sense consens, el TIL només es pot derogar", ha dit. La imposició del PP ha rebut un rebuig històric simbolitzat pel "TIL, que és l'ADN d'aquest govern autoritari, que imposa sense escoltar i criminalitza a qui no pensa com ell".

Armengol ha reconegut que se li romp el cor amb el que està fent el PP a l'educació pública, amb la LOMCE, amb els retalls. "Els infants, els més fràgils, no mereixen ser moneda de canvi de la seva política de retallades. No podrem parlar de recuperació quan una  família, una sola, veu que el seu fill amb necessitats especials deixa de tenir el suport escolar que havia tengut fins ara en nom de la reducció del dèficit", ha opinat.

En matèria sanitària, Armengol ha criticat que el PP hagi convertit "la salut en un producte de mercat, no en un servei públic" i ha recordat els copagaments, la benzina més cara d'Espanya o les llistes d'espera històriques a Balears. També ha alertat sobre les passes del PP cap a la privatització de serveis sanitaris –com la radioteràpia a Eivissa i Menorca- i ha demanat si "és cert que s'està negociant la privatització dels hospitals d'Inca i Manacor?".

Ha recordat Armengol les més de 5.000 persones que esperen una prestació per dependència, mentre baixa la despesa social del Govern, pugen les taxes universitàries fins al 150% i més de 100.000 persones estan en llista d'espera sanitària.

"Les polítiques del PP sacrifiquen persones. És cert que nosaltres hem demanat sacrificis, però mai estarem a favor de sacrificar persones per superar crisis com l'actual. Sabem què és la factura d'una crisi, però mai la gestionaríem con vostès. Mai", ha apuntat.

Confrontació i imposició

Armengol ha recordat que Bauzá va ser triat per ser "el president que resoldria la crisi des del diàleg" i avui és un home aïllat que du gairebé 900 dies infringint dolor al seu poble, amb una majoria parlamentària que ha estat incapaç de guanyar-se la majoria social i segueix governant a cop de decret llei (ja són 24!).

"Aquesta havia de ser la legislatura de la recuperació econòmica i som al final d'un dels períodes més conflictius, social i institucionalment parlant, dels 30 anys d'autonomia", ha dit. Ha recordat el greu conflicte educatiu que ha creat Bauzá, la major manifestació de la història de les Illes Balears, i les mentides continues del programa electoral. "I quan les mentides han sortit a la llum, ha estat l'hora de l'autoritarisme, de la imposició, de la censura prèvia",ha lamentat.

La socialista ha esmentat la utilització del Parlament "com un espai de filibusterisme polític", la manca de diàleg institucional amb les forces polítiques i la concertació social ha desaparegut. "I ara sabem que el govern es dedica a fer una purga ideològica dels funcionaris", ha afegit. Aquestes actuacions del Govern són "més pròpies del fanatisme ideològic que d'una societat democràtica". D'un president "autoritari, pare de normatives que imposen enlloc d'acordar, com la Llei de Símbols, el Decret del TIL o la llei de Funció Pública, totes amb un rebuig social i amb data de caducitat, l'any 2015", ha afegit.

Armengol ha assenyalat que el Partit Socialista ha escoltat el missatge de la ciutadania i el seu desig de canvi i de diàleg, en contra de la forma de governar de Bauzá. "El Govern ha tocat la columna vertebral del país, des de la llengua a l'educació, des de la sanitat al finançament, i no ha demanat opinió, cap consens ni acords a ningú".  "Una societat desigual, és una societat abocada al fracàs col·lectiu", ha afegit.

Ha conclòs Armengol amb una frase del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcel d'enyorança i orgull de Mallorca. I ha demanat a Bauzá que prengui les seves decisions "des del respecte a la història, la identitat i al futur que tots els ciutadans de Balears volen construir junts": "Tota la meva vida es lliga a tu, com en la nit les flames a la fosca".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube