Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE demana un segon informe del Consell Consultiu davant els dubtes de constitucionalitat de la Llei de Símbols

Costa declas ParlamentPilar Costa: "El PP ha impedit, una vegada més, que el Parlament faci un informe jurídic sobre la Llei de Símbols, perquè saben que és un "bodri" que atempta contra la llibertat d'expressió i persegueix la repressió dels col·lectius crítics amb el Govern".

El PSIB-PSOE presentarà en les pròximes hores una sol·licitud perquè el Parlament de les Illes Balears acordi demanar un nou informe al Consell Consultiu sobre l'avantprojecte de Llei de Símbols, que avui matí ha conclòs la seva tramitació en comissió i es prepara per passar al ple. "El PSIB-PSOE ha demanat que aquesta llei quedi damunt la taula pels dubtes d'inconstitucionalitat que planteja, però sembla que el PP té presa i la llei anirà a plenari en unes setmanes", ha lamentat Pilar Costa.

La diputada socialista ha lamentat que el Partit Popular hagi impedit avui, una vegada més, en la Comissió d'Assumptes Institucionals i en la Mesa del Parlament, que es demani un informe jurídic sobre la Llei de Símbols als juristes de la Cambra, "perquè ells mateixos són conscients que és un "bodri" de llei que atempta a la llibertat expressió, de càtedra i persegueix la repressió de tots els col·lectius que molesten o són crítics cap al govern".

En l'escrit que presentarà, el PSIB-PSOE sol·licita al ple del Parlament que es demani un nou informe al Consell Consultiu i que es pronunciï, en concret, sobre el "procediment de control previ" que el Govern vol instaurar per la col·locació de símbols no oficials als edificis públics, i les seves implicacions per a la llibertat d'expressió. Argumenta el PSIB-PSOE que "el Dictamen de la Llei s'aparta, sense cap tipus de justificació, del principi del pluralisme polític i dels valors constitucionals i democràtics més bàsics, i que suposa una vulneració de les llibertats ideològica i d'expressió, proclamades com a drets fonamentals en els articles 16 i 20 de la Constitució Espanyola".

El PSIB-PSOE ha decidit presentar aquesta sol·licitud -que ha d'aprovar el plenari del Parlament- després que el PP hagi aprovat avui en la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament el dictamen de la llei, amb els vots en contra de l'oposició. Ni el PSIB-PSOE ni MÉS han volgut signar l'informe de ponència perquè no inclou les peticions explícites dels socialistes de que constin en l'acta els dubtes expressats la setmana passada per la lletrada del Parlament sobre la possible inconstitucionalitat de la Llei de Símbols.

El PSIB-PSOE havia demanat que constàs en acta aquesta advertència oral de la lletrada i que es sol·licités un informe als serveis jurídics del Parlament sobre aquesta mateixa qüestió. No obstant, en la Comissió d'avui, ha quedat clar que el informe de ponència no inclou ni un informe jurídic ni tan sols la menció a l'advertència oral de la lletrada. "No és un caprici del Grup Socialista, sinó l'advertència de la lletrada per la possible inconstitucionalitat de la llei la que ens fa sol·licitar més informes jurídics", ha explicat Costa.

Ha explicat també que, durant el debat de ponència, el PP va dir que tenia en les seves mans un informe jurídic que avalava la constitucionalitat de la Llei, i el Grup Socialista ha demanat veure-lo. "No n'hem vist cap", ha explicat Costa. "Volem una explicació de perquè la mesa del Parlament ha denegat la petició que es fes un informe jurídic pels serveis del Parlament sobre constitucionalitat, o no, de la Llei de Símbols", ha explicat Costa.

El PSIB-PSOE recorda que molts de juristes de reconegut prestigi de Balears han posat el crid en el cel respecte a la repressió que suposa la Llei de símbols. "Tenim dubtes de la seva inconstitucionalitat però, encara que ho fos, no s'hauria d'aprovar una llei que té per únic objectiu reprimir i tapar la boca bàsicament al sector educatiu", ha apuntat.

Duran desprestigia el Parlament

El PSIB-PSOE ha presentat avui en la Junta de Portaveus una nova queixa per l'actitud partidista de la presidenta del Parlament, Margalida Duran. "Duran s'ha convertit no només en la delegada del Govern sinó en la delegada de la portaveu del Partit Popular", ha denunciat Pilar Costa. "Pels mateixos motius exactament, una diputada del PP pot parlar i a un altre, de l'oposició, no", ha explicat.

La diputada ha lamentat "amb tristesa i pena" que l'actitud partidista de la presidenta estigui afectant al Parlament, al "que fa perdre el prestigi que hauria de tenir qualsevol institució". Costa considera que el partidisme de Duran "respon a una estratègia orquestrada des del Govern, des del PP i pel propi president Bauzá, per tapar la boca a tot allò que molesta". "Hi ha moltes formes de reprimir la llibertat", ha apuntat.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube