Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE proposa regular les cigarretes electròniques pel seu possible impacte negatiu sobre la salut

Vicenç Thomas al parlVicenç Thomàs: "Les cigarretes electròniques no són un producte comercial ordinari. Algun organisme regulador competent ha de comprovar la seva efectivitat, seguretat i qualitat". 

El PSIB-PSOE ha registrat en el Parlament de les Illes Balears una proposició no de llei defensant que es faci un estudi exhaustiu sobre les cigarretes electròniques i es posi en marxa el procés de cara a la seva regulació. "La nicotina és un producte addictiu de consum humà i només per aquest motiu, les cigarretes -que alliberen aquesta substància- han de ser regulades", ha explicat el diputat socialista Vicenç Thomàs, autor de la iniciativa.

Thomàs ha assenyalat que, apart de la quantitat de nicotina alliberada (que pot variar segons la cigarreta), també hi ha altres aspectes preocupants, com és la presència d'altres substàncies perjudicials per a la salut, com les nitrosamines o el dietinelglicol. A més, a més, la cigarreta electrònica pot estimular l'hàbit de fumar en ex-fumadors i pot constituir una forma d'introduir als joves en el consum de tabac, el que pot restar eficàcia a les estratègies de control del tabaquisme.

"Les cigarretes no són un producte comercial ordinari. Algun organisme regulador competent ha de comprovar la seva efectivitat, seguretat i qualitat" explica Thomàs en la proposició no de llei. De fet, el diputat socialista es fa ressò d'una recent recomanació del European Network of Smoking Prevention (ENSP), que no aconsella l'ús de cigarretes electròniques, com a mínim, fins que qualque organisme ho faci.

A Espanya està permesa la comercialització d'aquestes cigarretes, degut a la situació de al·legalitat o buit legal que existeix. "És difícil entendre que, si aquests productes contenen nicotina, no estiguin regulats com a producte farmacològic", ha opinat Thomàs.

Per això, la PNL socialista vol que el Parlament insti, en primer lloc, a l'Agencia Española del Medicamento de Productos Santiarios (AEMPS) i al Instituto Nacional de Consumo a iniciar un consum exhaustiu sobre la composició d'aquests productes, a fin de determinar l'existència de substàncies no detectades entre els seus components i el seu possible impacte negatiu sobre la salut.

En segon lloc, el PSIB-PSOE vol que el Parlament insti la Conselleria de Salut perquè el Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud coordini l'ús, la promoció, la venda i la comercialització de les cigarretes electròniques. Finalment, vol que el Parlament insti a la mateixa conselleria a adoptar mesures cap a les cigarretes electròniques i, en base al principi de precaució, la limitació del seu ús, venda i comercialització fins que això estigui regulat a nivell estatal. Altres comunitats autònomes ja han anunciat que ho regularan dintre de l'àmbit de les seves competències.

Aquesta PNL complementa vàries preguntes parlamentàries del mateix diputat sobre la regulació a Balears de la fabricació, venda i consum de les cigarretes electròniques, així com per les directrius i accions de la Direcció General de Salut Pública en el mateix àmbit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube