Imprimeix
PDF

El PSIB-PSOE reclama consens perquè el nou sistema de finançament dels Consells Insulars sigui un marc legal estable i de futur

Pons i Rosario Sánchez webMarc Pons: "Davant una proposta del PP no consensuada, poc transparent i que empobreix els Consells, volem més diàleg i cap retrocés en el finançament insular, amb un pla de pagaments dels 370 milions d'euros de deute pendent".

El PSIB-PSOE ha presentat al·legacions a l'Avantprojecte de Llei del sistema de finançament definitiu dels Consells Insulars i ha demanat més diàleg i més consens sobre el nou model perquè pugui ser un marc legal estable i de futur. "La llei de finançament dels Consells del 2002 va ser aprovada per unanimitat de totes les forces polítiques, i ara el Govern del PP vol canviar-la sense diàleg ni consens. Fins i tot l'avantprojecte l'hem conegut al PSIB-PSOE per la premsa", ha explicat el diputat socialista Marc Pons.

A diferència de l'actual sistema, "aquesta proposta neix sense cap tipus de voluntat d'acord polític per part del Govern, que ha amagat deliberadament tota la informació tècnica en què es fonamenta la nova llei", ha denunciat Pons, en roda de premsa. "Els ciutadans no saben què pot significar aquesta llei per als serveis que reben", ha apuntat.

Pons ha explicat que el nou sistema que proposa el PP "és molt obscur i arbitrari", i deixa els Consells en mans de les decisions arbitràries que pugui prendre el Govern de les Illes Balears.  

El nou model empobrirà els Consells, ja que suposa una pèrdua de l'aportació del Govern als Consells Insulars d'uns 36 milions d'euros a l'any. El PP diu que els recursos pugen amb aquesta nova llei, però això no és cert, han explicat els socialistes. "Durant els primers anys de legislatura, el Govern Bauzá ha retallat els ingressos dels Consells i ara anuncia que pujaran, retornant una mínima part del que ja els ha llevat", ha explicat la consellera socialista en el Consell de Mallorca, Rosario Sánchez.

A més a més, la llei preveu que només s'actualitzarà una part molt petita del finançament total, per la qual cosa els Consells perdran anualment capacitat financera.

Per altra banda, la llei deixa sense definir tota una sèrie d'aspectes molt importants, com és si les bestretes rebudes s'hauran de tornar o no. De fet, "en aquesta llei, la indefinició és total", ha apuntat Sánchez. "No defineix quina actualització es farà, no diu en quin percentatge augmentaran els recursos dels Consells quan augmentin els recursos del Govern i tampoc garanteix el pagament del deute que el Govern manté amb els Consells –que són actualment 370 milions d'euros", ha explicat.  Finalment, l'avantprojecte de llei va en detriment de l'autonomia dels Consells ja que els obliga a destinar el 40% del seu finançament a despeses de capital.

"L'avantprojecte del PP no respecta els principis de l'Estatut d'Autonomia que són l'autonomia i suficiència financera, la responsabilitat fiscal i l'equanimitat en el finançament dels consells insulars", ha explicat Sánchez.  L'avantprojecte del PP és un exemple més "de la involució i la recentralització que caracteritza aquesta legislatura, que està patint un debilitament de l'estructura institucional de les Illes Balears que descansa sobre els consells insulars", ha afegit Marc Pons.

Els socialistes han presentat al·legacions per solucionar tots aquests aspectes, demanant "transparència per part del Govern en el tractament de dades i acord entre totes les forces polítiques".  El PSIB-PSOE vol també que la nova llei no suposi "cap retrocés respecte de l'actual sistema", que no és només la llei de finançament, sinó també els convenis i les lleis de transferència de competències de carreteres i serveis socials.

Els socialistes exigeixen igualment un Pla de Pagament als Consells Insulars del deute pendent del Govern, que actualment són uns 370 milions d'euros, i que la normativa incorpori les millores del finançament de la CAIB que va dur la nova llei estatal de finançament de les autonomies, així com un repartiment just, equilibrat i transparent entre els Consells Insulars.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube