Imprimeix
PDF

PSIB-PSOE duu al Parlament la Llei anti-desnonaments, problema que està "més viu que mai"

Thomàs i Diéguez web en rdpVicenç Thomàs: "Bauzá ha anat a València a fer-se una foto de partit. Fins ara, no ha estat capaç de defensar els interessos de Balears i tenim poques esperances de que ho faci."

El PSIB-PSOE defensarà demà, en el ple del Parlament de les Illes Balears, la presa en consideració de la Llei d'Insolvència Singular, que pot donar una solució definitiva als desnonaments, un problema "que està més viu que mai", ha explicat el diputat socialista Antoni Diéguez.

Diéguez ha expressat la seva confiança en que el Partit Popular "actuï d'acord amb la Declaració Institucional que el Parlament de les Illes Balears va aprovar de forma unànime el passat 28 de febrer del 2013". En aquella declaració, el Parlament va defensar que el pagament de deutes hipotecàries es pugui resoldre amb solucions com la dació en pagament, també de forma retroactiva, i es va comprometre a donar suport a les iniciatives i mesures per arribar a aquestes solucions. "Esperam que el PP doni demà suport a la presa en consideració d'aquesta Proposició de Llei,que va totalment en la línia de la Declaració Institucional aprovada", ha explicat Diéguez.

El diputat socialista ha opinat que "el problema dels desnonaments està ara més viu que mai", després que el Banc d'Espanya hagi fet públiques les xifres de desnonaments dels primers sis mesos del 2013, que van afectar a 35.098 famílies de tot l'Estat. "Ara ja no estam parlant d'estimacions d'associacions o plataformes, sinó de xifres reals del Banc d'Espanya", ha valorat Diéguez, en roda de premsa.

El diputat socialista ha apuntat que "la crisi està durant massa temps i la situació encara pot anar a pitjor". Diéguez ha recordat que iniciatives similars de rescat a les famílies hipotecades s'han aprovat a altres països, com per exemple a Estats Units.

La Llei d'Insolvència Singular preveu tres possibles solucions per a les persones que no puguin seguir fent front a les quotes hipotecàries. La primera és la dació en pagament i quedar-se a viure a la casa amb un lloguer social,que mai pot superar el 2% del deute ni una tercera part dels ingressos familiars. La segona opció és el rescat de la hipoteca de les famílies que no puguin pagar per part del SAREB (banc dolent) o d'una societat de gestió d'actius creada ad hoc, en les mateixes condicions que son rescatats els actius tòxics, via jutjat de primera instància. Això implicaria que la hipoteca passi a ser propietat de la SAREB només amb el 54,2% del cost total, i la reducció corresponent de les quotes hipotecàries. Finalment, les famílies que només tenguin una incapacitat transitòria de pagar les quotes, podrien obtenir, també via judicial, una suspensió de fins a tres anys en el pagament de les quotes. "Aquesta solució té cost cero per a l'Estat", ha apuntat Diéguez.

Una vegada aprovada aquesta llei en el Parlament de les Illes Balears, s'ha de tramitar a les Corts Generals.

El PSIB-PSOE reclama accions jurídiques per aturar les prospeccions

El Grup Parlamentari Socialista plantejarà demà al Govern "quines actuacions està portant a terme per aturar les prospeccions petrolíferes a les Illes Balears?". El portaveu parlamentari adjunt, Vicenç Thomàs, ha recordat avui que "no hi ha cap autorització donada ni cap dret consolidat per fer les prospeccions", que estan pendents de les autoritzacions pertinents. Ha lamentat també que el Govern del PP a Madrid estigui facilitant i agilitant els permisos, amb la modificació que va fer d ela Llei sobre els estudis d'impacte ambiental, el passat mes de desembre.

Thomàs ha declarat que el PP pot evitar aquestes prospeccions i per això "la voluntat política i el convenciment del PP és molt important". "Bauzá haurà de dir si està a favor de la ciutadania o de les empreses", ha apuntat, i ha demanat que s'iniciïn accions jurídiques per aturar-les, igual que ja ha anunciat Canàries.  

Foto a València i noves taxes aeroportuàries

Respecte del "front comú" que avui escenifica el PP per a un millor finançament de València, Murcia i Balears, Thomàs ha opinat que "Bauzá ha anat a València a fer-se una foto de partit. Fins ara, no ha estat capaç de defensar els interessos de Balears i tenim poques esperances de que ho faci". Ha recordat Thomàs que Bauzá no ha estat capaç de defensar els interessos de Balears davant Madrid i ha mencionat varis exemples: Balears ha obtingut les pitjors inversions territorialitzades dels Pressuposts Generals de l'Estat en el 2014; Bauzá no ha estat capaç de presentar ni un projecte ni obtenir un euro d'inversions estatutàries en tres anys, tampoc va ser capaç d'evitar la pujada del IVA turístic (que en teoria, havia de baixar). "Donats aquests precedents, tenim poques esperances", ha apuntat.

En el plenari de demà, els socialistes demanaran també al Govern què ha fet per evitar les noves taxes aeroportuàries que el Govern Rajoy vol aprovar dijous de la setmana que ve, que podrien perjudicar greument al tràfic aeri i marítim a Balears. Igualment, s'interessaran pels nous copagaments que el Govern vol establir per als dependents segons el seu patrimoni, i pel conflicte educatiu.

La portaveu socialista Francina Armengol demanarà al president Bauzá "quan pensa reunir-se amb la comunitat educativa per resoldre el conflicte que el seu govern ha creat?".

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube