Imprimeix
PDF

El Parlament arriba a un acord de mínims contra les prospeccions amb l’aprovació parcial d’una moció socialista

Joan Boned Parlament webAprovada també la proposta de PSIB-PSOE de demanar la rebaixa al 4% de l'IVA cultural.

El Parlament de les Illes Balears ha arribat avui a un acord de mínims en contra de les prospeccions petrolíferes, amb l'aprovació parcial de la moció del diputat socialista Joan Boned. L'acord de mínims inclou reiterar el rebuig als projectes petrolífers i obrir la via judicial quan es produeixin nous actes administratius, com pot ser la resolució de l'estudi d'impacte o ambiental o d'altres.

Boned ha valorat positivament l'acord del Parlament, però ha lamentat que el PP no hagi acceptat les propostes socialistes de denunciar formalment i per escrit el Govern d'Espanya davant la Unió Europea (per la fragmentació de l'estudi d'impacte ambiental) i de crear una comissió per "anar junts a Madrid" per reclamar la paralització dels permisos.

"Lamentam el rebuig del PP a la creació d'una comissió amb representació de totes les forces polítiques del Parlament i del Govern de les Illes Balears per a anar a Madrid per reclamar la immediata paralització de tots els projectes", ha dit Boned. El diputat ha opinat que crear aquest front comú davant Madrid seria el millor "agraïment i reconeixement a l'actitud de la societat civil de les nostres illes en contra de les prospeccions".

Ha assenyalat Boned que "és al senyor Rajoy que s'ha dirigir aquest Govern" i ha recordat que el problema actual és la postura inequívoca del govern del PP a Madrid a favor de les prospeccions. "Després de les recents declaracions de Rajoy i Soria,  és més urgent que mai que anem a reclamar a aquest a Govern, i que ho fem tots junts", ha argumentat.

L'objectiu de les propostes de la moció del grup Socialista, segons el diputat eivissenc, "no són de retreure absolutament res", sinó fer "propostes clares i factibles contra "l'amenaça de les prospeccions". El grup Socialista ha votat a favor de les esmenes a la moció socialista plantejades pel grup Més, d'instar els parlamentaris de les illes al Congrés i al Senat a votar contra les prospeccions i de demanar a Madrid una moratòria de prospeccions petrolíferes, però el grup del PP les ha rebutjades.

Iva cultural sí, taxa aèria i marítima no

Per altra banda, el Parlament ha aprovat també una Proposició No de Llei de la diputada Esperança Marí per instar el govern de les Balears a treballar perquè l'IVA als productes culturals sigui d'un 4%. Segons Marí, "la pujada de l'IVA cultural d'un 8% a un 21%, perpetrada pel govern del PP, va constituir una autèntica maçada a la cultura, i va demostrar fins a quin punt els governs del Partit Popular la consideren del tot secundària".

L'IVA cultural d'un 21%, "és el més elevat de tot Europa, i contrasta poderosament amb el que tenen països com França i Alemanya (7%), o Holanda i Suècia (6%)".La proposició no de llei ha estat aprovada per unanimitat.

No ha tingut tanta sort, no obstant, la PNL del diputat Damià Borràs per rebutjar la pujada de la taxa d'ajudes a la navegació marítima i a la nova taxa per finançar el coordinador independent de slots als aeroports d'Espanya. Aquestes dues taxes, creades per un Decret Llei del Govern Rajoy dia 24 de gener, suposen una amenaça per a la connectivitat i la competitivitat de les Illes Balears. La PNL de Borrás deia que el Parlament "insta el Govern d'Espanya a "derogar de forma immediata" la nova taxa aèria i a "retirar de forma immediata i derogar" les modificacions de la taxa nàutica (que ha augmentat en un 128%).

També ha lamentat Damià Borràs "la manca de iniciativa política i l'actitud submisa del Govern de les Illes Balears" davant  aquestes noves taxes, que creen "un greu perjudici a les indústries vinculades a la nàutica i al turisme, a la connectivitat, a la pesca i a les activitats recreatives tradicionals". El PP ha votat en contra.

Durant el plenari, s'han produït moments de tensió quan el diputat socialista Marc Pons ha acusat el Govern Bauzá de defensar "lo nostro, que per a vostès no és d'interès general, sinó el seu propi", com la pujada de sous del gabinet Bauzá o els litigis personals del president.

Finalment, el diputat Cosme Bonet ha demanat al Govern sobre la Llei d'ús dels símbols institucionals i la seva aplicació a la Universitat. "Vostès han volgut silenciar a la ciutadania. S'han inventat una llei de símbols quan han vist que les seves polítiques eren contestades",ha dit Bonet. La incapacitat del Govern de dialogar, de gestionar conflictes i de comprendre la comunitat que mal governen acabarà amb la paciència de la ciutadania. "I tanmateix no podran construir murs que aturin la llibertat d'expressió", ha advertit.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube