Imprimeix
PDF

El PP aprova una Llei del Sòl "plena de buits" que perpetua els errors de la bombolla immobiliària

FAS web 110314

Armengol a Bauzá: "Vostè no defensa els interessos dels ciutadans de Balears. És un ambiciós i autoritari delegat del Govern d'Espanya."

El PSIB-PSOE lamenta l'aprovació, avui al Parlament, de la primera Llei del Sòl de les Illes Balears, una norma "plena de buits", que no soluciona cap dels problemes actuals en matèria de territori a les Illes Balears i perpetua els errors de les lleis anteriors a l'esclat de la bombolla immobiliària. "Aquesta és una llei antiga, una llei plena de buits: no regula el sòl rústic ni soluciona el problema dels falsos urbans, permet urbanitzar Muleta i consolida les urbanitzacions sense clavegueram", ha denunciat el socialista Jaume Carbonero.

El diputat ha lamentat que aquesta llei "rebaixi, una darrera l'altra, totes les lleis actualment vigents" en matèria de territori. Les infraccions urbanístiques prescrites en sòl rústic seran amnistiades i les multes per altres infraccions reduïdes en una "rebaixa" que premia els infractors i pot constituir un important "efecte cridada" per al futur.

La norma neix, a més a més, sense el més mínim consens ni polític ni territorial, per la qual cosa haurà de patir reformes i no donarà l'estabilitat i seguretat jurídica que seria desitjable, ha dit Carbonero. Tot i que el PP insisteix en què ha incorporat moltes esmenes de l'oposició, la realitat és que només han acceptat correccions ortogràfiques i d'estil. "Totes les esmenes que tenien contingut de fons les han rebutjades i de l'amnistia en rústic ni n'han volgut parlar", ha explicat Carbonero durant el debat en el Parlament.

De fet, aquesta llei no afronta els problemes actuals a les nostres illes, que són "què fem amb els amb els terrenys urbans i urbanitzats, amb els terrenys modificats, tacats per anys de polítiques expansives", és a dir, una situació urbanística, territorial i social molt diferent del 2002 i 2006, quan es varen fer les lleis en les que es fonamenta la norma aprovada avui. El PSIB-PSOE ha lamentat aquest "dia negre" per a les Balears, ja que la nova llei abona el terreny per a l'especulació i deixa, una vegada més, el territori a la venda.

Per altra banda, la portaveu socialista, Francina Armengol, ha demanat el president Bauzá si considera que s'ha de reformar l'Estatut d'Autonomia de Balears, després de les seves declaracions sobre "reduir el Consell de Mallorca a la mínima expressió". Armengol ha retret Bauzá que "desconegui absolutament" la carta magna de la comunitat que governa i la seva estructura institucional. "No té ni una sola proposta per tirar endavant", ha dit Armengol, qui ha lamentat el seguidisme que fa Bauzá del PP de Madrid i la seva manca de reivindicació i defensa dels interessos dels ciutadans de Balears. "Vostè és un ambiciós i autoritari delegat del Govern d'Espanya", ha opinat.

La portaveu parlamentària havia demanat al president que defensi el clam de les dones de Balears, que dissabte passat varen sortir al carrer en contra de la modificació de la Llei de l'Avortament del ministre Gallardón, que obliga a les dones a ser mares quan no volen, deixa les seves decisions en mans de tercers i les empeny a la clandestinitat.

També la diputada Pilar Costa ha demanat al Govern si ja havia exigit a Madrid una rectificació per les "alarmants declaracions" de la secretària d'Estat de Turisme, Isabel Borrego, que va "mentir" a empresaris i públic a la ITB, dient que a Balears només es cerca gas i no petroli. Costa ha insistit en la necessitat de "fer un front comú" de Balears contra les prospeccions. "Hem de fer tota la pressió política ara perquè després, quan ja s'hagin aprovat els informes, serà massa tard", ha apuntat.

Però el Govern del PP s'estima més dividir i mantenir conflictes que intentar solucionar-los, com passa en el sector educatiu des de fa més d'un any. "Si no l'interessa el conflicte, perquè no el tanca? I perquè l'ha creat?", ha demanat a la consellera Camps la diputada Cristina Rita durant una interpel·lació. La socialista ha demanat també com pot ser que, si el TIL va tan bé, la conselleria no hagi fet públiques les avaluacions del primer trimestre. "No s'atreveix", ha assenyalat Rita, perquè el TIL "és un fracàs" i suposa un caos perquè la seva aplicació és "per urgència política, no pedagògica".

El Govern tampoc s'ha volgut comprometre a donar solució justa als consumidors de Balears, que durant l'any 2012 varen pagar el cèntim sanitari ara declarat il·legal per la UE. "Vostès sabien que aquest impost tenia dubtes legals i, tot i així, el van aprovar. A més, amb publicitat enganyosa: deien que aquest doblers aniria per finançar la sanitat i no és veritat", ha denunciat la socialista Conxa Obrador.  "Tornin el doblers als consumidors", ha demanat.

Finalment, el Parlament ha aprovat un únic punt de la moció de la diputada Joana Barceló, per incorporar al Pla d'Ocupació un Pla de Garantia Juvenil, tal com recomana el Consell d'Europa. La resta de punts, sobre la necessitat que el Govern faci una aposta decidida per la concertació social en l'àmbit de l'ocupació, han caigut per vot contrari del PP.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube