Imprimeix
PDF

La Llei de finançament de Consells és la culminació de l'estratègia recentralitzadora del Govern Bauzá

Thomàs i Pons en rdpVicenç Thomàs: "Hem presentat una esmena per demanar la retirada immediata de la taxa nàutica del PP. No cal esperar un any."

El PSIB-PSOE ha denunciat avui la "nul•la voluntat" del president Bauzá d'arribar a cap tipus de consens o acord sobre el futur del finançament dels Consells Insulars. "Durant dos anys, no hem tingut cap tipus d'informació; varem conèixer l'avantprojecte pels mitjans de comunicació i en les darreres setmanes, ha hagut una voluntat clara del president Bauza de no cercar cap tipus d'acords", ha denunciat el diputat socialista Marc Pons.

El PSIB-PSOE ha lamentat la manca absoluta de disponibilitat del PP per arribar a un model de finançament de Consells estable. "Aquesta llei consolida les retallades de finançament als consells insulars i culmina l'estratègia recentralitzadora del Govern Bauzá", ha apuntat Pons, en roda de premsa.

En aquests tres anys de legislatura, els Consells han patit una forta retallada en el finançament que reben per convenis –com en carreteres, serveis socials o promoció turístic-, en les bestretes i per la no actualització del IPC del finançament. En total, el Govern els ha llevat 71 milions d'euros, i ara diu que, amb la nova llei, els puja 35 milions. "En realitat, el Govern Bauzá ha llevat als consells 36 milions d'euros", ha apuntat Pons.

El diputat socialista demanarà demà al Govern sobre l'estratègia recentralitzadora del PP, que a Balears aplica la mateixa filosofia que a Madrid, on Montoro vol laminar la capacitat financera de les comunitats autònomes, en contra de les idees del propi conseller Marí, que defensa més autonomia financera i major corresponsabilitat fiscal.

"Bauzá fa grans declaracions, però després, quan es veu davant els fets concrets, no planta cara a Madrid", ha dit Pons, recordant que Balears no havia rebut mai tan poca inversió per part dels Pressuposts Generals de l'Estat, ha perdut les inversions estatutàries i ni tan sols sabem el què volen fer amb el nou Règim Especial de Balears, que ha d'estar acabat enguany. Les intencions de Montoro "són una passa més de Rajoy cap ala recentralització i un silenci més de Bauzá per permetre-ho".

En el plenari de demà es plantejarà també una altra qüestió que posarà blanc sobre negre la voluntat –o no- del PP de plantar cara a Madrid, amb la PNL del PP sobre la taxa de navegació marítima. "El PSOE ja va advertir al PP sobre els impactes negatius d'aquesta taxa, abans que s'aprovés al Congrés dels Diputats, però el PP la va aprovar. La setmana passada, el PP va rebutjar una iniciativa socialista al Parlament en contra de la taxa. I ara presenten una PNL molt general que simplement constata el rebuig a aquesta taxa", ha recordat el portaveu parlamentari adjunt, Vicenç Thomàs.

Segons el redactat del PP, es rebuja la taxa sense especificar, i per això el PSIB-PSOE ha presentat una esmena per demanar la seva "retirada imminent". Aquesta taxa, creada a través d'un Real decret llei no té res a veure amb el pressupost general de l'estat i per tant es pot retirar en qualsevol moment, ha explicat Thomàs. "No cal esperar un any". El PSIB-PSOE decidirà el seu posicionament de vot després de veure si el PP accepta l'esmena o no.

En el plenari, els socialistes demanaran també al Govern sobre educació, després de que cada vegada estigui més clar que aquesta "és una legislatura perduda" en matèria educativa. Les dades d'absentisme escolar fetes públiques avui i els informes de l'aplicació del TIL en el primer trimestre, entre d'altres, demostren que l'educació està patint les mesures i retalls del PP.

Finalment, el PSIB-PSOE tornarà a plantejar en el plenari la necessitat de retirar l'avantprojecte de llei de Gallardón sobre l'avortament. "La salut és un dret i la salut sexual i reproductiva també. Els serveis públics tenen el deure de garantir-lo", ha explicat Thomàs. En la seva Moció, el portaveu adjunt demanarà la retirada del projecte de llei de Gallardón i la necessitat de reforçar diversos aspectes de la Llei 2/2010 actualment en vigor, com són l'educació sexual, el finançament dels anticonceptius i donar garanties per poder decidir la maternitat de forma lliure.

També en matèria sanitària, el PSIB-PSOE demanarà al conseller Sansaloni si ha signat d'amagat un nou modificat del contracte de Can Misses.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube