Imprimeix
PDF

El Parlament insta el Govern de l'Estat a modificar la Llei d'Hidrocarburs per protegir la natura i el turisme, a proposta del PSIB-PSOE

Armengol al Ple Parlament 1504141 webArmengol insta Bauzá a resoldre el problema educatiu com va fer amb els empresaris: "Els convoqui i cerqui una via de diàleg. O és que no tots els ciutadans són iguals per vostè?"

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat per unanimitat una proposició no de llei del PSIB-PSOE per "instar al Govern d'Espanya a modificar la llei 34/1998, del sector d'hidrocarburs, en el sentit de prohibir tots aquells projectes d'investigació, exploració, prospecció o explotació d'hidrocarburs al mar, que puguin afectar a espais protegits o zones especialment turístiques".

"Si volem afrontar seriosament l'amenaça de les prospeccions en el futur, hem d'anar a la rel del problema, que és la Llei d'Hidrocarburs del 98", ha argumentat el diputat socialista Joan Boned, autor de la iniciativa. Boned ha assenyalat que aquesta llei facilita i inclús fomenta la recerca d'hidrocarburs. Però els socialistes consideren que "s'han de posar límits a la iniciativa privada", quan les seves actuacions posen en greu risc zones marítimes protegides, com és el cas, i també la principal indústria de les Balears, que és el turisme. Per això, el Parlament "constata" la necessitat d'establir límits a la lliure iniciativa empresarial del sector d'hidrocarburs que regula la llei 34/1998.

Igualment, la PNL ha incorporat esmenes del grup MÉS, per instar el Parlament Europeu i els representants de Balears a l'eurocambra proposar una revisió de la recent modificació de la Directiva 2011/92/UE que exclou el fracking marí de l'obligatorietat d'avaluacions d'impacte ambiental.

"Aquest és un projecte que ningú, absolutament ningú a Balears vol. Hi ha unanimitat absoluta entre la ciutadania, grups polítics, empresaris i el turisme", ha assenyalat Boned. El socialista ha explicat també la necessitat de prendre més iniciatives i d'intentar aturar les actuals prospeccions per totes les vies possibles. Una possibilitat, ha recordat, és posar una denúncia davant les autoritats europees per la fragmentació dels informes d'impacte ambiental, com va suggerir el propi comissari de Medi Ambient de la UE. "No hi ha necessitat d'esperar. Es poden fer moltes coses ja ara", ha apuntat.

Tot i la unanimitat en el vot de la PNL socialista, les prospeccions han provocat un fort debat al Parlament, on Vicenç Thomàs ha demanat al Govern sobre les paraules del ministre Soria, qui ha dit que ell no pot aturar les prospeccions i Bauzá ja sap que es faran. Thomàs ha demanat al conseller Company per què no vol el Govern fer un "front comú" a Madrid. "Per què no volen testimonis? Què és el què han pactat amb Madrid? Què les prospeccions es faran després de les eleccions autonòmiques?".Company no ha respost a les greus dubtes.

La portaveu socialista, Francina Armengol, ha demanat al president Bauzá que retorni al seny i al diàleg per intentar solucionar el conflicte educatiu, que està més viu que mai, i que el passat cap de setmana va tornar treure al carrer milers de persones. "Vostè ha decidit, no per herència sinó per creença, reduir 120 milions en el pressupost educatiu, llevar mil professors, retallar beques i programes de suport, i imposar el TIL", ha dit.

La socialista ha instat el president a "resoldre aquest conflicte com va fer amb els empresaris: els convoqui i cerqui una via de diàleg. O no tots els ciutadans són iguals per vostè?". "Sr.Bauzá, li queden 402 dies per sortir del Consolat, pel bé del país, intenti acabar dignament el que li queda de legislatura", ha afegit.

Per altra banda, la diputada Cristina Rita ha demanat, sense èxit, l'arxiu dels expedients oberts al director del IES Marratxí, que són "expedients polítics, arbitraris, injustos i desproporcionats". Rita s'ha mostrat molt dura amb l'actitud de la Conselleria, que persegueix i reprimeix alguns docents per motius polítics mentre protegeix d'altres per afinitat, com és el cas del director de l'escola de la Colònia de Sant Jordi, que segueix en el seu lloc tot i haver demanat la destitució els professionals, mares i pares de l'escola.

La mateixa ingerència i dirigisme polític aplica el Govern en el cas d'IB3, on ara pretenen seguir endavant amb "la marginació de llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, en els informatius". Cosme Bonet ha demanat el Govern "amb a qui han consultat per implantar aquest bunyol" de "salar" els informatius, botant-se el registre literari i formal que segons la UIB s'ha d'utilitzar.

El socialista Marc Pons ha interpel•lat el Govern per haver incomplert el límit que marca l'Estatut d'Autonomia per a l'elaboració del nou REB (1març). Pons ha acusat el Govern de dur ja "tres anys de mentides, ningunejant i rebutjant totes les propostes i iniciatives de l'oposició, diguent que el Govern ho farà tot. I finalment, han hagut de reconèixer que en tres anys no han fet res. No tenen ni els estudis tècnics que els puguin permetre anar a Madrid a negociar".

Finalment, el ple ha aprovat parcialment la moció de la socialista Joana Barceló per instar el Govern a garantir el Programa de Garantia Juvenil perquè cada jove rebi una oferta d'ocupació, educació, formació o període de practiques, en un termini de 4 mesos després d'acabar l'educació formal o quedar a l'atur.

Share in MenéameShare in TuentiBuzz it!FacebookTwitter

destacat 3

destacat 4

Afilia't al PSIB

No t'ho pensis més i vine

al Partit Socialista.

 

Afilia't

Contacta

Contacta amb nosaltres!

balears@psib-psoe.org

Contacta

Seguix-nos a facebook
Seguix-nos a twitter
Seguix-nos a youtube